Pretraga

Kolinda stranim novinarima: Korupcija u Hrvatskoj započinje varanjem na ispitima u školi

A- A+

Predsjednica Kolinda Grabar – Kitarović na primanju međunarodnih dopisnika akreditiranih pri EU u Predsjedničkim dvorima govorila je, između ostaloga, o jednoj od gorućih tema u hrvatskom društvu – korupciji. Tom prilikom naglasila je kako korupcija započinje još u školskim danima, varanjem na ispitima.

foto: Ivan Božić|srednja.hr

Britanski The Guardian objavio je članak u kojemu prenosi izjave sa susreta stranih novinara s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović. Jedna od tema je bila korupcija, a tom je prilikom predsjednica kazala kako je korupcija toliko ‘ukorijenjena u društvo da se djeca koja varaju na školskim ispitima slave kao heroji’. Korupcija se može naći u više razina društva, ali kreće iz učionica, rekla je Grabar-Kitarović, prenosi britanski list.

Izdvojeni članak

Razgovor s dečkom koji je remiksirao Kolindinih 8.000 € : ‘Od loše glume je najlakše napraviti hit’

Oni koji na ispitima postižu dobre rezultate ‘nazivaju se štreberima’, dok se  ‘one koji su spremni prepisivati i varati smatra herojima’.

– Tu započinje korupcija, u dječjoj dobi. Traže način da zaobiđu sustav i to nije ograničeno samo na politiku. Mnogo je bolje nego što je bilo. Ali nije to samo u politici, rekla je Grabar-Kitarović, prenosi The Guardian.

Rekla je i kako u Hrvatskoj često nismo ni svjesni da je ono što činimo zapravo korupcija.

– Kada odlazimo liječniku svi očekuju da donesete barem cvijeće, čokoladu i slično, to je uobičajeno. Moja je majka nedavno bila u bolnici i prijatelji su me pitali hoću li odnijeti nešto jer sestre to očekuju . Rekla sam da ne namjeravam sudjelovati u takvoj vrsti korupcije. Odnijet ću košaru za Božić, kao božićni poklon, ali to je sve. Za mene su svijetla točka mladi koji su privremeno otišli iz Hrvatske u različite zemlje i koji se planiraju vratiti te donijeti sa sobom drugačiju etiku i radne navike. Na taj ćemo način najviše profitirati, rekla je Grabar – Kitarović, prenosi The Guardian.

Britanski list podsjetio je kako je bivši premijer Ivo Sanader, u čijoj je Vladi Grabar-Kitarović bila ministrica , prije nekoliko dana osuđen na šest godina zatvora zbog primanja milijunskog mita kako bi mađarskom MOL-u omogućio stjecanje upravljačkih prava u INA-i.