Pretraga

FPZG opet ukida Istraživačko novinarstvo: ‘Predlažem im uvođenje kolegija sponzoriranog novinarstva’

A- A+

Pred ljetnu stanku prije jesenskih ispitnih rokova i početka nove akademske godine, s Fakulteta političkih znanosti stiže pomalo nevjerojatna vijest. Nakon što su to već jednom učinili prije šest godina, u Lepušićevoj 6 opet ukidaju, odnosno kako kažu, zamrzavaju kolegij Istraživačkog novinarstva. S FPZG-a to pravdaju birokratskim zavrzlamama vezanim uz kolektivni ugovor za visoko obrazovanje. Iz Hrvatskog novinarskog društva izražavaju nevjericu ovom informacijom, a studenti koji su ove godine odslušali Istraživačko novinarstvo poručuju – studenti novinarstva apsolutno moraju imati ovakav kolegij!

Fakultet Političkih Znanosti / Ivan Klindić|www.ivanklindic.info

Studenti novinarstva Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu, koji će iduće akademske godine pohađati prvu godinu diplomskog studija, neće moći upisati izborni kolegij Istraživačko novinarstvo. Taj se kolegij tijekom ove akademske godine izvodio u suradnji s GONG-om i Hrvatskim novinarskim društvom, u sklopu projekta ‘Društveno korisno učenje’ (DKU), za koji je GONG putem Europskog socijalnog fonda osigurao više od milijun kuna. Projekt će s krajem akademske godine biti završen, a u novoj akademskoj godini FPZG ‘zamrzava’ Istraživačko.

Nositeljice kolegija ove su akademske godine bile profesorice Tena Perišin i Gordana Vilović, ujedno i prodekanica Fakulteta za nastavu.

Kolegij će se nastaviti kad će na FPZG-u imati sve mogućnosti da se predmet nađe u novom izvedbenom planu

Prodekanicu Vilović upitali smo o razlozima ukidanja kolegija te mogućnostima i opcijama za njegovo daljnje izvođenje. Kako nam je rekla, Istraživačko novinarstvo izvodilo se na preddiplomskom studiju novinarstva, a od prošle godine kada su ga uključili u DKU projekt, premješten je na prvu godinu diplomskog studija novinarstva.

Izdvojeni članak

[INTERVJU] Novi dekan FPZG-a otkrio nam je svoje planove: ‘Želim vidjeti što fakultet stvarno pruža studentima i ima li to smisla’

– Smatrali smo da su studenti prošli sve osnovne forme novinarstva i da je to daleko prikladnije i bolje da bude na višoj razini studiranja. Naravno prethodno smo dobili i suglsnost za manje promjene u diplomskom studiju novinarstva od Sveučilišta u Zagrebu, priča nam Vilović.

Govori i kako se kolegij ‘uvijek dosada izvodio uz aktivnu pomoć vodećih hrvatskih novinara koji se bave i ovom formom’.

– Neki od novinara (primjerice Šimičević, Lukić, Bastalić, Despot, Brakus i nekolicina drugih) bili su mentori uključeni u rad s manjim grupama studenata na istraživanju njihovih polaznih pretpostavki o problemu/fenomenu koje bi imalo smisla istražiti. U suradnji s GONG-om imali smo sjajnu suradnju s Faktografom i jedna skupina studenata je imala priliku kroz DKU projekt odraditi zadaće iz kolegija na sasvim praktičnim dnevnim zadacima. To je dodatna vrijednost ovoga kolegija i u tom smislu će se i nastaviti dalje kad budemo imali sve mogućnosti da se predmet nađe u novom izvedbenom planu, priča Vilović i osvrće se na prepreke koje su ih sputale u daljnjem izvođenju Istraživačkog novinarstva.

Vilović: ‘Kolektivni ugovor obvezuje nas na uravnoteženost između nastavne i znanstvene djelatnosti’

Kako kaže, problem je u novom Kolektivnom ugovoru za znanost i visoko obrazovanje, kojim je uveden sustav normiranja rada u znanosti i visokom obrazovanju.

Izdvojeni članak
fakultet političkih znanosti

Fakultet na kojem je Bandić diplomirao jednoglasno protiv njegovog počasnog doktorata

– U ovom trenutku nismo imali logistiku jer nas i naš novi Kolektivni ugovor obvezuje na uravnoteženost između nastavne i znanstvene djelatnosti ustanove u kojoj radimo. Ja sam nažalost morala za ovu godinu odustati i od svih tutoriala za Erasmus studente i od predmeta Mediji i pravo djeteta, pored ovoga kolegija na diplomskom studiju novinarstva gdje sam sunositeljica. Mislim da je isti slučaj i s kolegicom Tenom Perišin koja je ravnopravna nositeljica na predmetu Istraživačko novinarstvo. Ona također ima niz predmeta i tutoriala pa je i njoj novo normiranje nastave izazvalo problem, objašnjava Vilović i dodaje kako vjeruje da će sljedeća akademska godina biti slobodnija od redovitih nastavnih obveza i ponovno “odmrznuti” sve izborne predmete koje želimo izvoditi’.

Studenti se uskoro upisuju na diplomski studij: Što je s informacijom i uklanjanju Istraživačkog novinarstva iz nastavnog plana?

Na stranicama Fakulteta u izvedbenom plana diplomskog studija novinarstva, Istraživačko novinarstvo i dalje je navedeno kao izborni kolegij na prvoj godini diplomskog studija. S obzirom na to da će se studenti uskoro odlučivati za (daljnji) upis na diplomski studij, upitali smo prodekanicu Vilović kada će i kojim putem sve zainteresirane studente obavijestiti o tome da Istraživačko novinarstvo neće moći upisati kao izborni kolegij u idućoj akademskoj godini.

– Na web stranici Fakulteta političkih znanosti objavljuju se svi aktualni izvedbeni planovi na preddiplomskom i diplomskom studiju novinarstva tako da će studenti imati uvid o tome što mogu upisati, poručila nam je.

Ponavlja se povijest: Prije nekoliko godina FPZG je ‘zamrznuo’ Istraživačko

U situaciji u kojoj Fakultet ponovno ‘zamrzava’ Istraživačko novinarstvo, krunski kolegij studija novinarstva uopće, valja se prisjetiti kako je FPZG to već jednom učinio. Naime, po završetku akademske godine 2012./2013. kolegij je također ‘privremeno zamrznut’. O tome je u listopadu 2014. pisao Fairpress i potaknuo burnu reakciju (stručne) javnosti. Tadašnja dekanica FPZG-a Lidija Kos-Stanišić tada je rekla kako ‘na Fakultetu nema profesora koji bi mogao predavati, a ni financija da angažira vanjskog suradnika’. Izrazila je tada nadu da će kolegij ponovno oživjeti nakon kadrovskih pojačanja.

Profesorica Perišin tužna što će neki ostati zakinuti za Istraživačko novinarstvo

Izdvojeni članak

Studenti FPZG-a otkrili mračnu tajnu lokomotive o kojoj vjerojatno ne znate baš ništa, iako ste pored nje prošli bezbroj puta

Kolegij su prije nekoliko godina nanovo oživjele profesorice Vilović i Perišin, koja je studentskim novinama Global kazala kako je tužna što će neki ostati zakinuti za Istraživačko novinarstvo.

– Bilo je studenata koji su jako puno radili i na kraju imali dobar rezultat. Jedno vrijeme je taj kolegij bio zamrznut, pa se zbog određenog pritiska vratio. Oživjele smo ga profesorica Gordana Vilović i ja, a i studenti se trebaju izboriti za kvalitetu učenja, rekla je Perišin Globalu, napominjući kako smatra da se kolegij može izvoditi uz vanjske suradnike.

Spomenimo i kako je studentski list Global, čiji je izdavač Fakultet političkih znanosti, vijest o ‘zamrzavanju’ Istraživačkog novinarstva objavio u tekstu čija oprema ničime ne odaje da se kolegij opet ukida, već se ta informacija nalazi na samome dnu teksta. Jučer je Global na svojem Facebooku objavio spomenuti tekst, uz poruku kako od iduće akademske godine studenti neće moći upisati Istraživačko novinarstvo. Objavu je, između ostalih, ‘lajkala’ bivša dekanica Fakulteta Kos-Stanišić, za čijeg je mandata kolegij prvi put ‘zamrznut’.

Glavna urednica Faktografa: Studenti su na kolegiju uspjeli otkriti i prave ekskluzive

Glavna urednica portala Faktograf Sanja Despot i novinarka Faktografa Ana Brakus ove su akademske godine kroz projekt DKU bile uključene u vježbe, tj. seminarsku nastavu na Istraživačkom novinarstvu. Studenti su imali priliku upravo na Faktografu, uz njihovo mentoriranje, u praksi istražiti temu, kontinuirano raditi na njoj, napisati priču i objaviti ju.

Izdvojeni članak

Profesor s FPZG-a predvodi prevoditeljski tim Biblije za mlade: Jezik će biti moderan i suvremen

Despot nam priča kako je FPZG-u dobro došlo da kroz DKU projekt tijekom ove akademske godine ostvari suradnju s vanjskim mentorima.

– Osim nas u Faktografu, sa studentima su radili i iskusni istraživački novinari Slavica Lukić i Hrvoje Šimičević te Jagoda Bastalić koja je studente učila kako napraviti dobru istraživačku priču za medij televizije. U Faktografu je kroz praktični rad, koji se sastojao od učenja osnova istraživačkog novinarstva do objavljenih priča, prošlo ukupno 20 studentica i studenata. Mislim da im je ta suradnja bila korisna, s obzirom da smo na našem portalu objavili čak 11 njihovih tekstova – od kraćih fact-checkinga, odnosno provjere točnosti izjava političara, do većih istraživačkih priča u kojima su studenti uspjeli otkriti i prave ekskluzive, kaže nam glavna urednica Faktografa.

Nužno uložiti napor da se studentima omogući nastavak kolegija

Dodaje i kako nema sumnje da je u našem društvu istraživačko novinarstvo često jedini korektiv vlasti, a na toj se ideji i temelji GONG-ov projekt Društveno korisnog učenja kojim su bila obuhvaćena četiri kolegija na FPZG-u.

Izdvojeni članak

Dekan FPZG-a otkriva što misli o natječaju Sveučilišta koje u PR-u zapošljava umjetnika

– Svakako moram naglasiti kako je na studiju novinarstva na FPZG potrebno što više praktičnog rada. Mislim stoga da bi Fakultet trebao uložiti napor da studenticama i studentima omogući nastavak ovog kolegija, i to neovisno o nestalnim projektnim razdobljima, zaključuje Despot. Njezina kolegica s portala, Ana Brakus, koja je također mentorirala studente na Istraživačkom, ispričala nam je kako su njihovo mentoriranje i studentska praksa izgledali.

Pritom ističe kako su studentice i studenti imali dosta različite razine znanja čak i o osnovnim novinarskim formama i pravilima.

Novinarka Faktografa Brakus: ‘Velika šteta i, nažalost, ne preveliko iznenađenje jer se, uostalom, ni ne događa prvi put’

– U radu u manjim grupama pokušale smo zato najprije prenijeti takvu vrstu bazičnog znanja kroz praktičan rad. Prema našem iskustvu, najvažnije je studentima i studenticama pristupati s poštovanjem i povjerenjem da sve zadatke koje imaju pred sobom, uz trud i vodstvo, mogu ispuniti i nadmašiti ne samo naša, već i svoja očekivanja. U konačnici, upravo to se i dogodilo. Naši studenti i studentice razgovarali su s nevjerojatno velikim brojem sugovornika, teme detaljno i dubinski istraživali, a zatim se samom pisanju teksta konzultirali i s nama i s kolegama u grupama, kaže Brakus i dodaje kako su brojnim studentima pružile priliku da vide kako je to posvetiti se nekom tekstu, suočiti se s brojnim frustracijama koje su prisutne u novinarskom poslu, ali i kako je to osjetiti ‘onu posebnu vrstu zadovoljstva kada se tekst objavi i to baš s tvojim imenom’.

Brakus, koja je diplomirala baš na Fakultetu političkih znanosti, nije pretjerano iznenađena viješću o ukidanju Istraživačkog novinarstva.

– Teško mi je komentirati samo ‘zamrzavanje’ kolegija bez ulaženja u neke sustavnije probleme našeg obrazovnog sustava, od kojih se mnogi mogu uočiti i na FPZG-u, na kojem sam i sama diplomirala. Najkraći bi odgovor zato bio – to je velika šteta. I, nažalost, ne preveliko iznenađenje jer se, uostalom, ni ne događa prvi put, poručuje novinarka Faktografa.

Studentica FPZG-a koja je odslušala Istraživačko ove godine:  ‘Baš korisno i ugodno iskustvo’

Izdvojeni članak

Reci to humorom: Egzotični HendiCappo s FPZG-a ruši sve predrasude o invaliditetu

Popričali smo i sa studenticom koja je tijekom ove akademske godine odslušala kolegij, a za potrebe teksta zvat ćemo je Petra, štiteći njezin identitet. Kako nam je rekla, seminarska nastava na Istraživačkom novinarstvu održavala se jednom tjedno, no uvijek su imali mogućnost sastati se s mentorima i mentoricama kako bi prodiskutirali o temama na kojima su radili.

– Bili smo u čestoj komunikaciji s njima i uvijek su nam se javljali i odgovarali na upite. Sam susret nije izgledao kao klasična, pomalo dosadnjikava nastava u kojoj glavnu i jedinu riječ ima predavač, već kao poprilično produktivan ‘meeting’ jednakih. Uglavnom, baš korisno i ugodno iskustvo, priča Petra.

Što se tiče predavanja, za koja su bila zadužene profesorice-nositeljice kolegija Perišin i Vilović, kaže nam kako su bila zamišljena na način da im je svakog tjedna na predavanje dolazio jedan istraživački novinar koji bi održao predavanje.

‘Koja je svrha studiranja, ako već sada ne otkrivamo srž novinarstva?’

– Predavanja jesu bila zanimljiva, čak i zabavna, ali mislim da je to zasjenila loša organizacija kolegija, poput nesporazuma s gostima predavačima, kaže nam Petra i pojašnjava kako se neki najavljeni predavači nisu pojavili u predviđenom terminu pa bi ‘uskakale’ profesorice.

I Petri vijest o ukidanju Istraživačkog novinarstva nije potpuno jasna. Smatra da studenti novinarstva apsolutno moraju imati ovakav kolegij.

– Koja je svrha studiranja, ako već sada ne otkrivamo srž novinarstva? Istraživačko novinarstvo zaista jest potreban kolegij, ideja je odlična, samo malo bolje treba organizirati nastavu, a to se njegovim ukidanjem sigurno neće ostvariti, zaključuje studentica.

Predsjednik HND-a Hrvoje Zovko: Sramota i još jedan nasrtaj na istraživačko novinarstvo

Izdvojeni članak

Donedavni student FPZG-a o reizboru Borasa: Krivi smo mi što smo ih pustili

Na informaciju o ponovnom ‘zamrzavanju’ Istraživačkog novinarstva na FPZG-u za naš su portal reagirali i iz Hrvatskog novinarskog društva, koje je uz FPZG bilo partner na kolegiju. Predsjednik HND-a Hrvoje Zovko poručuje kako je takva odluka velika sramota za fakultet koji bi trebao školovati buduće novinarke i novinare i  vidi ju kao još jedan nasrtaj u nizu na istraživačko novinarstvo.

– Do sada su u tim napadima sudjelovali političari, predstavnici krupnog kapitala kao vlasnici medija, a sada im se pridružuje čak i fakultet koji školuje novinare. Dakle, još jednom se potvrđuje činjenica da u Hrvatskoj ima sve manje mjesta za pravo novinarstvo. Mnogi istraživački novinari ostali su već bez posla i završili na margini društva. Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu predlažem uvođenje kolegija sponzoriranog novinarstva, oštar je Zovko dodajući kako istraživački novinari, što jasno možemo vidjeti ovih dana na slučajevima ministara Kuščevića i Marića, otkrivaju najvažnije stvari za najširu javnost. Kako kaže Zovko, ‘a sjetimo se tek afere Hotmail i skupine Borg’.

Potpredsjednica Zbora istraživačkih novinara HND-a Derifaj: ‘To je jednostavno neprihvatljivo’

Danka Derifaj, potpredsjednica HND-a, ujedno i potpredsjednica Zbora istraživačkih novinara HND-a, nevjerojatnom smatra činjenicu da FPZG na svom smjeru Novinarstvo ne vidi potrebu za kolegijem Istraživačko novinarstvo.

– U trenutku kad je društveno-politički kontekst takav da je nužno novinarsko propitivanje centara moći, i zapravo jedini alat koji razotkriva korupciju i zloupotrebu vlasti, institucija koja treba obrazovati studente za tako važnu profesiju odlučuje ukinuti ovako važan kolegij. Bez obzira koji se motivi kriju iza toga, to je jednostavno neprihvatljivo. Možda da jednostavno ukinu cijeli smjer pa da ne dovode u zabludu mlade ljude koji se na taj fakultet upisuju za željom da budu novinari, poručuje Derifaj.

‘Kvalitetni, obrazovani i motivirani novinari i novinarke temelj su zdrave medijske scene’

Porazgovarali smo i s Jelenom Berković, izvršnom direktoricom GONG-a, nositelja projekta DKU u sklopu kojeg se ove godine izvodilo Istraživačko novinarstvo. Kako kaže, GONG rado koristi svaku priliku za dijeljenje znanja i iskustava koji su važni za društveno korisno djelovanje i aktivno građanstvo.

Izdvojeni članak

Novosti u Lepušićevoj: Mijenja li Fakultet političkih znanosti ime nakon 55 godina?

– Kvalitetni, obrazovani i motivirani novinari i novinarke temelj su zdrave medijske scene, a ona je ključ zdravog demokratskog društva. Izrazito nam je žao što studenti i studentice novinarstva neće imati priliku iduće godine naučiti se osnovama istraživačkog novinarstva koje je važno i korisno. Taj nam je kolegij posebno bitan ne samo u svjetlu sporazuma o strateškoj suradnji, kao i o projektnom partnerstvu, nego upravo zbog konačne svrhe: osiguravanje prilike za praksu sa stručnim mentorstvom u istraživačkom novinarstvu za buduće novinarke i novinare, kaže Berković i dodaje kako je i osobno dodatno razočarana s obzirom da je i sama studirala novinarstvo na FPZG-u, gdje je osjetila koliko je praksa bitna.

Fokus na studij novinarstva i njegovo jačanje?

Berković se nada se da je ovo samo privremena odluka koja neće imati dugotrajne posljedice niti za studij i njegovu dopusnicu, kao niti na budućnost novinarstva.

Na kraju, podsjetimo kako je u dekanskom programu profesora Zorana Kurelića, koji je u listopadu 2018. zasjeo u dekansku stolicu na FPZG-u, stajala ideja o promjeni imena fakulteta u Fakultet političke znanosti i novinarstva. Kurelić je takvu promjenu, na Vijeću na kojem je predstavljao program, pravdao snažnijim fokusom na studij novinarstva i njegovim jačanjem. Stoga nije jasno kako se ponovno stavljanje ‘izvan snage’ Istraživačkog novinarstva uklapa u jačanje studija novinarstva.