Pretraga

Za brucoše: Kako izbjeći početničke greške koje smo svi radili u menzi

A- A+

Početak nove akademske godine nas vraća na naše omiljeno mjesto – u menzu. Svaki student ima svoju omiljenu menzu, isto kao i omiljeno jelo. No da bismo i došli do toga, moramo se prvo upoznati s menzama u našoj blizini i njihovom ponudom.

Studentska menza u Zadru | Foto: SIlvija Vuković ; srednja.hr

Menza je više od ‘restorana’ s povoljnom hranom – to je mjesto druženja i socijaliziranja, ali i mjesto na koje možete sami otići kako biste se najeli. Ako živite u studentskom domu, vrlo je vjerojatno da će vam upravo menza biti glavno mjesto druženja s ostatkom ekipe iz doma – bilo da se radi o cimeru/ici, ili o ostalima.

Naravno, menza može biti i vrlo zbunjujuće mjesto. Sjećam se svojeg prvog odlaska u menzu – na moju sreću, bila sam s prijateljicom koja je već godinu dana studirala, pa mi je objasnila što, gdje i kako trebam napraviti. Da nije bilo nje, panika bi me vjerojatno bila ulovila čim bih vidjela red.

Kako biste vi to izbjegli, bit ću vam starija prijateljica koja vas vodi u menzu. Postoje neke početničke greške koje skoro svi rade  u menzi, a lako ih je izbjeći. Na svu sreću, nema ih previše, pa ću vam ih sve ispričati. Znate kako kažu – pametni uče na tuđim greškama, točnije u ovom slučaju, na mojima.

Misliti da je sve što je pohano, pohano meso

Ovo je možda i najneugodnija greška koja vam se može dogoditi. Postoje menze u kojima teti jednostavno kažete što želite jesti, ona vam otkuca račun koji odmah platite i zatim samo podignete jelo, a postoje i one menze u kojima sami odabere hranu, a zatim vam teta na blagajni kuca račun, idete jesti i nakon jela tek plaćate.

Izdvojeni članak

Pronašli smo menzu u kojoj se može popiti pivo, a bome nismo loše ni jeli

Menze koje funkcioniraju na ovaj drugi način su one koje su problematične. Dogodit će vam se sigurno, barem na početku, da ne shvatite gdje stoji menu, gdje stoji vegetarijanski menu, a gdje je ostalo u ponudi. Najviše će vas zaboljeti ako slučajno uzmete nešto s vegetarijanskog menija, a niste vegetarijanac. Vjerojatno zato što očekujete pohano meso, a uzeli ste pohane tikvice. Možete vi voljeti pohane tikvice, ali to nije ono što ste očekivali.. Uvijek uzimajte u obzir kako izgleda to što vidite i postoji li kakva šansa da bi to moglo biti nešto što nije pohano meso!

Doći u menzu s novčanicom od 100 kn

Ljudi koji uspiju u menzi nabiti račun preko 12 kn su posebna vrsta ljudi, i prema njima treba osjećati strahopoštovanje. Ostatak smrtnika najčešće ima račun do 10ak kn, ali svima se nekada omakne. Doduše, rijetko kad se dogodi da račun dođe više od 30 kn, čak nisam sigurna je li to moguće bilo kako napraviti. U svakom slučaju, radi se o malo svoti naspram 100 kn s kojima ste krenuli platiti račun.

Ako bilo kako možete izbjeći plaćanje u menzi s krupnim novcem, izbjegnite. Računi gotovo pa nikada nisu zaokruženi, pa ako imate iznos od 6,74 kn, teti će biti dosta nespretno vratite vam ostatak. Osim što zadržavate red i živcirate tetu, na kraju krajeva, vi ćete u novčaniku imati hrpu metala – vrlo vjerojatno će vam sve vratiti u sitnišu. Olakšajte sebi (i ostalima) život i dođite u menzu s već usitnjenima novcima.

Biti izbirljivi

Neke menze imaju veću ponudu, neke manju. Ali i one s najvećom ponudom, opet imaju tek nekolicinu jela koje vrte u krug. Ne možete očekivati od menze da ima ponudu kao restorani s Michelinovom zvjezdicom. Realno, za 7 kn koliko dođe prosječan obrok, dobijete i više nego odlično jelo. Nemojte biti izbirljivi. Dok čekate u redu (a uvijek postoji red) odlučite što želite jesti. Nemojte se premišljati kada je već prekasno – naživcirat ćete tete, a i ostale ljude u redu. A i same sebe – u menzu se ide u prolazu, a ne da biste izgubili tamo cijeli dan.

Živcirati tete

Realno, najbitnije osobe u vašem životu (nakon cimera/ice) su tete u menzi. Ako im se zamjerite, ne piše vam se dobro. Neće vam davati one fine komade, a možete zaboraviti  na veće porcije. Vjerujte mi, sada vam to djeluje nebitno, ali vremenom ćete shvatiti da je samo to ono što je bitno!

Nemojte naljutiti tete u menzi, pogotovo ako ste redoviti gost u nekoj. Možda mislite da vas neće zapamtiti, ali hoće. Pogotovo ako ste neljubazni. Ali ako im se uvijek lijepo nasmiješite, malo popričate s njima i nasmijete se na njihovu foru, nećete biti gladni!