Pretraga

Diplome smo javno trebali pretraživati već dva tjedna: Zasad ipak ništa od toga

Iako su nam iz Sveučilišnog računskog centra (Srce) rekli da će se od sredine veljače javno moći pretraživati digitalni registar diploma, to se ipak nije dogodilo. Iz Srca su sada lopticu prebacili na Ministarstvo znanosti i obrazovanja te rekli da će javno pretraživanje biti dostupno kada oni to potvrde. Iz Ministarstva su nam pak kazali da će novitet biti omogućen kada riješe pravna i tehnička pitanja.

digitalni registar diploma

Digitalni registar diploma trenutno je dostupan zaposlenicima visokih učilišta, MZO-a i AZVO-a | foto: Srce, Canva

Od početka ove kalendarske godine fakulteti, veleučilišta i sveučilišta trebaju izdavati elektroničke diplome i pohranjivati ih u Digitalni registar diploma. Taj je registar, rekli su nam iz Sveučilišnog računskog centra (Srce) u siječnju, trebao postati javan sredinom veljače, no to se nije dogodilo.

Iz Ministarstva kažu da im je prioritet potpuna uspostava registra

Iz Srca su nam sada rekli da se funkcionalnost Informacijskog sustava evidencija u visokom obrazovanju (ISeVO) razvija u dogovoru s Ministarstvom znanosti i obrazovanja (MZO) s obzirom na to da je sustav u njegovom vlasništvu. Istaknuli su da registar diploma trenutno mogu pretraživati djelatnici visokih učilišta, MZO-a i Agencije za znanost i visoko obrazovanje, dok će javno pretraživanje biti omogućeno kad MZO potvrdi tu funkcionalnost.

Kako su lopticu prebacili na MZO, pitali smo njih kada će javno pretraživanje biti omogućeno. Kazali su nam da će to biti dostupno kada se riješe pravna i tehnička pitanja uspostave Digitalnog registra diploma. Trenutno im je prioritet, naveli su, potpuna uspostava registra kako bi osigurali da se u Hrvatskoj izdaju vjerodostojne pisane i digitalne diplome. Onda se loptica prebacila na visoka učilišta.

– Koristimo priliku istaknuti da presudnu ulogu u uspostavi Digitalnog registra diploma imaju visoka učilišta koji podatke o stečenim diplomama unose u središnju evidenciju, te stoga dinamika potpune uspostave Digitalnog registra diploma ovisi o dinamici unosa podataka od strane visokih učilišta koja, koliko smo upoznati, ulažu značajne napore da bi se podaci dostavili u središnju evidenciju diplomiranih studenata, naveli su iz MZO-a.

Izdvojeni članak
student drži u ruci diplomu

Doznali smo kada ćemo moći pretraživati diplome u javnom registru: Bit će dostupne i u e-Građani

Zagrebački rektor naveo da je pohrana diploma izuzetno zahtjevan proces

O registru diploma govorio je i rektor Sveučilišta u Zagrebu Stjepan Lakušić. Prema zapisniku sjednice Senata iz siječnja rektor je naveo kako predstavnici Ministarstva nisu bili prisutni na radionici koja se održala 17. siječnja u Srcu na kojoj se raspravljalo o izazovima s kojima se sastavnice suočavaju pri izdavanju diploma i procesom arhiviranja diploma u proteklih 40 godina. Istaknuo je da je to izuzetno zahtjevan proces te je bitno razmotriti dostupne resurse na svim sastavnicama za takve složene zadatke.

Podsjetimo, visoka učilišta imaju dvije godine od uspostave Digitalnog registra diploma za pohranu podataka o izdanim diplomama u prethodnih 40 godina. Ranije smo razgovarali s dekanom Pravnog fakulteta u Zagrebu Ivanom Koprićem koji nam je sredinom siječnja rekao da su oni Srcu već proslijedili podatke svojih diplomanata od 1998. do 2023. godine. Da je registar postao javan prema planu, te diplome već bi se mogle pretraživati.