Pretraga

Dekan FER-a: ‘Prije državne mature bilo je jednostavnije’

A- A+

Fakultet elektrotehnike i računarstva u Zagrebu jedan je od najvećih fakulteta u Hrvatskoj, a trenutno ga pohađa oko 3300 studenata. Na glasu je kao jedan od zahtjevnijih, te ga još uvijek većinom upisuje muška populacija. Razgovarali smo s dekanom Nedjeljkom Perićem koji nam je objasnio koje je promjene uveo, koji predmeti su studentima najteži te kakva je razina znanja koju donesu učenici iz srednjih škola.

www.recro-net.hr

Nedjeljko Perić dekan je Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu od akademske godine 2010./2011. te je od tada uveo nekoliko značajnih promjena na fakultetu. FER među studentskom populacijom glasi kao jedan od zahtjevnijih studija, a trenutno broji oko 3300 studenata. U razgovoru s dekanom saznali smo nekoliko bitnih i jako zanimljivih stvari o fakultetu, visokom obrazovanju kao i samim studentima. Također nam je otkrio što je promijenio u pravnim aktima fakulteta što se ticalo plana i programa rada studenata.

Izdvojeni članak

FER će analizirati bolonjski sustav i izbaciti loše komponente

Studenti ne moraju čekati godinu dana da polože ispit

Kontinuirana nastava, kao i kontinuirano ispitivanje bio je jako dobar princip koji se provodio na FER-u, a sastojao se od dva međuispita i završnog ispita. Studenti koji bi pali završni ispit, imali su još samo jednu mogućnost polaganja, nakon čega bi za novu priliku morali čekati sljedeću akademsku godinu.

– Mi smo uočili da to stvara studentima poteškoće, frustraciju i nervozu te pokušavaju gradivo svladati na brzinu, što im nije uvijek uspjevalo. Zato smo, uz kontinuirano praćenje nastave i ispitivanja, odlučili ponuditi studentima i mogućnost polaganja ispita na klasičan način, izjavio je dekan FER-a.

Nedavno uvedenim načinom profesori imaju potpunu slobodu te oni samostalno kreiraju na koji će način vršiti ispitivanje. No da bi potpuno eliminirali činjenicu da studenti čekaju godinu dana kako bi riješili ispit, omogućen im je i ponovni izlazak na ispit u idućem semestru.

– Nama je u interesu da studenti što više nauče pa smo zato uvrstili u u pravne akte FER-a i to da dekan može dati rok, takozvani dekanski rok koji se odvija u rujnu. To se u praksi pokazalo dosta dobrim. Međutim, studenti koji redovito prate nastavu uspjevaju bez problema riješavati ispite po kontinuiranom načinu provjere znanja, istaknuo je Perić.

Izdvojeni članak

Sveučilišna futsal liga: FER prosuo bodove, ostali favoriti uvjerljivi

Zbroj ocjena iz matematike i fizike na DM mora biti bar 7

Prije uvođenja državne mature situacija je bila dosta jasnija i čišća jer se točno znalo koliko je bodova učenik donio iz srednje škole. Iako na FER-u, uz državnu maturu, ne postoji dodatni eliminacijski prag, fakultet je uveo mehanizam po kojemu ne mogu upasti srednjoškolci kojima zbroj ocjena na maturi iz fizike i matematike ne iznosi minimalno sedam.

– Je li uvođenje državne mature bolje od prijašnjih rigoroznih prijemnih ispita, ne može se još odrediti jer je riječ o prekratkom vremenu. No bolja je varijanta što se DM polaže u svibnju jer kad se provodila u zimu, maturanti su se bazirali samo na njeno polaganje, a zanemarivali su gradivo koje je za FER jako bitno, objasnio je Perić.

Izdvojeni članak

S FER-a na posao: Sada mi je lakše jer nema više neprestanih ispita

Razina znanja iz srednjih škola nije idealna

FER kroz razne animacije koje provodi po srednjim školama nastoji podići razinu srednjoškolskog obrazovanja. Prije godinu dana fakultet je potpisao ugovor s Agencijom za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih i Agencijom za odgoj i obrazovanje te po principu dvosmjerne komunikacije postižu to da dobivaju što spremnije srednjoškolce. Dekan je istaknuo kako je opće mišljenje da se učenici ne pripreme dovoljno za studij u srednjim školama te da na FER-u očekuju nekakvu promjenu kako bi obrazovanje na tom stadiju pružilo veću razinu znanja nego što do sad pruža.

Škole iz kojih dolazi najveći broj te najbolji studenti su XV., V. i X. gimnazija, zatim Tehnička škola Ruđer Bošković. Omjer upisanih pretežno je 30 posto iz tehničkih i informatičkih škola te 70 posto iz gimnazija.

Najzahtjevniji predmeti

– Na preddiplomskom i diplomskom studiju ima preko 300 predmeta i teško je reći koji je najzahtjevniji. Ipak na prvoj godini matematike predstavljaju na određeni način neku barijeru, ali studentima koji ozbiljno shvate studij (a to je glavnina naših studenata) to nije problem, rekao je Perić dodajući kako je prva godina na određeni način uvijek bila filtar.

Raste broj učenica koje upisuju FER

Dok je u prošlosti bio jednocifreni postotak studentica u odnosu na studente, trenutno na FER-u studira oko 20 posto ženske populacije. Također je i sve više žena među zaposlenicima te znanstvenim novacima. – Elektrotehnika više nije ona kruta klasična muška disciplina, pa broj kolegica iz godine u godinu raste. Tome su pridonijele i druge struke, primjerice računalne znanosti, objasnio je dekan.