Pretraga

Novi pravilnik ADU-a ukinut će anonimne prijave studenata o zlostavljanju i uznemiravanju na faksu?

Novi pravilnik ADU-a o stegovnom postupku za zaposlenike ADU-a ušao je u javno savjetovanje. Mnoge je šokiralo što se po njemu ukidaju anonimne prijave zlostavljanja i uznemiravanja studenata od strane profesora. Dekan Davor Švaić nam je rekao da se prijave nasilja obavljaju prema Pravilniku o prevenciji i zaštiti studentica i studenata od seksualnog uznemiravanja, zlostavljanja, ucjenjivanja i različitih oblika diskriminacije. Naglasio je da je ovo samo nacrt i da će biti izmjena prije nego o njemu glasa Akademsko vijeće. Studentski zbor je reagirao na ove kontradikcije te nas uvjeravaju da anonimne prijave ostaju opcija za sve studente ovog fakulteta.

Tabla Akademije dramskih umjetnost i studenti koji prosvjeduju ispred akademije

Prosvjed ispred ADU-a | foto: srednja.hr

Višestruki slučajevi uznemiravanja i zlostavljanja profesora prema studentima na zagrebačkoj Akademiji dramskih umjetnosti (ADU) zahtijevaju hitne promjene i propise kako bi se počinitelji kaznili i spriječili daljnji incidenti. Čini se da se oko toga slažu svi na ovoj instituciji visokog obrazovanja. Međutim, kako to riješiti, ostaje predmet prepirka. To se najbolje vidjelo ovog tjedna s nacrtom novog pravilnika o stegovnom postupku za zaposlenike ADU-a čiji je dokument trenutno u javnom savjetovanju.

Kako smo ranije pisali, Akademija već ima sustav za online prijavljivanje uznemiravanja i nasilja i to anonimno preko stranice Nismo tražile. Proces prijave je već reguliran putem Pravilnika o prevenciji i zaštiti studentica i studenata od seksualnog uznemiravanja, zlostavljanja, ucjenjivanja i različitih oblika diskriminacije Akademije dramske umjetnosti. No, povjerenstvo koje odlučuje o svakoj prijavi daje samo svoje mišljenje, a ovlasti za izricanje kazne drži samo dekan. S ovim pravilnikom, izricanje sankcija bi se trebalo konkretnije propisati.

Izdvojeni članak

Stigle nove prijave protiv nastavnika ADU-a, dekan šuti: ‘Svi čekamo što će se dogoditi’

Nezadovoljna i pravobraniteljica: Nema anonimnih prijava

Međutim, trenutni nacrt dočekan je s velikim nezadovoljstvom dobrog dijela studenata. Studentima se pridružila i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić. Ranije je upozorila kako u ovom nacrtu nisu uključene sve smjernice koje je ova institucija dala. K tome, nacrtom je ogorčena i studentica ADU-a Karla Jelić. Podsjetimo, Jelić je jedna od organizatorica prosvjeda ‘Nismo tražile, sada tražimo’ u studenom prošle godine. Povod mu je bila snimka na kojoj studente verbalno zlostavlja profesor Ozren Prohić. U razgovoru za srednja.hr, Jelić je sažela glavne probleme koje je prepoznala u prijedlogu koje još čeka glasanje Akademskog vijeća ADU-a.

– Najveća zamjerka je nemogućnost anonimnih prijava, što otežava cijeli postupak. Prijaviti zlostavljanje čak i anonimno je velika stvar, a od početka ponavljamo da studenti ne vjeruju sustavu. Čak i kada se prijavi anonimno, vidimo da sankcije nisu dovoljne, da nas fakultet ne štiti. Kako onda očekuju da itko prijavljuje kada zatvore sustav anonimnih prijava? Ovaj nacrt samo još više pogoršava situaciju. Isto tako je problem i klasifikacija nasilja. Verbalno nasilje, ‘zlostavljanje kroz šalu’ stavljen je kao lakši oblik, a vidimo da je, na primjer, kršenje bolovanja teži oblik prekršaja koji zahtjeva otkaz, kritizirala je Jelić.

Sam pravilnik možete vidjeti ovdje. Ako vam dokument nije vidljiv, potrebno je osvježiti stranicu.

Švaić želi prijedloge za popravke, nacrt u javnom savjetovanju

O svemu smo poslali upit i dekanu ADU-a, Davoru Švaiću. U svom dogovoru nam se požalio da ‘medijski napisi nažalost pokazuju iznimno nisku razinu razumijevanja i informiranosti’. Naglasio je da je Pravilnik o stegovnoj odgovornosti u javnom savjetovanju baš zato da se javnost s njime upozna. Potom, nastavio je dekan, cilj je prikupiti prijedloge izmjena i dopuna kako bi se vidjelo što u njemu ne valja, što ne. Na upite o ukidanju anonimnih prijava, Švaić je naveo da se prijave nasilja na ADU-a rade prema Pravilniku o prevenciji i zaštiti studentica i studenata od seksualnog uznemiravanja, zlostavljanja, ucjenjivanja i različitih oblika diskriminacije, kojeg smo već ranije spomenuli. Švaić je naglasio da je tamo predviđeno anonimno prijavljivanje koje se i provodi preko stranice ‘Nismo tražile’.

– Na toj stranici je dostupna kronologija postupanja, kao i anonimna forma za slučajeve u kojima prijaviteljice i prijavitelji žele ostati anonimni. Nadam se kako je ovo, kao i svi do danas provedeni postupci ove vrste, potvrda pozitivnog djelovanja zaposlenika Akademije u svrhu prevencije i sankcioniranja svih oblika ponašanja koja ukazuju na diskriminaciju, uznemiravanje i zlostavljanje te isto tako potvrda kako je Akademija dramske umjetnosti institucija čija se institucijska kultura temelji na pozitivnim akademskim, građanskim i pravnim normama i vrijednostima, rekao nam je Švaić.

Izdvojeni članak

Profesor ADU-a koji se derao na studente još nije dobio otkaz, dekan: ‘U tijeku je pravni postupak’

Jelić upozorava: ‘Radi se o temeljnim greškama’

No, Jelić nam kaže da Švaićeva izjava kako očekuje kroz javno savjetovanje vidjeti što se u nacrtu treba, a što ne mijenjati, nju osobno ne iznenađuje. Kaže da je lako reći ‘mi smo ovo složili pa vi ispravite što ne valja’. No, brine je što se ovdje radi o ‘temeljnim pogreškama’. K tome, na tvrdnju da se anonimne prijave rade po drugom pravilniku koji se ne dira, Jelić upozorava da je Pravilnik o stegovnom postupku djelatnika bitan radi pitanja sankcija. Da su anonimne prijave dozvoljene po jednom pravilniku, a po drugom one nisu moguće, svakako djeluje vrlo kontradiktorno.

– U nacrtu ne nedostaje zarez, nego su ugasili mogućnost anonimnih prijava. Krše se naši zahtjevi s prosvjeda. Prema pravilniku po kojemu prijavljujemo prijave, kada prođe proces prijave, ispitivanja svjedoka, povjerenstvo samo daje svoje mišljenje. No, na kraju odluku o tome što napraviti daje samo dekan. Zato smo inzistirali na stegovnom pravilniku, da povjerenstvo dobije moć. Da mogu dati jasnu stegovnu mjeru, objasnila je Jelić važnost da i drugi, još neizglasani pravilnik bude što bolji.

Izdvojeni članak

Akademije žele poboljšanja: ADU treba obnovu, a studenti ALU-a još će neko vrijeme putovati u Dubravu

Studentski zbor reagirao: Švaić prihvatio

Sam Švaić nam nije odgovorio na pitanje o tome kada se očekuje glasanje Akademskog vijeća. No, predsjednik studentskog vijeća ADU-a, Noa Nikolić te studentska pravobraniteljica ADU-a, Rea Bušić, sigurni su da to neće biti prije kraja trećeg mjeseca. I Nikolić i Bušić su uvjereni da će se napraviti izmjene prije konačnog glasanja.

– Siguran sam da Pravilnik u ovom obliku neće biti predložen jer su u periodu javnog savjetovanja došli prijedlozi i od studenata predstavnika u Studentskom zboru i od nekih katedri i odsjeka te se radi na implementiranju prijedloga. Neke od izmjena koje su zatražene su preoblikovanje Članka 24 da bude jasno da se anonimna prijava uznemiravanja i zlostavljanja neće ukinuti ili otežati te da se jasnije definira tko od predstavnika studenata sudjeluje u stegovnom procesu ako je proces pokrenut na temelju prijave podnesene od studenta, rekao je Nikolić.

Dodao je i da je do sada ADU imao zasebni Pravilnik o stegovnoj odgovornosti studenata, ali kazne za nastavnike su bile uklopljenje jedino unutar Pravilnika o radu. Stoga je ocijenio dobrim da je aktualni Nacrt puno opširniji po pitanju kazni za nastavnike. Ali zbog nedovoljno dobro definiranih članaka, Studentski zbor je reagirao. Pogotovo kada je riječ o (ne)mogućnosti anonimnih prijava. To je potvrdila i sama Bušić koja je navela da su studenti razgovarali sa Švaićem o ovom pitanju.

– Anonimne prijave će ostati mogućnost na Akademiji jer smo kao Studentski zbor reagirali na sporni članak u kojem nije bilo sasvim jasno što će se dogoditi ako, primjerice, Povjerenstvo za provođenje postupka o utemeljenosti prijava za uznemiravanje, seksualno uznemiravanje, zlostavljanje, ucjenjivanje i diskriminaciju na temelju anonimne prijave preporuči izricanje stegovne mjere, a ovim se pravilnikom anonimne prijave ne prihvaćaju. Dekan se složio s našom primjedbom te bi u novom prijedlogu navedeni članak trebao biti preoblikovan, zaključila je Bušić.