Pretraga

Doznali smo kada bi se trebalo otvoriti psihološko savjetovalište za studente u Zagrebu

A- A+

Savjetovalište za studente u privremenoj zgradi Sveučilišta u Zagrebu na Kajzerici trebalo bi započeti s radom početkom sljedeće, akademske godine 2024./2025. Kako su nam objasnili sa Sveučilišta, riječ će biti o savjetovalištu, a ne o centru kako su ga sami zvali u zapisnicima sveučilišnog Senata. Napomenuli su i da je nakon nekoliko mjeseci ponovno otvoren Ured za psihološku podršku u Savskoj 25.

Psiholog

Psiholog | foto: Unsplash

Studenti bi psihološku pomoć u privremenoj zgradi Sveučilišta u Zagrebu trebali imati od početka sljedeće akademske godine. Još na sjednici Senata Sveučilišta u Zagrebu u prosincu, kako smo pisali, razgovaralo se o Centru za podršku studentima. Kako je bilo navedeno u zapisniku sjednice, Centar bi se trebao nalaziti u privremenoj zgradi Sveučilišta na Kajzerici, a Ministarstvo znanosti i obrazovanja prihvatilo je prijedlog za financiranjem četiriju psihologa i jednog psihijatra te kompletnom opremom Centra.

Izdvojeni članak
Jana Šimon

Psihologinja o potezu gradova i škola: ‘Potpuna zabrana korištenja mobitela nije nužno najbolje rješenje’

Sveučilište samo nazvalo savjetovalište centrom, sad kažu da to nije centar

Kako smo sada doznali od Sveučilišta u Zagrebu, Savjetovalište za studente u privremenoj zgradi Sveučilišta trebalo bi započeti s radom početkom sljedeće, akademske godine 2024./25. U upitu pitali smo ih kada će Centar za podršku studentima biti otvoren jer su sami u zapisnicima Senata tvrdili da otvaraju Centar.

– U skladu s programom rektora Stjepana Lakušića, Sveučilište u Zagrebu prepoznalo je potrebu otvaranja Savjetovališta za studente. Napominjemo da nije riječ o centru, kako ste naveli u svome pitanju. Uprava Sveučilišta, stoga u suradnji sa svim dionicima, na ovom zahtjevnom i važnom projektu predano i kontinuirano radi od početka svojega mandata, objasnili su sa Sveučilišta.

zapisnik sjednice senata sveučilišta u zagrebu 19.12.2023.

Zapisnik sjednice Senata Sveučilišta u Zagrebu 19.12.2023. | foto: UNIZG

Ured za psihološku podršku nije radio u SC-u zadnjih mjeseci zbog prilagodbe prostora

Dodali su da je u tijeku provedba niza pripremnih aktivnosti, kao što su prilagodba prostora savjetovališta i njegovo opremanje, prilagodba akata Sveučilišta i zapošljavanje stručnjaka odgovarajućih profila. Uprava Sveučilišta, pojasnili su, ulaže napore kako bi sve faze ovoga projekta bile provedene u skladu s planiranim rokovima.

Sredinom veljače je na stranicama Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Zagrebu osvanula obavijest da je s radom započeo Ured za psihološku podršku i zaštitu mentalnog zdravlja studenata i djelatnika Sveučilišta u Zagrebu u prostorima zagrebačkog SC-a u Savskoj. Naveli su i da je prostor Ureda opremljen i funkcionalan pa smo Sveučilište pitali više o tome.

– Ured za psihološku podršku i zaštitu mentalnoga zdravlja studenata ustrojstvena je jedinica Rektorata Sveučilišta u Zagrebu već duže vrijeme. Od početka svoga djelovanja, Ured kontinuirano obavlja zadaće radi kojih je osnovan. Zadnjih nekoliko mjeseci, zbog prilagodbe postojećega prostora, Ured nije djelovao u Studentskom centru u Zagrebu. Ponovnim stvaranjem povoljnih uvjeta za obavljanje djelatnosti, Ured je nastavio s radom na svojoj staroj lokaciji. Dakle, ne radi se o početku rada Ureda, nego o njegovom ponovnom radu na staroj lokaciji, objasnili su sa Sveučilišta.

kbf ured za psihlošku pomoć

Obavijest na stranicama Katoličkog bogoslovnog fakulteta | screenshot: KBF Zagreb

SC Zagreb nedavno na svojim stranicama napravio pregled psiholoških savjetovališta za studente

Spomenuli su i da je Katoličko bogoslovni fakultet, u želji da što prije obavijesti studente o nastavku rada Ureda na staroj lokaciji, bez jasne naznake naveo da je Ured započeo s radom. Zapravo je riječ, nastavili su sa Sveučilišta, o Uredu koji već djeluje nekoliko godina. Studentski centar u Zagrebu pak je krajem veljače na svojim stranicama naveo gdje se sve studenti mogu obratiti za psihološku pomoć.

To su savjetovališta u Studentskom domu Cvjetno naselje, već spomenuti Ured za psihološku podršku i zaštitu mentalnog zdravlja, savjetovalište Filozofskog fakulteta, savjetovalište Pravnog fakulteta, Nastavni zavod za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar, Centar za zdravlje mladih, savjetovalište Iskorak i web stranica Psihološka pomoć. Kontakte za sve njih možete pronaći ovdje.