Pretraga

Bivši dekan kaže da je 11 profesora faksa skinuto s plaće iz proračuna: Pitali smo MZO je li to istina

A- A+

Bivši dekan Fakulteta hrvatskih studija u svojoj je ostavci kritizirao Ministarstvo znanosti i obrazovanja jer su 11 zaposlenika ‘skinuli’ s proračunske plaće. Odmah smo kontaktirali MZO te ih upitali da nam pojasne što se dogodilo i o kojim se zaposlenicima radi.

Fakultet hrvatskih studija, hrvatski studiji

Foto: Ramona Ščuric | srednja.hr

Prije dva tjedna profesor Ivo Džinić podnio je ‘trenutnu i neopozivu’ ostavku na funkciju dekana Fakulteta hrvatskih studija, a već je sutra dobio svoju privremenu zamjenu na čelu tog faksa. Povodom ostavke napisao je otvoreno pismo još uvijek aktualnom zagrebačkom rektoru Damiru Borasu u kojemu u više navrata iskazuje svoje poštovanje za rektorat, a resornog ministra Radovana Fuchsa kudi za neke poteze. Jedan od tih poteza navodno je i ‘brisanje’ 11 fakultetskih zaposlenika iz centralnog obračuna plaća (COP).

Ministarstvo provodilo reviziju sustava

Nedugo nakon što smo zamijetili tu informaciju poslali smo upit Ministarstvu znanosti i obrazovanja te ih upitali da nam pojasne situaciju. Konkretno, zanimalo nas je je li taj podatak uopće točan te, ako jest, iz kojega su razloga profesori na Hrvatskim studijima takoreći skinuti s proračunske plaće. Podsjetimo, zadnji put kada smo o takvoj praksi pričali bilo je prije otprilike godinu dana kada je moćni zagrebački prorektor Ante Čović, uslijed negativnog inspekcijskog nalaza, skinut s proračunske plaće. Pitali smo MZO je li, kao i tada, problem u životnoj dobi zaposlenika koji plaću primaju iz proračuna te mogu li nam reći o kojim se zaposlenicima radi.

Izdvojeni članak
stjepan ćosić

Nakon iznenadne ostavke, zagrebački faks dobiva novog dekana i prodekane: Ovo su imena

Iz Ministarstva kažu da su provodili reviziju sustava COP-a pa u tom procesu zamijetili kako je Fakultet hrvatskih studija unosio određene izmjene bez prethodne suglasnosti Ministarstva. Prethodnu suglasnost za izmjene u tom sustavu svako je visoko učilište, napominju iz MZO-a, dužno pribaviti u skladu s točkom II. Odluke o zabrani novog zapošljavanja službenika i namještenika u javnim službama kojom je, među ostalim, propisano ‘da je zapošljavanje na neodređeno vrijeme u javnim službama iznimno moguće u slučajevima kada nije moguće osigurati redovito obavljanje poslova preraspodjelom između postojećih službenika, ali uz suglasnost Ministarstva’.

Izbrisali pa nakon sastanka odobrili zaposlenja

Budući da se radi o zakonskoj obvezi, do sada u izvještavanju zaista nismo primijetili da je neki fakultet zapošljavao nastavnike na proračunsku plaću, bez suglasnosti države. Čini se da ni Ministarstvo nije dosad zabilježilo takav slučaj.

– Potrebno je napomenuti da je navedeni fakultet jedino visoko učilište u Hrvatskoj koji je promjene u centralnom obračunu plaća napravio bez suglasnosti Ministarstva znanosti i obrazovanja, kazali su iz Ministarstva.

MZO je navedene promjene revidirao na način da je u COP unio stanje za koje je izdana suglasnost Ministarstva. Nakon toga, 10. svibnja održan je sastanak s predstavnicima zagrebačkog rektorata i uprave Hrvatskih studija.

– Predstavnici Fakulteta hrvatskih studija obavezali su se dostaviti zahtjeve u skladu s navedenim propisima, na jednak način kao što to čine i sva ostala visoka učilišta u Hrvatskoj. Nakon što su zahtjevi zaprimljeni, obrađeni su te je Fakultetu izdana suglasnost za zapošljavanje, zaključuju iz MZO-a.