Pretraga

Na Borasov seksistički ispad reagirala pravobraniteljica: Isticanje ljepote je faktor omalovažanja

A- A+

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić reagirala je na sramotan seksistički ispad zagrebačkog rektora Damira Borasa. Nazvala ga je omalovažavanjem žena, a rektora prozvala za nerazumijevanje diskriminacije.

Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova
Foto: Screenshot Youtube; N1

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić reagirala je na jučerašnji sramotni seksistički ispad zagrebačkog rektora Damira Borasa. Boras je, podsjetimo, na dodjeli diploma najbolju kadetkinju zamolio da skine masku s lica, a onda komentirao njen izgled rekavši novinarima “evo slikajte ovu našu lijepu kadetkinju, ne samo pametnu nego i lijepu”.

‘Rektor je zanemario činjenicu da je kadetkinja bila na tom mjesto isključivo zbog svog uspjeha’

“Rektor Boras je zanemario činjenicu da je kadetkinja bila na tom mjestu isključivo zbog svog uspjeha u učenju i radu na vojnom učilištu te da je isticati njezinu ljepotu u tom kontekstu bilo neprimjereno, prije svega zato što kadetkinja, neovisno o tome kako se osjećala u tom trenutku, nije imala izbora ne poslušati osobu koja s pozicije autoriteta svoje funkcije rektora Sveučilišta od nje traži skidanje maske i ističe njezin fizički izgled kao relevantan za događaj posvećen promociji polaznika/ca diplomskih i preddiplomskih sveučilišnih vojnih studija Vojno inženjerstvo i Vojno vođenje i upravljanje”, započinje tako priopćenje pravobraniteljice Ljubičić povodom jučerašnjeg incidenta.

Izdvojeni članak

Sramotan seksistički ispad rektora Borasa, od kadetkinje tražio da skine masku pa isticao njen izgled

Ističe i kako su uz kadetkinju Anđelu Matković, inače najbolju u svojoj generaciji, bili i kadeti, no njima kao muškarcima rektor Boras nije imao isti pristup. Njihov fizički izgled, kaže, nije komentirao, jer se “vodio uobičajenom diskriminatornom praksom prema kojoj se samo žene ističe prvenstveno ili isključivo temeljem njihovog fizičkog izgleda”.

“Na upit novinarke zašto je samo nju izdvojio, dodao je da zato što je najbolja, a da su svi oni ‘pristali, sposobni i završili su u roku’. Upravo tom izjavom je potvrdio da je samo ženu izdvojio isključivo zbog ljepote, budući da je po svom uspjehu ravnopravna svojim muškim kolegama pa čak i bolja od njih. Stoga, element isticanja ljepote samo kada se radi o ženama postaje faktor razlikovanja, ali i faktor omalovažavanja budući da je isticanje fizičkog izgleda u ovakvim kontekstima skretanje pozornosti sa uspjeha koje su žene postigle ravnopravno s muškarcima na nešto što s tim uspjehom nema veze, ali zbog čega su generalno žene u društvu često isticane i često vrednovane”, oštro ističe pravobraniteljica.

Rektor ne razumije što je diskriminacija

“Smatrati da uvijek i na svakom mjestu treba isticati žensku ljepotu, neovisno o kojem kontekstu ili kojim osobama se radi”, nastavlja u svom priopćenju pravobraniteljica, “predstavlja uvredljivo i omalovažavajuće tretiranje žena u odnosu na muškarce”.

“Zašto bi se u slučaju uspješne žene u bilo kom području trebalo uvijek obratiti pažnju i na njezin fizički izgled, odnosno ljepotu, osim ako se žene i dalje ne tretira kao objekte muških pogleda pa im pamet, za razliku od muškaraca, nije dovoljna ukoliko se ne mogu podičiti i ljepotom. Tako onda nastaju seksističke primjedbe ‘nije samo pametna nego i lijepa’. Negiranje rektora Borasa da se radi o diskriminaciji temeljem spola pokazuje nerazumijevanje što je zapravo diskriminacija temeljem spola”, tvrdi pravobraniteljica Ljubičić.

Istaknula je pohvalim što mediji odmah na licu mjesta prepoznali da je rektorovo obraćanje kadetkinji neprimjereno te mu na to ukazali svojim primjedbama i pitanjima.

“Na kraju želim dodati ono što ponavljamo u svakoj situaciji u kojoj osobe na funkcijama i druge javne osobe u javnosti koriste spolne stereotipe ili seksizam u govoru i ponašanju da je njihova društvena odgovornost daleko veća nego drugih građana/ki jer njihove izjave imaju ozbiljne posljedice u smislu upućivanja rodno afirmativnih ili diskriminirajućih poruka. Očekuje se od osobe koja je na čelu Sveučilišta na kojem se obrazuju mladi da razumije što je to diskriminacija temeljem spola i da vodi računa o tome da mu se izjave ili postupanja ne temelje na stereotipima ili seksizmu kao oblicima spolne diskriminacije”, zaključuje pravobraniteljica za ravnopravnost spolova.

Izdvojeni članak
rektor damir boras

Na dodjeli stipendija sve je bilo dosadno dok se Boras nije pojavio s pričom o neudavačama iz dijaspore

Borasa prijavila Europska civilna inicijativa

Nedugo nakon što je incident dospio u javnost, zagrebačkog rektora pravobraniteljici za ravnopravnost spolova prijavila je Europska civilna inicijativa. Razgovarali smo s voditeljem inicijative Ivanom Zidarevićem, inače aktivistom za ljudska prava, koji nam kaže da je ovo primjer zloupotrebe moći.

– Sve ovo, šta deo glasačkog tela ne razume, je izuzetan oblik zloupotrebe moći i patronizirajuće ponašanje koje je duboko ukorenjeno kao nešto prihvatljivo a odnosi se na rodne stereotipe (lepa, ružna, pametna, glupa, verna, neverna…). Ovde se radi o rektoru najvećeg hrvatskog sveučilišta, nekakvoj moralnoj vertikali, koji je učinio da jednu diplomiranu devojku objektivizujemo zbog toga što nije samo pametna nego je eto i lepa. Prosečan građanin, kada ovo vidi, čita da je ovakvo ponašanje prihvatljivo i mnogi će pomisliti ako može jedan sveučilišni profesor da se bavi nečijim fizičkim izgledom čekaj da vidiš šta sve mogu ja. Neprihvatljivo i nepotrebno, kazao je oštro Zidarević.

Prijavu koju je pravobraniteljici poslao u ime Europske civilne inicijative možete vidjeti ispod.