Pretraga

Dekan raspustio Studentski zbor na Ekonomiji: U pozadini svega su, gle čuda, dekanski izbori

A- A+

Ekonomski fakultet u Zagrebu uskoro bira novog dekana. U tom je procesu došlo do sukoba među studentskim predstavnicima oko toga koji će studenti sjediti u Fakultetskom vijeću i, shodno tome, birati novog čelnika ili čelnicu faksa. Sve je kulminiralo kad je aktualni dekan Jurica Pavičić raspustio Studentski zbor.

Ekonomski fakultet u Zagrebu

Foto: Ramona Ščuric, srednja.hr

Posljednjih nekoliko tjedana zagrebački Ekonomski fakultet i njihove studentske predstavnike trese prava mala kriza. Da nismo bliski poznavatelji akademskih prilika, vjerojatno bismo upravo na takav način opisivali ono što se trenutno događa na najvećem faksu vodećeg sveučilišta u državi. No, budući da akademske krugove itekako poznajemo, ova nam situacija nije naročito iznenađujuća. Za vas kojima je već pala koncentracija, žao nam je, ali ovo se jednostavno ne može opisati u toliko kratkim crtama, jer je za priču potrebno objasniti sljedeće – što se događa, što se, je li, stvarno događa, i tko je, ako je uopće itko, u pravu.

Što se događa?

Krenimo od početka. Studenti na svakom, pa tako i Ekonomskom fakultetu, imaju svoje predstavnike. Temeljni predstavnici okupljeni su u Studentski zbor, a onda preko Zbora delegiraju i svoje predstavnike u bitna tijela i odbore na fakultetu. Tako, recimo, biraju i predstavnike u Fakultetsko vijeće, inače tijelo koje donosi najvažnije odluke o upravljanju faksa, promjenama i izmjenama na studiju, ali i – bira novog dekana. Na EFZG-u studentskih je predstavnika u Fakultetskom vijeću čak 34. To odgovara zakonskoj obvezi od 15 posto studenata u vijeću. Koncem prošlog mjeseca, točnije 25. siječnja, Studentski zbor donio je odluku o imenovanju 34 predstavnika u spomenuto vijeće. Nedugo nakon toga nastaju prvi sukobi.

Dio studenata iz Zbora kaže da predstavnike u vijeću nisu izabrali, već da ih je, po vlastitom nahođenju imenovao predsjednik Studentskog zbora Marin Ćuk, i u tome vide problem. Žele smijeniti Ćuka i, eventualno, na posebnoj sjednici odabrati predstavnike u Fakultetskom vijeću. Nakon nekoliko prepiski i prepirki, dekan Jurica Pavičić 10. veljače raspušta Studentski zbor; to čini jer je Zbor, navodno, postao nefunkcionalan u provođenju svojih zadaća uslijed internih nesuglasica, a došlo je i, kako nam kažu službenici faksa, do štećenja ugleda Ekonomskog fakulteta. Odluka o predstavnicima u vijeću stoji, no Studentski zbor, kao takav, trenutno ne postoji. Raspisani su izbori za nove temeljne studentske predstavnike koji će činiti, kada budu izabrani, novi Zbor. Na sve je prije dva dana reagirao i sveučilišni studentski pravobranitelj Boris Rajić koji je u dopisu stao na stranu pobunjenih studenata, kazavši da po propisima studente vijećnike treba birati Zbor, a ne samo predsjednik. Kritizirao je i dekana za raspuštanje Zbora, a onda na kraju apelirao da se dekanski izbori na Ekonomiji odgode dok se ne uspostavi novi Studentski zbor.

Što se stvarno događa?

Ekonomski fakultet u srijedu 2. ožujka bira novu dekanicu ili dekana, a na Fakultetskom će vijeću, u tom izboru, napomenimo još jednom, sudjelovati i studenti koji imaju nemala 34 glasa. Svakome od kandidata tko želi postati novi dekan ili dekanica, dakle, u najboljem je interesu pridobiti studente na svoju stranu, odnosno osigurati si tih tridesetak glasova ili barem većinu. Zanimljivo, upravo je oko tih tridesetak studenata te njihovog imenovanja nastao cijeli konflikt. Taj konflikt je s jedne strane konflikt studenata oko toga kako treba birati studentske predstavnike u Fakultetsko vijeće, ali s druge strane, zapravo, konflikt u vezi toga koji će studenti i koga izabrati za novu dekanicu ili dekana Ekonomskog fakulteta.

U utrci za dekansku poziciju, napomenimo, između ukupno četvero posebno je istaknuto dvoje kandidata – Sanja Sever Mališ, prodekanica aktualnog dekana Pavičića, te Tomislav Baković, nekadašnji asistent prorektora Tonćija Lazibata. Tko god dobije glasove studenata, po svemu sudeći, dobit će i te izbore. Podcrtajmo nekoliko ključnih činjenica za te izbore i ulogu studentskih vijećnika u njima; dekan Pavičić je prvo prihvatio spornu odluku imenovanja studentskih predstavnika u Fakultetsko vijeće, zatim raspustio Studentski zbor u kojem je došlo do nesuglasica u vezi tog pitanja, a onda, u odgovoru našem portalu, službenici faksa ističu kako su sve odluke Zbora do raspuštanja pravovavaljane i da dekan nema ovlasti proizvoljno odlučivati o pojedinačnim odlukama Zbora.

Tko je u pravu?

Opet, ako niste toliko bliski poznavatelji akademskih prilika, vjerojatno ste pod ovih podnaslovom očekivali precizan odgovor na pitanje tko je u pravu. Istina je – nitko. Sukobi kandidata za dekana odvijaju se preko leđa studenata, oni u tome svojevoljno sudjeluju, a obje strane, ukratko, kažu da to sve čine zbog nepravilnosti i neispravnosti suprotne strane. Tko želi u detalje čitati njihove prepiske, dopise, prepirke i potpise, dokumenti se nalaze ispod teksta.

(Napomena: ako se dokumenti ne prikazuju, potrebno je osvježiti stranicu)

Odgovor EFZG-a na upit portala srednja.hr

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [146.57 KB]

Pismo pobunjenih studenata SZEFZG

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [4.43 MB]

Dopis sveučilišnog studentskog pravobranitelja

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [410.91 KB]