Pretraga

Četiri faksa sele u zgradu bivše bolnice: Radovi bi trebali završiti do kraja 2023., ovako će izgledati kampus

Još u ožujku prošle godine Istarska županija Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli prepustila na 50 godina zgradu Mornaričke bolnice u Puli. Sveučilište ima zadatak da zgradu stavi u funkciju, a radovi na tome u punom su jeku. Plan je da oni budu dovršeni već do kraja ove godine. Na tu lokaciju preselit će čak četiri fakulteta, a ondje bi u drugoj fazi trebao zaživjeti i start-up kampus.

Zgrada nekadašnje Mornaričke bolnice u Puli poprilično skoro trebala bi dobiti potpuno novu namjenu – u njoj će studenti čak četiriju fakulteta slušati nastavu, a tamo će se odvijati i istraživačke aktivnosti njihovih nastavnika. Naime, tu je zgradu još prošle godine Istarska županija predala Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli, a radovi na rekonstrukciji u punom su jeku.

U zgradu bivše bolnice sele četiri fakulteta

S pulskog sveučilišta navode kako je planirano da se u prizemlje useli Fakultet informatike, na prvi kat Filozofski fakultet, na drugi Tehnički fakultet te Fakultet za odgojne i obrazovne djelatnosti. Otkrivaju i da će se nastava za studente tih fakulteta u potpunosti izvoditi u zgradi bivše Mornaričke bolnice, a i ideja je da se tako poveća kvaliteta odvijanja nastavnog procesa na studijima pulskog Sveučilišta.

– Pulsko sveučilište je nakon prvog desetljeća svoga djelovanja intenzivnim razvojem novih studijskih programa, osobito u STEM području, preraslo prostorne okvire kampusa i odlučilo pokrenuti kapitalne projekte kojima će proširiti svoje prostorne resurse, unaprijediti studentski standard i značajno poboljšati uvjete studiranja u Puli. Cilj je ovaj istarski grad prelijepih obala, jedinstvene povijesne baštine još od starih Rimljana i nadalje, koji odiše multikulturalnošću, višejezičnošću, spojem tradicije turizma i suvremenih digitalnih tehnologija, pretvoriti u pravi studentski grad s novim kampusom, ističu sa Sveučilišta.

Tako se, zapravo, i rodila ideja o prenamjeni prostora ove bivše bolnice, a nakon svih pripremnih aktivnosti – ishodovanog prava građenja zahvaljujući podršci Istarske županije te odobrenim sredstvima iz EFRR fonda uz nacionalno sufinanciranje MZO, danas su u punom jeku radovi.

– U tijeku je rekonstrukcija cijelog objekta, točnije prizemlja, 1. i 2. kata. Grubi građevinski radovi su gotovi, te se provode instalatersko-obrtnički radovi i priprema za završne radove, navode sa Sveučilišta i ističu kako je predviđeno da oni završe već krajem 2023. godine.

Izdvojeni članak

Sveučilište dobilo zgradu vrijednu 43 milijuna kuna, žele pokrenuti start-up kampus za studente

Start-up kampus

Prema najavi iz ožujka prošle godine, bit će to i start-up kampus, gdje bi istarske firme, koje bi surađivale sa Sveučilištem, ovdje mogle imati svoje prostore i inkubatore. Kako navode sa sveučilišta o to je opcija za drugu fazu radova. Interes tvrtki za ovaj vid suradnje, vele, oduvijek je postojao, ali i interes Sveučilišta. I sam je rektor u svom programu i u strategiji razvoja Sveučilišta naveo Sveučilište u Puli kao poduzetničko sveučilište.

– Start-up kampus #StriveUnipu osiguravat će iskustvo u pružanju podrške start-upovima, znanje i inovacije kroz nacionalnu i međunarodnu partnersku mrežu sveučilišta i drugih tercijarnih institucija i istraživačkih instituta. Koordinirat će aktivnu suradnju sveučilišta u provedbi definiranih Start-up strategija, koordinirat će aktivnosti privlačenja regionalnih, nacionalnih i međunarodnih start-upova. Osiguravat će sinergiju kroz združene i zajedničke programe s drugim sveučilištima, razvoj digitalnog, komunikacijskog (medijskog) i STEAM huba, ustroj i koordiniranje tehnoloških timova, kažu sa Sveučilišta za srednja.hr.

Uspostavom jednog takvog kampusa otvorit će se put za personalizirano učenje na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli, smatraju na Sveučilištu.

– U suradnji sa start-upovima te vrsnim stručnjacima i poduzetnicima u sklopu start-up kampusa, #StriveUnipu pružat će nastavnicima prostor i strukturu za osmišljavanje personaliziranih tečajeva i organiziranje nastavnog sadržaja iterativno (igrifikacija kroz rad na konkretnim poslovnim projektima) i vježbanje kontinuiranog poboljšanja u svojim studijskim grupama. Tako će se unaprijediti njihov znanstveno-istraživački, umjetnički i znanstveno-nastavni proces. Start-up kampus #StriveUnipu podržavat će institucionalne prioritete kao što su angažman studenata, unaprjeđenje njihovih vještina i sposobnosti (personalizirano učenje), informiranje zajednice i podrška izvješćivanja o ishodima studenata i programa te nastavne i znanstvene izvrsnosti, navode sa Sveučilišta u Puli.

Izdvojeni članak
online pripreme za maturu

Sveučilište nudi besplatne online pripreme za maturu, saznajte kako se prijaviti

‘Kampus je osmišljen tako da bude dostupan građanima i široj zajednici’

Osim učionica, kabineta, laboratorija i potrebnih sadržaja za znanstveno – istraživačke i nastavne djelatnosti u zgradi bivše Mornaričke bolnice predviđeni i prostori za Znanstveno – tehnološki institut ‘Visio’, studentske službe, prostorije studentskog centra, laboratorije, urede za izdavaštvo i knjižnicu.

– Kampus je osmišljen tako da bude dostupan građanima i široj zajednici i nudit će široki izbor programa i resursa za studente, nastavno osoblje i širu zajednicu, kroz niz sadržaja dostupnih javnosti poput predavanja, radionica, koncerata i sl. Novi kampus ima za cilj biti središte učenja i mjesto povezivanja s društvenom zajednicom u svrhu osobnog i društvenog razvoja prema modelu #EvolveUnipu, ističu sa Sveučilišta u Puli.

Proširenjem prostornih kapaciteta na dvije lokacije strateški bi se zaokružilo jednu promišljenu cjelinu osiguravanja nastavnog prostora u blizini sportsko – rekreativnog dijela grada, dodaju. Time bi se otvorila i mogućnost za održavanje niza sportskih, kulturnih i stručnih događanja na Sveučilištu, na lokalnoj i međunarodnoj razini, a čime bi se zasigurno obogatio sadržaj i doživljaj studiranja u Puli, smatraju na Sveučilištu. Otkrili su i da pripremaju dokumentaciju za rekonstrukciju dodatnih objekata za znanstveno-istraživačku infrastrukturu te pripremaju i uređuju prostore za nastavne potrebe. Uz to nabavljaju i novu edukativnu opremu.

Kada je riječ o samim radovima na Mornaričkoj, ugovor je ‘težak’ 7.470.582,29 eura, od kojih EU financiranje iznosi 4.903.393,01 eura, dok se ostatak sufinancira preko Ministarstva znanosti i obrazovanja iz državnog proračuna. Navedeni ugovor dio je ukupne vrijednosti projekta 7.885.801,96 eura.