Pretraga

Pronašli smo menzu u kojoj se može popiti pivo, a bome nismo loše ni jeli

A- A+

Zadar ima dvije menze koje se nalaze jedna pokraj druge, a obje su u samom centru grada, na Polutoku, i to u takozvanom Starom kampusu u neposrednoj blizini samog Sveučilišta. Jedna od dviju menzi je ustvari brza menza u kojoj studenti mogu pojesti ćevape, pohani sir, pomfrit ili nešto slično, a budući da se nalazi pokraj Osnovne škole, i đaci zalaze u nju. Mi smo otišli do “glavne” menze imena Barbakan i oduševili se vanjskim prostorom gdje studenti ručaju. Naime, menza je smještena unutar zidina Citadele. Drugo oduševljenje uslijedilo je kada smo shvatili da se u ovoj menzi prodaje pivo.

Foto: SIlvija Vuković

Prvo i osnovno pravilo za odlazak u zadarsku menzu Barbakan su – cvike! Iliti sunčane naočale. Naime, menza se ustvari nalazi u unutarnjem dvorišnom prostoru, to jest unutar Citadele, i po lijepom vremenu (koje je u Zadru često), jednostavno te ‘zove’ da sjedneš vani i uživaš u ručku.

Foto: Silvija Vuković

Foto: SIlvija Vuković

Kako smo na ručak došli u devetom mjesecu dok se svi studenti još nisu vratili u Zadar, gužve nije bilo. Polako smo prolazili s tacnom gledajući što se nudi, a od glavnih jela to su uglavnom uobičajene stvari – piletina, pire, grašak u umaku, razni umaci, juhe, salate… Međutim, iako je na dnevnom meniju pisalo da se nudi i vegetarijansko glavno jelo, mi ga nismo uočili.

Foto: SIlvija Vuković

Ja sam izabrala piletinu i pire, čisto da ih usporedim s onima iz zagrebačkih menzi. Od kolača se toga dana nudila pita od jabuke, te različiti muffini. Ne sjećam se da sam u Zagrebu ikad u menzi vidjela muffine?

Foto: SIlvija Vuković

Sljedeće što još nisam vidjela u Zagrebu bila je ogromna količina pića koja se nudila dok sam gurala svoju tacnu polako prema teti za blagajnom koja se vjerojatno čudila zašto toliko fotografiram dio s pićem.

A ja sam u biti fotografirala ovo:

Foto: SIlvija Vuković

Pivo, da! Pivo. U zadarskoj menzi možete kupiti pivo za razliku od velike većine zagrebačkih menzi (ne kažem svih jer nisam sigurna da sam bila u baš svakoj, ali nikad nisam čula da u Zagrebu u menzi ima piva). Nažalost, kako sam nekoliko minuta kasnije otkrila, pivo ne ide na iksicu nego ga plaćate kao bilo koji vanjski gost bez iksice, i to 15 kuna. I Ožujsko radler i Karlovačko od pola litre. Šteta, to je malo ubilo moje oduševljenje jer sam se ponadala da je neka dobra subvencija na pivo s iksicom. U cjeniku hrane i pića navode se i neka žestoka pića koja se očito također mogu konzumirati u menzi. Popis hrane i pića s cijenama možete pronaći na kraju ovog teksta.

Foto: SIlvija Vuković

Nakon što sam platila teti na blagajni koja nije samo kao robot provukla moju iksicu i čekala da joj platim, već mi je i veselo poželjela dobar dan (a ja sam se malo glupo osjećala jer sam već automatski bez “dobrog dana” pružila iksicu prema njoj), izašla sam vani sjesti i uživati u suncu i obroku. I tišini.

U menzama mi općenito smeta ona buka, stalno zveckanje priborom za jelo, žamor, škripanje stolica – u takvoj atmosferi jedva čekam pojesti i otići dalje svojim putem. Možda i zato što nije bilo gužve, a definitivno jer sam sjedila s obrokom vani u hladu dok je sunce grijalo i obasjavalo prostor, ovdje mi je bilo puno ugodnije i nije mi se žurilo pojesti sve na brzinu i odjuriti kući. Čak mi je bilo malo žao što ne stignem ostati još i na kavi.

Inače, i u Zagrebu u menzi Građevinskog fakulteta također se može izaći s obrokom u vanjski prostor, samo što je većinu akademske godine prehladno za to.

Foto: SIlvija Vuković

Menza, naravno, ima i unutarnji prostor u kojem je sjedilo više studenata nego vani. To mi nije bilo najjasnije, ali možda im je vani bilo prevruće. Što se tiče piletine, pirea i umaka od rajčice – jako su ukusni. Usporedila bih s onim malo boljim menzama u Zagrebu. Komad piletine bio je dovoljno velik, a pire i umak bili su jako ukusni.

Foto: SIlvija Vuković

Osim menze Barbakan, studenti imaju i malu brzu menzu imena Citadela u kojoj mogu uzeti ćevape, pomfrit, pohani sir, sokove, pivo ili neki sendvič. U ovoj menzi uočili smo i skupinu učenika koji su taman bili završili s nastavom u Osnovnoj školi odmah pored menze, pa su tu došli uzeti nešto za pojesti. Studenata u tom trenutku nije bilo.

Foto: SIlvija Vuković

Foto: SIlvija Vuković

Foto: Silvija Vuković

U svakom slučaju, ambijent i atmosfera u zadarskoj menzi jako su nam se svidjeli, a muffini i pivo također su jedan veliki plus, iako pivo nije subvencionirano.

Međutim, Zadar inače broji nešto manje od 6.000 studenata, a studentski dom nalazi se u Novom kampusu gdje je i druga zgrada Sveučiilišta u kojoj su smješteni neki odsjeci. Tamošnjim studentima ove menze i nisu najbliže, pa im najava da bi se u 2020./2021. akademskoj godini trebala otvoriti nova menza upravo na Novom kampusu, puno znači.

Cjenik hrane i pića u Barbakanu

Foto: SIlvija Vuković

Foto: SIlvija Vuković

Foto: SIlvija Vuković