Pretraga

Dekan FPZG-a nepreciznim priopćenjem razbjesnio studente: Danas sve pojašnjava oko Istraživačkog novinarstva

A- A+

Nakon što smo objavili vijest o ponovnom ‘zamrzavanju’ kolegija Istraživačko novinarstvo od naredne akademske godine na Fakultetu političkih znanosti, prošloga tjedna priopćenjem se oglasio dekan FPZG-a Zoran Kurelić. Zbunjujućim argumentima pokušao je opravdati situaciju u kojoj od jeseni studenti novinarstva na prvoj godini diplomskog studija neće moći pohađati Istraživačko novinarstvo, a potom su nam se javili ljutiti studenti FPZG-a. Kontaktirali smo dekana Kurelića koji je priznao nepreciznost u svom inicijalnom priopćenju i poručio da, usprkos zamrzavanju u idućoj akademskoj godini, na dvogodišnjem diplomskom studiju Novinarstva u konačnici nitko neće biti zakinut za pohađanje Istraživačkog novinarstva.

Dekan FPZG-a, profesor Zoran Kurelić | Foto: Ivan Klindić|www.ivanklindic.info, screenshot FPZG Facebook

Prije desetak dana objavili smo kako Fakultet političkih znanosti nanovo ‘zamrzava’ izborni kolegij Istraživačkog novinarstva, odnosno kako ga studenti novinarstva na prvoj godini diplomskog studija neće moći upisati niti slušati u novoj, nadolazećoj akademskoj godini. Kolegij se tijekom ove, još aktualne akademske godine izvodio u sklopu projekta DKU – Društveno korisnog učenja, a razloge njegova zamrzavanja od jeseni pojasnila nam je prodekanica za nastavu, profesorica Gordana Vilović, rekavši kako FPZG u ovome trenutku nije imao logistiku ‘jer nas i naš novi Kolektivni ugovor obvezuje na uravnoteženost između nastavne i znanstvene djelatnosti ustanove u kojoj radimo’ pa su i Vilović i profesorica Tena Perišin, nositeljice Istraživačkog novinarstva, odustale od izvođenja nekih kolegija, među njima i Istraživačkog novinarstva.

Pobrkani lončići prezenta i futura

Tijekom protekloga tjedna na priču oko ‘zamrzavanja’ Istraživačkog novinarstva priopćenjem je reagirao dekan Fakulteta, profesor Zoran Kurelić. Pritom je novu, buduću pauzu u izvođenju Istraživačkog novinarstva pokušao objasniti – situacijom koja je FPZG zatekla upravo ove akademske godine.

– Što se tiče sljedeće akademske godine, 2019./2020., kolegij Istraživačko novinarstvo prebačen je s preddiplomskog na diplomski Studij novinarstva u okviru manjih izmjena na studiju kojima su zahvaćeni i drugi kolegiji. Kolegij će biti zamrznut na godinu dana jer bi u suprotnom studenti koji su kolegij odslušali na preddiplomskom studiju, a koji sada upisuju diplomski studij, zbog ove promjene ponovno slušali isti kolegij. Drugim riječima, kolegij se stavlja u mirovanje na godinu dana kako bi ‘uhvatio’ generaciju koja taj kolegij nije slušala. Zbog toga smo prilično iznenađeni plasiranjem neprovjerenih i netočnih informacija o ‘ukidanju’ kolegija, stoji u ključnom dijelu Kurelićeva priopćenja.

Studenti su tijekom ove akademske godine slušali Istraživačko na diplomskom studiju

No, iznenađuje upravo Kurelićeva argumentacija iz priopćenja koja je netočna.

Izdvojeni članak
fakultet političkih znanosti

FPZG opet ukida Istraživačko novinarstvo: ‘Predlažem im uvođenje kolegija sponzoriranog novinarstva’

Naime, kolegij Istraživačkog novinarstva je akademske 2018./2019. godine prebačen na 4. godinu studija (točnije, 1. godinu diplomskog studija), a u prethodnoj akademskoj godini (2017./2018.) izvodio se na 3. godini preddiplomskog studija. Dakle, oni studenti novinarstva koji su Istraživačko novinarstvo odslušali i položili na 3. godini akademske 2017./2018. godine, nisu ga mogli upisati na 4. godini studija ove akademske godine jer bi slušali kolegij koji su položili prethodne godine. S druge strane, oni studenti koji su ove godine pohađali treću godinu novinarstva, Istraživačko novinarstvo nisu mogli slušati s obzirom da se kolegij izvodio na četvrtoj godini, a s obzirom na to da FPZG ‘zamrzava’ kolegij iduće akademske godine, ti studenti neće ga moći upisati na svojoj četvrtoj godini te će biti preskočena generacija što se tiče Istraživačkog novinarstva.

Osim što ga demantira činjenično stanje u nastavi ove i prošle akademske godine, dekana FPZG-a demantiraju i javno dostupni dokumenti na web stranici Fakulteta na čijem je čelu.

Akademske godine 2017./2018. Istraživačko novinarstvo izvodi se na posljednjoj godini preddiplomskog studija novinarstva

Za početak je nužno pogledati dokument pod nazivom ‘Izvedbeni plan za preddiplomski i diplomski studij novinarstva za akad. god. 2017./2018.‘, dostupan na ovoj poveznici. Iz njega se jasno vidi da se kolegij ‘Istraživačko novinarstvo’ u akademskoj godini 2017./2018. izvodio na preddiplomskom studiju novinarstva, u 5. semestru, odnosno na trećoj godini novinarstva u zimskom semestru.

Tijekom ove akademske godine, 2018./2019. Istraživačko novinarstvo izvodilo se na prvoj godini diplomskog studija novinarstva

Potom je nužno pogledati gdje se kolegij ‘Istraživačko novinarstvo’ izvodio godinu poslije, odnosno tijekom ove akademske godine (2018./2019.). Na istoj poveznici dostupan je dokument pod nazivom ‘1\. izmijenjen – Izvedbeni plan za diplomski studij NOVINARSTVA, akad\. god\. 2018-2019‘ iz kojeg je jasno vidljivo da se tijekom ove, još uvijek aktualne akademske godine, Istraživačko novinarstvo izvodilo na diplomskom studiju novinarstva, u 2. semestru, odnosno na prvoj godini diplomskog studija novinarstva u ljetnom semestru. Osim navedenog dokumenta, isto mogu potvrditi svi studenti koji su kolegij slušali ove godine u ljetnom semestru, kao i svi predavači na Istraživačkom.

Studentica 3. godine novinarstva o Kurelićevom priopćenju: ‘Koliko vidim i ako dobro vidim, lagao je’

Nakon što je prošloga tjedna FPZG poslao dekanovo priopćenje medijima i objavio ga na svojoj web i Facebook stranici, našoj redakciji javila se studentica 3. godine preddiplomskog studija novinarstva. Ona će iduće akademske godine, od jeseni, pohađati 4. godinu (1. godinu diplomskog studija) i neće biti u mogućnosti slušati Istraživačko novinarstvo zbog odluke o ‘zamrzavanju’ kolegija. Dekanovo ju je priopćenje, kako nam je kazala, razbjesnilo.

Izdvojeni članak

HND-ovi istraživački novinari FPZG-u: Istraživačko novinarstvo mora biti temeljni kamen studija

– Malo me razbjesnilo sljedeće – Kurelić se očitovao o svemu oko Istraživačkog i naime, koliko vidim i ako dobro vidim, lagao je. Piše da je razlog zamrzavanja kolegija za 2019./2020. taj što se Istraživačko prebacuje s treće na četvrtu godinu pa da se “uhvati generacija koja ga nije slušala”. To nije istina jer je Istraživačko s treće na četvrtu godinu bilo prebačeno u 2018./2019. godini. Odnosno generacija o kojoj on priča ga je upravo s ovim semestrom sad već završila. Što znači da svi koji upisuju četvrtu godinu 2019./2020., ujedno bi upisali Istraživačko po prvi put, rekla nam je studentica 3. godine novinarstva.

U daljnjem razgovoru još nam jednom naglašava kako su studenti akademske godine 2019./2020. “trebali biti tzv. uhvaćena generacija o kojoj dekan priča” te da su kolege iz akademske 2018./2019. godine “bile kolege u tranziciji, oni koji su bili zakinuti i oni za koje se trebao ‘zamrznuti’ cijeli kolegij kao što to dekan spominje, no s time se zakasnilo godinu dana”.

I studentica diplomskog studija novinarstva požalila nam se na ‘suludo priopćenje FPZG-a’

Izdvojeni članak

[INTERVJU] Novi dekan FPZG-a otkrio nam je svoje planove: ‘Želim vidjeti što fakultet stvarno pruža studentima i ima li to smisla’

– Činjenica da dekan, osoba koja bi trebala poduzimati sve u korist što boljeg i kvalitetnijeg obrazovanja svojih studenata, laže te iste studente o razlogu ukidanja kolegija koji proizlazi iz srži same novinarske struke – me prije svega ljuti, a u drugu ruku i rastužuje. Kao osoba koja je mnogim studentima novinarstva unijela malo nade da će se nešto po pitanju njihova studija napokon promijeniti na bolje, posebice nakon prijedloga o promjeni naziva fakulteta i time konačnog priznanja da se u Lepušićevoj uči i o novinarstvu, a ne samo o političkim znanostima – doista me razočarao. Ukidanjem Istraživačkog novinarstva, pa time i smanjenjem već sada gubitničkog broja novinarskih kolegija u odnosu na politološke, nema smisla ni da u nazivu fakulteta stoji ‘novinarstvo’ kada od njega skoro ništa više nije ni ostalo, zaključuje studentica čiji je identitet poznat našoj redakciji.

Nakon Kurelićevog priopćenja, javila nam se još jedna studentica novinarstva, koja je ove akademske godine, na svojoj 4. godini, odnosno 1. godini diplomskog studija, upravo odslušala kolegij Istraživačkog novinarstva. Požalila nam se, kako je rekla, na ‘suludo priopćenje FPZG-a’.

– Istraživačko se uopće ne prebacuje s preddiplomskog na diplomski od akademske godine 2019./2020. ja sam ga slušala ove godine na diplomskom, kratko nam je poručila studentica čiji su nam podaci također poznati.

Kurelić: Formulacija iz priopćenja je neprecizna

Nakon pristiglih reakcija studentica, kontaktirali smo dekana Kurelića. Upoznali smo ga s reakcijama studentica, pritom mu citirajući ključni dio njegova priopćenja te smo ga upitali zašto je u vlastitom priopćenju situaciju sa ‘zamrzavanjem’ Istraživačkog novinarstva pravdao argumentima koji na prijelazu iz akademske godine 18./19. u 19./20. ne drže vodu, odnosno, eventualno jesu držali vodu na prijelazu iz 17./18. u 18./19. Dodatno, upitali smo ga i bi li vlastitu argumentaciju u ovome slučaju okarakterizirao kao tzv. fake news. Njegov odgovor prenosimo u cijelosti.

– Fake news jest da je kolegij ukinut. Fake news po definiciji. Procedura ukidanja kolegija nikad nije provedena ni na kojoj razini i kolegij ostaje u našoj dopusnici i izvodit će se u akademskoj godini 2020/2021. Kolegij je dakle zamrznut. Odluku o zamrzavanju kolegija donosi Odsjek za novinarstvo i medijsku produkciju, i nastavnice na tom predmetu su odlučile ne izvoditi ga u ovoj akademskoj godini. Paragraf koji citirate demantira lažnu informaciju da se kolegij ukida i objašnjava zašto je zamrzavanje upravo ovog kolegija racionalno i niti jednom studentu/studentici ne oduzima mogućnost da ga upiše na diplomskoj razini ako to želi. Kako diplomski studij traje dvije godine studenti koji predmet nisu odslušali na preddiplomskom studiju moći će ga odslušati na diplomskom koji traje dvije godine.

(Op.a. Kurelić potom citira dio naše konstatacije iz upita kojeg smo mu poslali.)

“Naime, na prijelazu iz 17/18 u 18/19 Istraživačko novinarstvo je prebačeno na diplomsku razinu studija tako da je baš ova akademska godina ‘zakačila’ dobar broj studenata koji su kolegij odslušali prethodne na preddiplomskoj razini te ga stoga nisu mogli upisati ove akademske godine. Drugim riječima, situaciju koja je bila aktualna ove akademske godine, Vi ste u priopćenju iskoristili kako biste opravdali ‘zamrzavanje’ kolegija iduće akademske godine.”

Niste u pravu, situacija je aktuelna. Razlog izvođenja Istraživačkog novinarstva u akademskoj godini usprkos činjenici da je dio studenata to slušao na preddiplomskom bio je dobiveni projekt društveno korisnog učenja što vam je u izravnoj komunikaciji objasnila profesorica Vilović (email od 5.7.2019.). Neizvođenje predmeta sljedeće akademske godine za koje su se odlučile nositeljice predmeta profesorice Vilović i Perišin ne pogađa nikoga jer je diplomski studij novinarstva dvogodišnji studij i niti jedna generacija neće biti uskraćena. To znači prvo, da nikad nije došlo do navodnog “ukidanja” kolegija i drugo, da zamrzavanje ne pogađa niti jednog studenata/cu.

Dvije su činjenice: kolegij Istraživačko novinarstvo prebačen je s preddiplomskog na diplomski studij novinarstva lani i već je ove godine 2018/2019. bio izvođen na diplomskom studiju kao predmet sa 7 ECTS-a u okviru spomenutog projekta.

Generacija preddiplomskog studija koja sada, 2019. godine, završava 3. godinu nikada nije slušala predmet Istraživačko novinarstvo i da smo ga odlučili izvoditi slijedeće akademske godine ne bi ponavljali isti sadržaj na višoj razini, pa je formulacija da se “kolegij stavlja u mirovanje na godinu dana da bi uhvatio generaciju koja taj kolegij nije slušala”, neprecizna. Trebalo je napisati da je kolegij na godinu dana zamrznut odlukom nositeljica kolegija i da će biti odmrznut na godinu što su vam obje nastavnice izravno rekle, te da to zamrzavanje ne pogađa doslovno nikoga. Jedino što bi se tada moglo prigovoriti je da predmet nije trebalo prebacivati na diplomski ili da bi trebao biti obvezni predmet. To su odluke koje donose nastavnici Odsjeka za novinarstvo i u njih se dekani FPZG-a nikad nisu petljali.

U pravu ste da je predmet trebalo zamrznuti već ove godine. Zašto nije zamrznut objasnila vam je u izravnom mailu prodekanica Vilović koja vam je eksplicitno napisala da će predmet biti “odmrznut.” Zbog čega ste nakon toga odlučili plasirati vijest o ukidanju predmeta znate samo vi, poručio nam je dekan u odgovoru uz poruku da postupimo u skladu sa svojom savješću.

S dekanom Kurelićem dogovorili smo širi razgovor o studiju novinarstva najesen, ususret početku nove akademske godine.