Pretraga

Nema više upisa na faks bez položene mature: Novi zakon to zabranjuje, evo što to znači za studente

Stručne i sveučilišne prijediplomske studije više neće moći upisati oni koji nisu položili državnu maturu. Propisuje tako novi Zakon o visokom obrazovanju, a mi razgovaramo s Ivanom Štedulom, dekanom Veleučilišta u Karlovcu. On nam objašnjava što će njima značiti nove odredbe i što, generalno, misli o novim propisima za fakultete i studente.

ispiti državne mature, predavaonica na faksu

Foto: Unsplash | srednja.hr

Sveučilišne i stručne prijediplomske studije mogu upisati svi oni koji su završili srednju školu u trajanju od najmanje četiri godine, a nakon toga položili – državnu maturu. Kaže tako novi Zakon o visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti koji je stupio na snagu prošlu subotu. Time se, praktično, zabranjuje faksevima da upisuju studente koji nisu položili maturu.

Prevladavajuća većina onih koji izlaze na državnu maturu završava četverogodišnje strukovne škole. Školu završavaju obranom završnog ispita, a maturu polažu tek kao ulazni ispit za faks. Ako je to potrebno. Vidite, po starim propisima, fakulteti su, uključujući privatne i javne, bez problema mogli upisivati studente van sustava državne mature. Temeljni zakon o fakultetima to im je dozvoljavao. Novi im tu mogućnost dokida. Svi, ali baš svi, koji požele upisati stručne ili sveučilišne prijediplomske studije, morat će položiti barem obvezni dio mature.

Izdvojeni članak

Opet je na fakultetima ostalo gotovo 11.000 praznih mjesta: Poslodavci traže korjenite promjene

‘Novi zakon je veliki korak naprijed’

Razgovarali smo s Ivanom Štedulom, dekanom Veleučilišta u Karlovcu. Radi se o javnom veleučilištu koje je ranije imalo iskustva s upisom studenata van sustava državne mature. On nam kaže da su zadnje kandidate koji nemaju položenu maturu upisali 2019./2020. godine. Od tada se bez mature više ne može upisati nijedan prijediplomski studij na njihovom Veleučilištu. Ove im odredbe, stoga, ne predstavljaju neki problem.

– Novi Zakon je, barem što se tiče stručnih studija, veliki korak naprijed. Naime, nakon 19 godina napokon je ispravljena nepravda prema studentima koji su završili diplomske stručne studije. Naziv stručni specijalist koji su ti studenti do sada stjecali bio je potpuno neadekvatan, jer nije bio jasno prepoznatljiv ni poslodavcima ni u inozemstvu. U većini članica EU tu studenti su stjecali naziv ‘master’ odnosno magistar, a to je ovim zakonom ispravljeno i u RH. Novim zakonom je i eksplicitno omogućen upis na poslijediplomske sveučilišne studije studentima koji su završili diplomske stručne studije, što do sada nije bio slučaj, kazao je Štedul.

Dodaje kako novi propisi idu u smjeru podizanja kvalitete visokog obrazovanja u Hrvatskoj, a hoće li do toga doći, preostaje tek vidjeti.

Izdvojeni članak
državna matura hrvatski

[Matura ’23] Ogromne promjene na Hrvatskom: Nema razina, ispit ima tri cjeline, novost i na eseju

‘Postat ćemo još atraktivniji studentima’

Nove zakonske odredbe vide, kažu, samo kao izazov i to najčešće administrativne naravi. U narednih 6 mjeseci, koliko traje period institucionalne prilagodbe, morat će, kaže nam Štedul, uskladiti statute i pravilnike s novim zakonom.

– Isto tako ćemo na zahtjev, svojim alumnijima koji su završili neki od diplomskih stručnih studija na Veleučilištu u Karlovcu, izdavati uvjerenje o izjednačavanju stručnog naziva, što će svakako izazvati određeni administrativni pritisak na redovito poslovanje. Također, zbog svega navedenog mislimo da ćemo novim zakonom postati još atraktivniji studentima, zaključuje dekan Veleučilišta u Karlovcu.

Napomenimo da u novim odredbama postoji iznimka za upis kratkih stručnih studija u trajanju do dvije godine. Njih mogu upisati i kandidati sa završenom trogodišnjom srednjom školom. Kad to, pak, završe, mogu upisati stručni prijediplomski studij.