Pretraga

Doznali smo koliko studenata odustaje od Medicinskog u Osijeku: ‘Ne smatramo se podcijenjenima’

Brojni profesori Medicinskog fakulteta u Osijeku, pa tako i sam dekan Mihaljević, zaposleni su uz fakultet i u KBC-u Osijek. Izazov im je vrijeme pa rad često izgleda ‘od jutra do sutra’. Kako osječka medicina godišnje upisuje 70 studenata, Mihaljević smatra da im je to prednost jer se mogu usmjeriti na međusobnu suradnju. Nastava im je organizirana u turnusima čime su studenti jako zadovoljni. Od 2011. do 2016. drop-out na osječkoj medicini bio je oko 18 posto, no Mihaljević tu brojku smatra prihvatljivim. Od ove akademske godine u suradnji s Prehrambeno tehnološkim fakultet u Osijeku izvode studij Farmacije. No, prilikom prijave tog studija došlo je do pogreške pa su dijelu studenata morali vraćati 9.000 eura koje su platili za školarinu.

ivica mihaljević medicinski

Ivica Mihaljević, dekan Medicinskog fakulteta u Osijeku | foto: MEFOS, Hrvoje Debeljak, srednja.hr

Dekan Medicinskog fakulteta u Osijeku Ivica Mihaljević, kao i brojni drugi profesori tog fakulteta, uz svoj akademski posao rade i na KBC-u Osijek. Tako je Mihaljević i dekan i predstojnik Kliničkog zavoda za nuklearnu medicinu i zaštitu od radioaktivnog zračenja KBC-a Osijek. Također je i predsjednik Stručnog vijeća KBC Osijek. Posao mu olakšava to što se KBC Osijek i sam Medicinski fakultet u Osijeku nalaze u istom dvorištu.

– To je rad od jutra do sutra. Ja dijelim sudbinu kliničara koji su zaposleni na Medicinskom fakultetu, u takozvanom integrativnom radnom odnosu. 70 posto sam zaposlen u bolnici, a 50 posto u bolnici. Radni odnos uređen je Zakonom o radu i Zakonom o zdravstvenoj djelatnosti. Kod nas više nema integrativnog radnog odnosa većeg od 120 posto. Najveći izazov liječnicima u kumulativnom radu i obavljanju nastavničkog te znanstveno-istraživačka posla je ograničenost vremenom obzirom na dnevne obveze i raspored u njihovim kliničkom radu. Kliničar mora na fakultetu obavljati nastavnički posao, znanstveno istraživački rad i dnevne potrebe u klinici. To je vrlo zahtjevno, započeo je Mihaljević.

‘Ne smatramo se podcijenjeni u odnosu na ostale medicinske fakultete u Hrvatskoj’

U sklopu našeg redakcijskog putovanja u Osijeku, gdje smo obišli brojne škole i fakultete, posjetili smo i Medicinski fakultet u Osijeku pa smo porazgovarali s dekanom Mihaljevićem. Na Medicinskom u Osijeku nastava je organizirana u turnusnom ili poluturnusnom obliku. Kako nam je kazao Mihaljević, to podrazumijeva da studijska godina sluša jedan veći kolegij bez ili uz nekoliko manjih kolegija, a po završetku kolegija pristupa se završnom ispitu. Studenti su takvom nastavom zadovoljni jer, nastavio je Mihaljević, ističu prednosti u smislu kontinuiteta i veće kvalitete obrađenog gradiva te boljem razumijevanju naučenog jer se sva pažnja usmjerava na manji opseg gradiva.

Medicinski fakultet u Osijek nema prijemni ispit poput zagrebačkog već se boduju ocjene i rezultati državne mature. Mihaljević je istaknuo da nisu razmišljali o uvođenju prijemnog ispita jer rezultate državne mature smatraju pouzdanim. Zadovoljni su kvalitetom upisanih studenata.

– Ne smatramo se podcijenjenima u odnosu na ostale medicinske fakultete u Hrvatskoj. Štoviše, naš Fakultet usmjeren ka studentima svojim primjerom nastoji biti među predvodnicima na Sveučilištu. Posvećen je struci i znanosti i nastoji biti uspješan ne samo u hrvatskim nego i u europskim svjetskim okvirima. Nadalje, osim što obrazovanjem novih liječnika i magistara farmacije, te prvostupnika i magistara medicinsko-laboratorijske dijagnostike pridonosimo postizanju visoke razine kvalitete zdravstvene skrbi, mislimo i na kadrovske potrebe istočne Hrvatske u kojoj djelujemo, naveo je Mihaljević.

Medicinski fakultet u Osijeku kao fakultet postoji 25 godina. Mihaljević je istaknuo da je diplomu na njihovom fakultetu dosad steklo 2.817 studenata. Od toga je 1.466 diplomiranih doktora medicine, spomenuo je Mihaljević, što je prosječno 60 doktora medicine godišnje. Ostalih 1.351 studenata stekli su diplomu na prijediplomskim i diplomskim studijima Sestrinstva i Fizioterapije koji su na Medicinskom fakultetu bili do 2018. godine, nakon čega su prebačeni na novoosnovani Fakultet za dentalnu medicinu i zdravstvo.

– Do sada je na Fakultetu obranjeno 369 doktorata medicinskih znanosti. Medicinski fakultet Osijek uveo je i akreditirao sedam sveučilišnih specijalističkih studija koji su velikom broju specijalizanata iz naše regije omogućili da dio obrazovanja u sklopu specijalističkog usavršavanja doktora medicine obave bliže mjestu svog rada i stanovanja. lako još nemamo veliki broj studenata, nastojimo to preokrenuti u prednosti – na što neposrednije fokusiranje na vrlo kvalitetne studente i naše zaposlenike, nastavno i nenastavno osoblje, koji su usmjereni na međusobnu suradnju i suradnju s drugim institucijama te na to da budemo fleksibilni, okretni i interdisciplinarni, objasnio je Mihaljević.

Izdvojeni članak
Mislav Mokos

Mislav je 2017. bio među najmaturantima. Onda je upisao Medicinski i sve godine prošao s 5,0

Na novi studij Farmacije upisalo se četiri ‘redovita studenta uz plaćanje’, Mihaljević kaže da je došlo do greške u prijavi

Na anketi koju su proveli među studentima, pojasnio je Mihaljević, nastavnici i nastava na Medicinskom u zadnjih pet akademskih godina ocijenjeni su od 4,69 do 4,84. Mihaljević je istaknuo da podupiru studente na sportskim natjecanjima kao što je Humanijada, a u 2023. studenti su počeli izdavati studentski časopis  ‘Anamnesis’ koji izlazi na hrvatskom i njemačkom jeziku. Naime, na Medicinskom fakultetu u Osijeku postoji studij medicine na njemačkom jeziku. Na tom studiju, istaknuo je Mihaljević, studiraju građani njemačkog govornog područja iz Njemačke, Austrije i Švicarske.

– U 2020. upisana je prva generacija studenata na Sveučilišni integrirani prijediplomski i diplomski studij Medicina na njemačkom jeziku. U sadašnjoj akademskoj godini upisali smo treću generaciju, a upisna kvota je 60 studenata. Ove godine nas očekuje važan događaj, a to je otvorenje studentskog kampusa u Halberstadtu naših partnera na ovom studiju, a to je grupacija AMEOS. Prema planu studiranja studenti od 6. semestra odlaze na nastavu u nastavnu bazu MEFOS-a u Halberstadtu u Njemačkoj, klinike AMEOS grupe, što očekujemo upravo sad, od 26. veljače ove godine. Nakon toga u 12. semestru studenti se vraćaju Osijek gdje će diplomirati, objasnio je Mihaljević.

Prošle godine kvota na medicini bila je 70 studenata, za medicinu na njemačkom 60 studenata, na prijediplomskom studiju Medicinsko laboratorijske dijagnostike 35 studenata, a na diplomskom 20 studenata. Mihaljević nam je rekao da te kvote odgovaraju trenutnim resursima Fakulteta te da su u skladu s preporukama Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Od ove akademske godine u Osijeku se provodi i studij farmacije na koji se upisalo 35 studenata, a partner Medicinskom fakultetu na tom studiju jest Prehrambeno-tehnološki fakultet. No, kako je početkom akademske godine pisao Telegram.hr, uočena je nepravilnost jer se na Farmaciju uz redovite studente upisalo i četiri studenta na ‘redoviti studij uz plaćanje’. Oni su morali platiti puni iznos školarine od 9.000 eura. S osječkog sveučilišta nakon otkrića Telegrama zatražili su da Medicinski fakultet studentima vrati uplaćene iznose i upiše ih kao redovite studente.

– Došlo je do greške u prijavi tog studija jer smo mi taj studij morali prijaviti kao redoviti studij, a ne da dio studenata ide uz plaćanje. Kada smo provjerili propise od strane voditelja tog studija, ta pogreška je ispravljena, kazao nam je Mihaljević o ovom slučaju.

Izdvojeni članak
Dejan najbolje riješio prijemni medicine

Upoznajte Dejana, maturanta koji je najbolje riješio prijemni za Medicinski u Zagrebu i bio prvi na listi

Drop-out na osječkoj medicini, prema podacima od 2011. do 2016. – 18 posto

Mihaljevića smo pitali ima li na Medicinskom fakultetu akademskog nepoštenja. Rekao je da ga nema u izraženom obliku, no da uvijek ima sporadičnih slučajeva koji se analiziraju. Jedina borba protiv njega jest, ustvrdio je Mihaljević, detektiranje, otkrivanje razloga zašto je do njega došlo, analiza i poduzimanje mjera. Prema podacima koje imaju od akademske godine 2011./12. do 2015./16., na osječkoj medicini diplomiralo je 73,4 do 83,3 posto. Dakle, riječ je o drop-out od oko 18 posto, no Mihaljević kaže da je to prihvatljiva brojka.

– Mi sa svakim studentom razgovaramo individualno ako nas obavijesti o mogućem odustajanju. Zovemo ga na razgovor, nastojimo ustanoviti njegove razloge, jesu li subjektivni ili objektivni, nastojimo da ostane na našem fakultetu. Ima i objektivnih situacija, obiteljskih, na koje mi teže možemo utjecati. Mogućnost zapošljavanja za doktore medicine u RH je izvrsna jer ih je nedovoljan broj, na što ukazuju podaci o potrebi za liječnicima različitih specijalnosti, kao i podaci o odlasku većeg broja liječnika u zemlje EU. Godine 2019. prosječan broj liječnika na 100.000 stanovnika u Hrvatskoj je porastao na 330, ali još uvijek blago zaostaje za brojem liječnika u EU koji je u stalnom porastu te je iste te godine iznosio 360 na 100.000 stanovnika, naveo je Mihaljević.

Mihaljević je istaknuo i da razmišljaju o budućnosti diplomskog studija Medicinsko laboratorijske dijagnostike. Naime, kazao je da magistarski status tog zanimanja još uvijek nije implementiran u sistematizaciji radnih mjesta zdravstvenog sustava u Hrvatskoj pa brojni odlaze u Sloveniju ili zemlje zapadnog dijela Europe. Razmišlja se i da to bude integrirani studij. Mihaljevića smo pitali i prate li zapošljivost studenata.

– Analiza zapošljivosti studenata medicine potvrđuje da je za razdoblje od 2019. – 2021. godine od ukupno 229 doktora medicine samo četvero njih bilo nezaposleno. Nadalje, analize pokazuju da 40 od 63 završena studenta preddiplomskog studija Medicinsko laboratorijske dijagnostike nije bilo zaposleno u razdoblju 2019. do 2021., a razlog tome je nastavljanje školovanja. Samo 27 od 101 studenta koji su završili diplomski studij Medicinsko laboratorijske dijagnostike nije bilo zaposleno, što govori u prilog ovome studiju. Prema podatcima koje dobivamo ipak se samo mali broj diplomiranih studenata odlučuje na odlazak iz Hrvatske, najveći dio ostaje u Osijeku i bolnicama u pet slavonskih županija, zaključio je Mihaljević.