Kolinda stranim novinarima: Korupcija u Hrvatskoj započinje varanjem na ispitima u školi

Predsjednica Kolinda Grabar – Kitarović na primanju međunarodnih dopisnika akreditiranih pri EU u Predsjedničkim dvorima govorila je, između ostaloga, o jednoj od gorućih tema u hrvatskom društvu – korupciji. Tom prilikom naglasila je kako korupcija započinje još u školskim danima, varanjem na ispitima.

foto: Ivan Božić|srednja.hr

Britanski The Guardian objavio je članak u kojemu prenosi izjave sa susreta stranih novinara s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović. Jedna od tema je bila korupcija, a tom je prilikom predsjednica kazala kako je korupcija toliko ‘ukorijenjena u društvo da se djeca koja varaju na školskim ispitima slave kao heroji’. Korupcija se može naći u više razina društva, ali kreće iz učionica, rekla je Grabar-Kitarović, prenosi britanski list.

Razgovor s dečkom koji je remiksirao Kolindinih 8.000 € : 'Od loše glume je najlakše napraviti hit'

Oni koji na ispitima postižu dobre rezultate ‘nazivaju se štreberima’, dok se  ‘one koji su spremni prepisivati i varati smatra herojima’.

– Tu započinje korupcija, u dječjoj dobi. Traže način da zaobiđu sustav i to nije ograničeno samo na politiku. Mnogo je bolje nego što je bilo. Ali nije to samo u politici, rekla je Grabar-Kitarović, prenosi The Guardian.

Rekla je i kako u Hrvatskoj često nismo ni svjesni da je ono što činimo zapravo korupcija.

– Kada odlazimo liječniku svi očekuju da donesete barem cvijeće, čokoladu i slično, to je uobičajeno. Moja je majka nedavno bila u bolnici i prijatelji su me pitali hoću li odnijeti nešto jer sestre to očekuju . Rekla sam da ne namjeravam sudjelovati u takvoj vrsti korupcije. Odnijet ću košaru za Božić, kao božićni poklon, ali to je sve. Za mene su svijetla točka mladi koji su privremeno otišli iz Hrvatske u različite zemlje i koji se planiraju vratiti te donijeti sa sobom drugačiju etiku i radne navike. Na taj ćemo način najviše profitirati, rekla je Grabar – Kitarović, prenosi The Guardian.

Britanski list podsjetio je kako je bivši premijer Ivo Sanader, u čijoj je Vladi Grabar-Kitarović bila ministrica , prije nekoliko dana osuđen na šest godina zatvora zbog primanja milijunskog mita kako bi mađarskom MOL-u omogućio stjecanje upravljačkih prava u INA-i.

Smatrate li da je prepisivanje na ispitima oblik korupcije?

One comment

  1. Meni nesto nije jasno gdije su HDZ LOPOVI LOPINE ucili lopovluk, na Yutube ili ih je to naucio dr Franjo Tudjman, ili oni to nisu ucili vec im je to svima genetsko nasljedje.

Odgovori