Pretraga

Dok neki naši kampusi nemaju ni običan, ovo je sveučilište dobilo ‘smart kiosk’ kao iz budućnosti

A- A+

Sveučilište u Mostaru ovih se dana pohvalilo otvaranjem ‘smart kioska’. Tehnološka je to stanica na kampusu gdje možete puniti mobitel, parkirati bicikl i pametno ga zaključati, provjeriti vremenske uvjete, fotkat se, odložiti otpad u jednu od pametnih kanti. Na svemu su radili i studenti koji su u sklopu projekta obranili i tri diplomska rada.

smart kiosk sveučilište u mostaru

‘Smart kiosk’ na kampusu mostarskog sveučilišta
Foto: SUM PR

Sveučilište u Mostaru ovih je dana dobilo svoj prvi ‘smart kiosk’. Ako se pitate što je to, niste jedini.

Kao iz budućnosti

Radi se o tehnološkoj stanici unutar kampusa mostarskog sveučilišta koja izgleda kao da je došla pravo iz budućnosti; od punjena mobitela, preko pametnog odlaganja otpada pa sve do pametnog zaključavanja i otključavanja bicikala, smart kiosk ima sve.

– Na Smart Kiosku implementirani su sustav za praćenje količine vlage u tlu korištenjem Watermark 200SS senzora, pametna kanta koja uz pomoć električne vage i ultrazvučnoga senzora automatski detektira ako netko baca otpad u kantu, detekcija ljudi i lica pomoću pametne kamere, wireless punjač, stalak za parkiranje bicikala i pametno otključavanje i zaključavanje, interaktivni sadržaji o Sveučilištu i gradu, NFC prijava pomoću sveučilišne iskaznice te SUM igrice, navode sa mostarskog sveučilišta.

Smart Kiosk nastao je u sklopu projekta prvoga sveučilišnog Smart Campusa u Bosni i Hercegovini u suradnji s tvrtkama Ericsson Nikola Tesla, HT Eronet i SUMIT-om.

Pametni parking bio pokretač aktivnosti

Voditelj projekta Daniel Vasić kazao je kako je do sada u rad pušten pametni parking koji je bio jedan od pokretača aktivnosti, a u taj su projekt bili uključeni i studenti koji su kroz nekoliko grupa predstavljali svoje ideje. Sustav za parking sastoji se od uređaja za detekciju zauzetosti parkirnih mjesta koja u sebi imaju senzore.

– Osim pametnoga parkinga Sveučilište u Mostaru pokriveno je pametnim kamerama za nadzor gdje se na osnovi RTMP podataka s kamera u stvarnome vremenu prikupljaju i obrađuju podatci. Svi se podatci u stvarnome vremenu pohranjuju u bazu podataka te distribuiraju sustavima koji imaju pristup tim podatcima. Trenutačno su na Sveučilištu postavljene tri pametne kamere koje mogu prepoznati i aktivno pratiti oko 900 objekata koje detektiraju i spašavaju u bazu podataka u oblaku koja te iste podatke šalje svim klijentima koji imaju pravo pristupa tim podatcima. Također je postavljena i pametna rampa gdje će se djelatnici moći prijaviti u sustav, dodati svoj automobil i na osnovi računalnoga vida automatski imati mogućnost ulaza u kampus, a postavljene su i pametne prskalice koje na osnovi podataka sa senzora uz pomoć Arduino Uno pločice, koja preko interneta šalje podatke na poslužitelj, reguliraju dotok vode na zelene površine kampusa, ispričao je Vasić.

zoran tomić, rektor, sveučilište u mostaru

Zoran Tomić, rektor Sveučilišta u Mostaru na svečanom otvaranju ‘smart kioska’
Foto: SUM PR

Studenti na projektu pisali diplomske radove

Svečanom je otvaranju tzv. smart kioska nazočio i rektor mostarskog sveučilišta Zoran Tomić koji je istaknuo kako ‘nema mjesta za male snove’.

– Mi možemo biti konkurenti i prepoznatljivi u svjetskome okruženju po inovacijama koje naš IT centar napravi. Očekujem da ćemo biti na razini te jedne perspektive, odnosno zrelosti Sveučilišta, da ćemo imati snage za kompromise da napravimo određene iskorake te budemo dio svijeta, a tu mogućnost pružaju nam članovi SUMIT-a, naglasio je rektor Tomić.

U ovome su projektu, spomenimo još jednom, na poseban način sudjelovali i studenti mostarskog sveučilišta. Oni su radili na programiranju softvera, a u sklopu projekta su izrađena i tri diplomska rada. Cijeli se koncept, rečeno je na otvaranju, može preslikati na neki grad, neki Smart City, a cilj je da se studenti razvijaju u području umjetne inteligencije, pa s njima i mostarsko sveučilište te okruženje u kojem se nalazi.

– U kampusu Sveučilišta postavljena je i nova suvremena meteorološka stanica koja kontinuirano u intervalima od 15 minuta prati podatke, a podatci sa senzora za pametno zalijevanje koriste se za prediktivni model, koji na osnovi podataka s meteorološke stanice automatski predviđa trenutak kada je potrebno zalijevati zelene površine, navode sa Sveučilišta u Mostaru.