Pretraga

Upoznajte Dejana, maturanta koji je najbolje riješio prijemni za Medicinski u Zagrebu i bio prvi na listi

Prijemni za Medicinski fakultet u Zagrebu slovi kao jedan od težih, a ove godine palo ga je 56 posto kandidata. Ipak, neki su pokazali zavidno znanje iz kemije, fizike i biologije, a među njima je definitivno Dejan. On je prijemni riješio najbolje u državi s točnošću od približno 97 posto te je tako bio prvi na rang ljestvici za zagrebačku medicinu. Kemiju je na maturi i na prijemnom riješio 100 posto, a za srednja.hr otkrio je da bi volio specijalizirati kirurgiju.

Dejan najbolje riješio prijemni medicine

Dejan je najbolje riješio prijemni medicine u Zagrebu | foto: Dejan Tomić, privatna arhiva

Prijemni za Medicinski fakultet u Zagrebu ove je godine palo 56 posto kandidata. Riječ je o prijemnom ispitu koji slovi kao jedan od težih jer ispituje znanja iz kemije, fizike i biologije. Za prolaz treba proći prag na svakom predmetu i onda još posebni skupni prag, a za rješavanje pristupnici imaju tri sata.

No, većih problema s prijemnim nije imao Dejan Tomić koji je ove godine završio gimnaziju u Bjelovaru. On je prijemni riješio najbolje s točnošću od približno 97 posto. Tako je zasjeo na vrh rang ljestvice za zagrebačku medicinu. Očekivao je visok plasman, ali nikako da će biti baš prvi.

– Nakon što sam bio gotov s pisanjem prijemnog ispita, znao sam da sam ga jako dobro napisao jer sam samo u nekoliko svojih odgovora bio nesiguran. Iz tog razloga nije mi bilo toliko stresno čekati rezultate. Kad su oni ipak došli, morao sam se više puta uvjeriti da sam zaista najbolje od svih napisao prijemni ispit. Bio sam vrlo uzbuđen i sretan, kao i svi oko mene, otkrio je Dejan za srednja.hr.

Izdvojeni članak
najmaturant Andrej Nikšić

Dobitnik Nagrade Soljačić je maturant Andrej iz Zagreba: Otkrio nam je što će studirati

‘Mislim da bih bio dobar kirurg jer sam po prirodi strpljiv i pažljiv’

Dejan je nakon razgovora s drugim pristupnicima bio dojma da je ove godine najteža bila upravo kemija. No, on je kemiju na prijemnom, kao i na maturi, riješio 100 posto. Fizika i biologija bile su nešto lakše.

– Mislim da je prijemni ispit odličan način da se proberu najbolji od najboljih, a smatram da je za medicinsku struku to iznimno važno. Na prijemnom se ipak ispituju samo oni dijelovi gradiva koji će zaista biti potrebni svakom budućem studentu medicine. Što se tiče nekakvih zamjerki, možda bi bilo dobro da za rješavanje ispita na raspolaganju bude barem malo više vremena od tri sata, naveo je Dejan.

Dejan nikada nije dvojio što će upisati. Medicinu bira zbog financijske sigurnosti i jer će lako naći posao, ali puno ga više privlači to što će svojim znanjem i vještinama nekome moći spasiti život. Oduvijek ga je fasciniralo ljudsko tijelo i želio bi razumjeti kako ono funkcionira.

– Dosta sam razmišljao i o budućoj specijalizaciji, a zasad me najviše privlači kirurgija, konkretnije neurokirurgija ili možda kardijalna kirurgija. Mislim da bih bio dobar kirurg jer sam po prirodi strpljiv i pažljiv, a opisao bih se i podosta spretnim. Svakako bih htio ostati raditi u Hrvatskoj jer mislim da se ovdje i dalje mogu baviti vrhunskom medicinom usprkos tome što su liječnici u inozemstvu cjenjeniji i više plaćeni, pojasnio je Dejan.

Izdvojeni članak
Maturantica Dorotea

Maturantica Dorotea u kombinaciji je najbolje riješila Hrvatski i Povijest pa dobiva 5.000 eura

‘Zadnja četvrta godina ključna je za pripremu za maturu’

Dejan je, ponovimo, na maturi ispit Kemije riješio 100 posto, a na ispitima Hrvatskog, više razine Engleskog i Matematike te Biologije ostvario je rezultati viši od 90 posto. Fiziku je na maturi riješio nešto iznad 80 posto.

– Za maturu sam se pripremao samostalno, a najviše sam vremena uložio pripremajući se za maturu iz Fizike jer mi je upravo ona bila najzahtjevniji predmet. Znanje koje sam stekao tijekom nastave uvelike mi je pomoglo u pripremama za maturu, tako da su se moje pripreme više svodile na ponavljanje onoga što sam zaboravio ili čega sam se slabije sjećao, a aktivno sam učio samo one dijelove gradiva koji traže činjenično znanje, kao što je povijest književnosti, kazao nam je Dejan.

Tijekom školovanja sudjelovao je na brojnim natjecanjima. U srednjoj školi četiri puta bio je na državnom natjecanju iz Kemije, tri puta na državnom natjecanju iz Biologije i po jedan put na državnom natjecanju iz Hrvatskoga jezika te državnom natjecanju iz Povijesti. Kao što možete vidjeti u našoj Alumni bazi, Dejan je u prvom srednje bio državni prvak iz Kemije, a jednom i viceprvak.

– Smatram da je moja generacija u neku ruku oštećena zbog online nastave, ali ne toliko da bi to u značajnoj mjeri utjecalo na rezultate mature. Mišljenja sam da je ipak ta zadnja četvrta godina ključna za pripremu za maturu. Sve je to daleko veće posljedice ostavilo na naše društvene živote, a to nije nimalo manje važno od formalnog obrazovanja koje smo dobivali u školi. Osobno mi online nastava nije puno otežala savladavanje određenog predmeta, ali to je zato što sam i inače vrlo učinkovit u samostalnom učenju, naglasio je Dejan.

Izdvojeni članak
Teo Čokonaj

Teo je iz četiriju ispita mature dobio peticu: Završio je dvije škole, a sada ide na zanimljiv studij u Nizozemsku

‘Naš obrazovni sustav usmjeren je prema prosječnom učeniku’

Budući da je ostvario iznimne rezultate na maturi i prijemnom ispitu na Medicinskom fakultetu u Zagrebu, Dejana pitamo što bi mijenjao u našem obrazovnom sustavu. Dejan smatra da ga ne bi okarakterizirao kao lošim, već da ima puno prostora za poboljšanje.

– Glavni problem koji vidim jest manjak individualiziranog pristupa obrazovanju. Naš obrazovni sustav usmjeren je prema prosječnom učeniku, tako i treba biti, no smatram da treba više poraditi na razvijanju potencijala i interesa svakog učenika. Učenici bi tako bili više motivirani za stjecanje novih znanja, a i država bi prosperirala zbog većeg broja stručnjaka u određenim područjima. To što postoji velika vjerojatnost da takvi stručnjaci odu raditi negdje drugdje drugi je problem koji isto treba rješavati, kazao je Dejan.

Dejana smo pitali i što očekuje od studentskog života. Rekao nam je da je uzbuđen, no u jednu ruku promjena koja slijedi malo mu je zastrašujuća.

– Ipak se radi o ogromnoj promjeni u mom životu, ali se i veselim studiranju, upoznavanju novih ljudi i ulasku u svijet odraslih. Očekujem da će biti dosta izazovno prvih par mjeseci, ali nadam se da ću se brzo naviknuti, zaključio je Dejan.

Više o najboljim maturantima:

Dobitnik Nagrade Soljačić je maturant Andrej iz Zagreba: Otkrio nam je što će studirati

Maturantica Dorotea u kombinaciji je najbolje riješila Hrvatski i Povijest pa dobiva 5.000 eura

Maturant Mate bez greške riješio Matematiku i Informatiku, ide na Cambridge: ‘Ne mislim se vratiti u Hrvatsku’

Teo je iz četiriju ispita mature dobio peticu: Završio je dvije škole, a sada ide na zanimljiv studij u Nizozemsku


Za sve koji će na državnu maturu izaći u 2023./2024. godini pokrenuli smo novu Facebook grupu, Maturanti 2023./2024., učlanite se kako biste se povezali s vršnjacima i kako ne biste propustili najvažnije vijesti o maturi. Najnovije informacije o maturi možete doznati i putem našeg Facebook pagea Maturanti 2024. i Instagram profila Državna matura, dok kalendar mature za 2024. detaljno možete proučiti na linku.