Pretraga

Još dva velika SC-a od danas omogućila rad izvanrednim studentima, a svima raste minimalna satnica

A- A+

Zakon o obavljanju studentskih poslova na snagu stupa danas. Ustanove koje obavljaju djelatnost posredovanja pri zapošljavanju studenata imaju 60 dana da svoje poslovanje usklade sa zakonom. Ipak, iz riječkog i zagrebačkog SC-a poručili su kako izvanredni studenti kod njih od 8. studenog mogu realizirati svoje pravo na studentski rad, a učinila su to još dva velika studentska centra. Istovremeno, ministrica je donijela posebnu odluku prema kojoj studentska satnica od danas ne smije iznositi manje od 21,50 kn.

Osim u SC-u Rijeka i SC-u Zagreb, svoje novostečeno pravo na obavljanje studentskih poslova izvanredni studenti od danas mogu realizirati i u SC-u Osijek te SC-u Split. Istovremeno, a budući da nije donesen pravlinik za provedbu zakona, ministrica Blaženka Divjak donijela je posebnu odluku kojom od danas minimalna satnica za sve studente u državi iznosi 21,50 kn. Minimalna satnica izračunava se tako da se iznos minimalne bruto plaće u Republici Hrvatskoj, sukladno posebnom propisu podijeli sa 160. Dokument službene odluke ministrice oko satnice nalazi se pri dnu teksta.

Studentski centar Osijek

Izdvojeni članak

Veliki studentski centar izašao u susret izvanrednim studentima: Mogu raditi već od četvrtka

Iz osječkog SC-a poručuju kako se kod njih od 8. studenog primjenjuje odredba kojom mogu raditi svi studenti upisani ove akademske godine u bilo kojem statusu, pod istim uvjetima učlanjenja i potrebnim dokumentima, a kako je navedeno na njihovoj stranici u rubrici Studentski servis.

Važno je naglasiti kako svi studenti koji se učlanjuju u Student servis, ali i već učlanjeni studenti koji preuzimaju novi ugovor moraju potpisati izjavu kojom pod kaznenom i materijalnom odgovornošću jamče da: nemaju zasnovan radni odnos, ne obavljaju samostalno djelatnost obrta, ne obavljaju slobodno zanimanje, ne obavljaju djelatnost poljoprivrede i šumarstva, ne studiraju duže od dvostrukog vremena trajanja studija na prvoj i drugoj razini, su u prethodnoj akademskoj godini ostvarili najmanje jedan ECTS bod te da nisu dva puta mijenjali studijski program i treći puta upisali prvu godinu studija.

– Izjava je privremenog karaktera i njena vjerodostojnost provjerit će se kada Studentski servis instalira program kroz koji će se moći pratiti svi navedeno, poručuju iz osječkog SC-a.

Studentski centar Split

Novi zakon primjenjivat će se odmah i u splitskom SC-u, odakle poručuju kako od 8. studenog ugovor mogu sklopiti redovni i izvanredni studenti i druge osobe sukladno odredbama članka 2. Zakona. U splitski SC od danas se uvode još neke novine:

Izdvojeni članak
studentski centar zagreb

Velika vijest za izvanredne studente: Od sutra mogu raditi posredstvom SC-a u Zagrebu

– ugovor o obavljanju studentskog posla se sklapa prije početka obavljanja studentskoga posla, između izvođača, posrednika i naručitelja posla,
– u pravilu ugovor se zaključuje za kalendarski mjesec, iznimno najduže na 45 dana,
– najmanja neto cijena sata rada za 2018. godinu iznosi 21,50 kn,
– doprinosi i naknade na neto cijenu rada se povećavaju s dosadašnjih 17,50% na 18,00%,
– ugovor, između ostalog, mora sadržavati podatke o početku i očekivanom trajanju posla,
– obveza naručitelja posla je dostaviti ovjereni ugovor posredniku odmah po završetku posla,
– obveza naručitelja posla je platiti posredniku naknadu za obavljeni posao najkasnije 15 dana od završetka posla.

Poručuju i kako će se do donošenja pravilnika kojim će ministrica propisati oblik obrasca ugovora koristiti se stari obrazac ugovora o djelu redovitog studenta uz obvezno potpisivanje izjave od strane studenata, isto kao i u osječkom i zagrebačkom servisu.

– Sve dodatne upite vezano za obavljanje studentskih poslova možete postaviti student servisu u koji ste učlanjeni, ističu iz SC-a Split.

[scribd id=392667470 key=key-1rjCEsGJLJrYHFuY6GIO mode=scroll]