Pretraga

Doznajte što se od danas mijenja u radu svih studentskih centara u Hrvatskoj

A- A+

Prvi Zakon o obavljanju studentskih poslova na snagu stupa danas. Rok u kojemu ministrica obrazovanja mora donijeti provedbene pravilnike je 60 dana. Najkasnije do 8. siječnja 2019. svi studentski centri moraju svoje poslovanje potpuno uskladiti s novim zakonom. No, dijelovi Zakona već danas kreću primjenjivati u svim studentskim centrima u Hrvatskoj, što nam je otkrio predsjednik Zajednice studentskih centara RH.

foto: Ivan Božić|srednja.hr

Već gotovo dvije godine studenti s nestrpljenjem čekaju svoj prvi Zakon o obavljanju studentskih poslova. Na snagu stupa danas, ali sada tek kreće teći rok od 60 dana u kojemu ministrica mora donijeti provedbene pravilnike. Isto toliko imaju studentski centri da sa Zakonom usklade svoje poslovanje.

Ipak, kako doznajemo od predsjednika Zajednice studentskih centara RH, Nenada Milijaša, već od danas u svim studentskim centrima u Hrvatskoj izvanredni studenti mogu realizirati svoje pravo na studentski rad. Riječ je o sljedećim studentskim centrima: SC Varaždin, SC Zagreb, SC Karlovac, SC Rijeka, SC Pula, SC Sisak, SC Požega, SC Slavonski Brod, SC Osijek, SC Zadar, SC Šibenik, SC Split i SC Dubrovnik.

Izdvojeni članak

Još dva velika SC-a od danas omogućila rad izvanrednim studentima, a svima raste minimalna satnica

Isto tako, za ugovore izdane od 8. studenog obveza poslodavca je platiti posredniku za račun izvođača naknadu za obavljeni posao najkasnije 15 dana od završetka posla. Dogovoreno je tako na jučerašnjem sastanku predstavnika svih centara.

– Dok se ne donesu Pravilnik i potrebni obrasci predviđeni Zakonom studentski centri će ugovore izdavati na postojećim obrascima uz upisivanje početka i predviđenog završetka posla te upisivanja na ugovoru izjave kojom naručitelj i izvršitelj posla potvrđuju da su podaci na ugovoru točno upisani. Na ugovoru će biti upisan i točan postotak ukupnih davanja (doprinosa i naknada), mjesto rada, vrsta posla i ostalo što je predviđeno Zakonom. Također će se na postojećim obrascima računa ispisivati račun i podatak o iznosu od 0,5 % naknade za studente, pojašnjava nam Milijaš.

Da pojasnimo, doprinosi i naknade na neto cijenu rada, stupanjem Zakona na snagu, povećavaju se s dosadašnjih 17,50% na 18%. Spomenuta razlika koristit će se u svrhu financiranja kulturnih, sportskih, znanstvenih i edukacijskih aktivnosti koje isključivo provode studenti i studentske organizacije te su isključivo namijenjene studentima.

Inače, novi Zakon o obavljanju studentskih poslova otvara mogućnost izdavanja i vraćanja studentskih ugovora elektroničkim putem te tako staje na kraj redovima u student servisima. Ipak, danas sigurno niti jedan od studentskih centara sigurno neće izdavati ugovore elektroničkim putem. Za to su, pojašnjava Milijaš, potrebni napredni elektronički potpisi sve tri strane: posrednika, izvođača i naručitelja.

Napomenimo za kraj, od danas raste i minimalna satnica, koju je ministrica Divjak propisala posebnom odlukom. Minimalna satnica je unificirana na državnoj razini i sada iznosi 21,50 kuna, a izračunava tako da se iznos minimalne bruto plaće u Republici Hrvatskoj, sukladno posebnom propisu, podijeli sa 160.