Pretraga

Nakon iznenadne ostavke, zagrebački faks dobiva novog dekana i prodekane: Ovo su imena

A- A+

Akademik Stjepan Ćosić, ako senatori danas izglasaju njegovo imenovanje, još će jednom – privremeno – zasjesti na čelo Fakulteta hrvatskih studija. Odluka je to stavljena na dnevni red zagrebačkim senatorima nakon jučerašnje iznenadne ostavke dekana Ive Džinića. Na stolu je i odluka o privremenim prodekanima, a jedan od predloženih bivši je urednik zagrebačke redakcije Universitasa, sveučilišnog pamfleta u kojem se svojedobno studente prozivalo za ‘džihad na rektorat’.

stjepan ćosić

Akademik Stjepan Ćosić, predloženi privremeni dekan Fakulteta hrvatskih studija
Foto: Youtube screenshot; Hrvatska katolička mreža

Nakon što je profesor Ivo Džinić jučer podnio ‘trenutnu i neopozivu’ ostavku na poziciju dekana Fakulteta hrvatskih studija, na dnevni rad današnje sjednice Senata zagrebačkog sveučilišta stavljena je na glasanje, između ostalog, i odluka o imenovanju njegovog privremenog nasljednika.

Izdvojeni članak
dvorana za predavanje, sveučilište

Nova drama na zagrebačkom fakultetu, ostali bez dekana: Podnio je ostavku, razloge objasnio u pismu

Privremeno stavili akademika

Senatori će danas, kako doznajemo od naših izvora, glasati o imenovanju akademika Stjepana Ćosića za privremenog dekana Fakulteta hrvatskih studija, koji bi se na toj poziciji trebao zadržati dok se redovnim putem ne izabere novi dekan tog faksa. Ćosić je u jednom navratu, nakon smjene bivšeg ministra znanosti Pave Barišića s funkcije dekan istog fakulteta, također bio privremeni čelnik tako da u toj ulozi, očekivano, već ima iskustva.

Senatori zagrebačkog sveučilišta danas će glasati i o imenovanju privremenih prodekana. Predložena su sljedeća imena: Neven Hrvatić za privremenog prodekana za znanost, Katarina Dadić za privremenu prodekanicu za nastavu i studente, Ivan Perkov za privremenog prodekana za poslovanje, Ivana Greguric za privremenu prodekanicu za karijerni razvoj i cjeloživotnu naobrazbu te Wollfy Krašić za privremenog prodekana za međunarodnu suradnju.

Sjednica Senata je trajala dva i pol sata, a glasanje, kako nam kažu naši izvori, odrađuje se dopisno, do kraja dana. Rezultate glasanja nećemo znati do večeras, no sudeći prema regularnom djelovanju zagrebačkog Senata, ove bi odluke trebale biti izglasane bez nekog znatnijeg broja disonantnih glasova.

Izdvojeni članak

Kako je ‘pukla ljubav’ između Barišića i Čovića? Notorni tandem sustavom je drmao trideset godina

Od urednika do prodekana

Stjepan Ćosić, osim što je široj javnosti poznat kao već jednom privremeni dekan Fakulteta hrvatskih studija, odnedavno je postao i redovni član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU), odnosno – akademik. Kako smo izvijestili prošloga tjedna, natpolovičnom većinom glasova na izbornoj skupštini HAZU-a Ćosić je izabran za akademiju u razredu društvenih znanosti.

Još jedno poznatije ime nalazi se među predloženim privremenim prodekanima; konkretno, planirani privremeni prodekan za poslovanje Ivan Perkov otprije je poznat kao urednik zagrebačkog dijela redakcije Universitasa, sveučilišnog pamfleta koji zajednički izdaju splitsko i zagrebačko sveučilište, a njega troše više milijuna kuna. Prisjetimo se, u Universitasu se svojedobno studente prozivalo za ‘džihad na rektorat’.

Perkov je na tu poziciju dao ostavku nakon oštrog sukoba splitske i zagrebačke redakcije i navodne cenzure. Na press konferenciji, prisjetimo se, tada je optuživao splitskog rektora Dragana Ljutića za povezanost s hadezeovim ministrom znanosti i obrazovanja Radovanom Fuchsom.