Pretraga

Stručnjaci doskočili gorućem problemu: Izradili su preporuke koje mogu spasiti ljudske živote

Zbog povećanja broja suicidalnih misli stručnjaci su kao privremeni odgovor na kriznu situaciju izradili Prijedlog postupanja u slučajevima iskazivanja suicidalnih ideja i namjera počinjenja suicida. On sadrži konkretne, jasne i jednostavne upute kako netko nestručan može pomoći osobi koja se pronađe u takvoj situaciji. Koordinator radne skupine Tarabić za srednja.hr kazao je da je prijedlog  premosnica između nepostojanja nikakvih uputa za postupanje do donošenja puno širih politika.

mentalno zdravlje

Mentalno zdravlje | foto: Unsplash

Društvo psihologa Sisačko-moslavačke županije uz koordinatora Božidara Nikšu Tarabića izradilo je Prijedlog postupanja u slučajevima iskazivanja suicidalnih ideja i namjera počinjenja suicida. Radna skupina sadržavala je 30 stručnjaka, a prijedlog je tijekom nastajanja bio na razmatranju Savjeta za mlade Vlade Republike Hrvatske.

‘Nestručne osobe ne smiju ulaziti u procjenu ozbiljnosti namjere’

Prijedlog čiji sadržaj možete pronaći ovdje govori da kada punoljetna osoba izriče suicidalne ideje, nju se treba uputiti na stručni razgovor. Usto joj i objasniti važnost takvog razgovora koji se mora odvijati kod stručnjaka za zaštitu mentalnog zdravlja, poput psihijatra, psihologa ili psihoterapeuta. Oni pak trebaju utvrditi postoji li uz suicidalne ideje i namjera o počinjenju suicida te razmotriti mogućnost pružanja tretmana kako bi se mogla smanjiti osobna patnja.

Kada suicidalne ideje izriče maloljetnik, osoba koja je na bilo koji način došla u posjed te informacije treba o tome obavijestiti roditelje i bilo kojeg stručnjaka za zaštitu mentalnog zdravlja, to jest u odgojno-obrazovnim ustanovama djelatnike stručnih službi. Prijedlogom se nastoji objasniti i što učiniti ako osoba namjerava počiniti suicid.

– Nestručne osobe ne smiju ulaziti u procjenu ozbiljnosti namjere, to jest opasnosti od počinjenja suicida, nego se prema svakoj namjeri počinjenja suicida odnose kao da je riječ o ozbiljnoj namjeri visokog rizika. Na bilo kakvu sumnju o namjeri počinjenja suicida bez odgode treba kontaktirati nadležnu službu hitnu medicinsku pomoć, 194, a koja će potom postupiti sukladno pravilima struke, objašnjeno je u Prijedlogu.

Hitnoj službi treba iznijeti trenutnu lokaciju osobe ako je ona poznata, broj mobitela i adresu. Isto, informirati nadležnu službu da osoba koja zove nije doktor medicine i da ne smije raditi procjenu ozbiljnosti situacije. Tada treba stati s daljnjim postupanjem te ne tražiti povratne informacije ni od nadležne službe ni od osobe koja je iskazivala suicidalne namjere.

Izdvojeni članak
zgrada Osnovne škole Vladislav Ribnikar u Beogradu, Google Street View

Psihologinje prijavile medije zbog senzacionalističkog pisanja o školskoj pucnjavi u Srbiji: Pobijedile su

‘Prijedlog pokušava potaknuti što veći broj osoba da učine predloženi minimum’

– Prijedlog mogu primjenjivati i pravne osobe poput obrazovnih, zdravstvenih i drugih institucija, ali i fizičke osobe, odnosno stručnjaci i laici. Prijedlogom smo željeli što veći broj osoba, na razumljiv način, uputiti kako je najbolje postupiti kada se susretnemo sa situacijom ili informacijom da netko ima suicidalne ideje ili da izražava suicidalne namjere. Naglasak je na jednostavnosti i nužnom postupanju, kazao nam je koordinator i psiholog Božidar Nikša Tarabić.

Objasnio nam je da ljudi prirodno imaju potrebu pomoći onima koji pate. U nekim se slučajevima pak možemo osjećati bespomoćno ili misliti da možemo učiniti neko ‘herojsko’ djelo, dodao je Tarabić, a ni jedno od tog nije dobro jer nas prvo koči u postupanju, a drugo nam onemogućava zadržavanje objektivnost i nepristranosti.

– Ovaj prijedlog postupanja pokušava potaknuti što veći broj osoba da učine predloženi minimum te pružiti svima onima koji to učine i reagiraju osjećaj sigurnosti da je njihovo u okvirima onoga što je primjereno. Riječ je o situacijama u kojima život osobe stavljamo ispred njezinih, u pravilu trenutnih i uz stručnu intervenciju prolaznih osjećaja, uvažavajući pritom važnost da se učini nešto, ne igrajući se stručnjaka te istovremeno čuvajući privatnost i osobni život onih kojima želimo pomoći, pojasnio je Tarabić.

Sam prijedlog od velike koristi, smatra Tarabić, može biti i stručnjacima. Dakako, ne onim koji su se educirali za rad s klijentima koji izražavaju suicidalne ideje. No, takvih je stručnjaka malo, a i sam Tarabić nam je priznao da o ovoj temi još ima puno za naučiti.

Izdvojeni članak
Psiholog

Ministarstvo planira vratiti psihologe u domove zdravlja: Doznali smo koliko ih je zaposleno u školama

‘Nadam se da će nove politike uključivati jasne smjernice’

– Ako smo stručnjak, a nismo u svakom trenutku sigurni kako postupiti ili nam se iznad glave pojavljuje puno upitnika zašto je prijedlog sročen na način na koji je, to znači da nam nedostaje znanja i da nam i edukacije koje smo prošli možda nisu dale sve alate za kompetentno postupanje. U tim se slučajevima najbolje se držati ovog prijedloga, pojasnio je Tarabić.

Tarabić je istaknuo da bi mu bilo puno draže da mu je netko ovakav prijedlog dao na početku karijere i upravo je zato, među ostalim, i napravio s drugim stručnjacima ovaj prijedlog u želji da oni ne moraju učiti uz pokušaje i pogreške. U budućnosti bi Ministarstvo zdravstva i Hrvatski zavod za javno zdravstvo trebalo iznijeti svoje akcijske planove i strateške okvire, pa tako i jedinstveni telefonski broj za suicid, a do tada ovaj prijedlog može se koristiti.

– Prijedlog je premosnica između nepostojanja ikakvih uputa za postupanje do donošenja i implementacije puno širih javno-zdravstvenih politika, a koje će, nadam se, uključivati ne samo prijedlog postupanja, nego i jasne smjernice za sve članove društva. Prema informacijama koje sam nedavno dobio, na ovim se idejama aktivno radi i to na više frontova, što me jako veseli, zaključio je Tarabić.


Ako si žrtva zlostavljanja ili misliš da se ono događa nekome koga poznaješ, slučaj možeš prijaviti policiji putem aplikacije Red Button na ovoj poveznici. Ukoliko hitno trebaš pomoć ili intervenciju policije, nemoj slati poruku putem ove aplikacije – umjesto toga odmah nazovi policiju na broj 192 ili obavijesti odraslu osobu u koju imaš povjerenje da nazove policiju ili s tobom dođe u najbližu policijsku postaju gdje možeš zatražiti pomoć policije.

Ako ste žrtva nasilja ili zlostavljanja, bilo obiteljskog, vršnjačkog ili od strane treće osobe možete se javiti i Hrabrom telefonu na 116 111 (za djecu), odnosno na 0800 0800 (za mame i tate). Informacije o postupku prijave možete dobiti na besplatnoj i anonimnoj liniji Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja na 116 006  koja je otvorena svaki dan od 0 do 24 sata. Potonja, napomenimo, radi samo s odraslima.

U slučaju da vi ili netko koga znate ima suicidalne misli ili je žrtva cyberbullinga i druge vrste nasilja, možete se obratiti psihološkom centru TESA. Psihološko savjetovanje je dostupno putem telefona za psihološku pomoć na 01 48 28 888 svakog radnog dana od 10 do 22 sata.