Pretraga

Doznali smo kada ćemo moći pretraživati diplome u javnom registru: Bit će dostupne i u e-Građani

Od prvog dana ove godine visoka učilišta dužna su izdavati digitalni oblik diploma. Kako smo doznali od Sveučilišnog računskog centra (Srce), od prosinca je dostupan i digitalni registar diploma kojemu sada mogu pristupiti djelatnici visokih učilišta, dok će javno pretraživanje biti omogućeno najkasnije do sredine veljače. Digitalne diplome i završne isprave, rekli su nam iz Srca, u budućem razdoblju bit će vidljive i u sustavu e-Građani.

student drži u ruci diplomu

Diploma | foto: Canva

Fakulteti, veleučilišta i sveučilišta od početka ove godine trebaju izdavati digitalne, odnosno elektroničke diplome i to na engleskom i hrvatskom jeziku. Prema promjenama Pravilniku o sadržaju i korištenju informacijskih sustava u visokom obrazovanju visoka učilišta i dalje trebaju izdavati fizičke diplome.

Visoka učilišta imaju dvije godine za pohranu podataka o izdanim diplomama u prethodnih 40 godina

Velika promjena jest i uvođenje Digitalnog registra diploma u kojem će biti pohranjene digitalne verzije svih isprava o završenom studiju za sve diplomirane studente. Kako su nam rekli iz Sveučilišnog računskog centra (Srce), taj registar u funkciji je od prosinca i to u sklopu izrade Informacijskog sustava evidencije u visokom obrazovanju (ISeVO).

– Javno pretraživanje Registra diploma bit će omogućeno do sredine veljače, a trenutno mu mogu pristupiti djelatnici visokih učilišta, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Agencije za znanost i visoko obrazovanje. Sve novoizdane diplome od 1. siječnja 2024., a shodno Zakonu o visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti te pratećim pravilnicima, trebaju se odmah pohranjivati u ovaj Registar. Nadalje, visoka učilišta imaju rok od dvije godine za pohranu podataka o izdanim diplomama u prethodnih 40 godina, rekli su nam iz Srca.

Podsjetili su i da sve diplome od nove godine trebaju biti u digitalnom obliku te u potpisanom i ovjerenom ispisu, bez naknade i na hrvatskom te engleskom jeziku. Srce smo pitali i kada će građani svoje diplome moći preuzeti u sustavu e-Građani.

– Digitalne diplome i završne isprave u budućem razdoblju će biti vidljive u sustavu e-Građani. Sveučilišni računski centar (Srce) je zadužen za izgradnju, proširenja i održavanje Digitalnog registra diploma u sklopu ISeVO te Informacijskog sustava visokih učilišta (ISVU) kroz koji je omogućena izrada tiskanih i digitalnih diploma, objasnili su iz Srca.

Izdvojeni članak
fuchs, euri i učenica

Što nas čeka u obrazovanju 2024. godine? Novine će obuhvatiti učenike, roditelje, ali i nastavnike

Pravni fakultet u Zagrebu Srcu je već proslijedio podatke svojih diplomanata od 1998. do 2023. godine.

U Pravilniku o obliku i sadržaju svjedodžbe, diplome i dopunske isprave o studiju stoji i da se diploma u ispisanom obliku izdaje u roku od 45 dana, a u digitalnom obliku u roku od 30 dana od dana završetka studija. Na promociji studenata Pravnog fakulteta u Zagrebu u prosincu njihov dekan Ivan Koprić rekao je da će unatoč prelasku na e-diplome od nove godine fakultet i dalje organizirati svečanosti prigodom završetka svake akademske godine. Koprić je za srednja.hr naveo da su spremni za izdavanje digitalnih diploma.

– Ne samo da je ovo obaveza Fakulteta, nego se na temelju novih digitalnih rješenja olakšava rad i kontrola elemenata i pretpostavki izdavanja diploma. Time se naš rad, u ovom dijelu, diže na višu razinu, što ide na korist svima, najviše naravno studentima, objasnio je Koprić.

Dodao je da bi se studenti mogli opredijeliti za to da im se diplome u ispisanoj formi kao i dosad dodjeljuju na svečanoj promociji. No, kazao je i da bi uz to mogli pridodati i određeni oblik dara koji može biti simbolički ili može sadržavati futrole i mape. Diplome će izdavati, pojasnio je, u propisanim rokovima. Pravni fakultet Srcu je već proslijedio podatke svojih diplomanata od 1998. do 2023. godine.

– Koliko mi je poznato, po tome smo među najagilnijim visokoobrazovnim institucijama. Nastojat ćemo i dalje biti predvodnici digitalizacije, uz istodobno puno očuvanje tradicije i zaštite simboličke važnosti diploma i načina njihova podjeljivanja na svečanim promocijama, objasnio je Koprić.