Pretraga

Euri u harmonici, kviz s Tuđmanom: Bili smo u Osijeku, evo kako je to prošlo

A- A+

Ovog smo tjedna prvi put preselili redakciju izvan Zagreba. Proveli smo četiri dana u Osijeku, razgovarali s učenicima, nastavnicima, ravnateljica, studentima, ali i s ostalim Osječanima. Vratili smo se s mnogo priča koje ćete tek imati priliku čitati i gledati na našem portalu. Kako nam je bilo, koje smo sve škole i fakultete posjetili te s kime smo sve pričali saznajte u tekstu, ali i videu ispod.

u pozadini ulica u centru Osijeka, kip Tuđmana i čovjek s harmonikom

Foto: srednja.hr

Zadnja četiri dana redakcija srednja.hr provela je u Osijeku. Ondje smo upoznali mnoge učenike i studente, ali i profesore i ravnatelje koji su nam ispričali svoje uspješne priče, probleme i izazove s kojima se susreću. Osim što smo obišli škole i fakultete u Osijeku, posjetili smo i Vinkovce te Vukovar. Vrijeme nas je poslužilo pa smo imali priliku svaki dan šetati sunčanim ulicama. A dodatan razlog za hodanje je bila i obustava tramvajskog prometa zbog radova na pruzi.

No, to nas nije spriječilo da posjetimo i Tvrđu, prošećemo šetnicom uz Dravu i upoznamo se sa znamenitostima Osijeka. Posjetili smo mnoge škole, a među njima i najbolju strukovnu školu u Hrvatskoj, Strukovnu školu u Vinkovcima, Ugostiteljsko-turističku školu u Osijeku koja provodi eksperimentalni program modularne nastave za program Slastičar kao i Osnovnu školu Augusta Šenoe u Osijeku koja je u eksperimentalnom programu cjelodnevne škole.

Izdvojeni članak
Osijek

VIDEO: Stigli smo u Osijek, imamo posebnu epizodu Newsflasha – ovo su zanimljivosti o školstvu u Slavoniji

Studente smo pitali gdje se u Osijeku izlazi, ali smo provjerili i njihovo znanje Politike i gospodarstva s pitanjima s matura kao i znanje iz geografije pomoću slijepe karte država članica Europske unije. Vidjeli smo kako izgleda studentski kampus i ostali oduševljeni, a isprobali smo i kakva je hrana u menzi. Ono što nas je najviše iznenadilo bila je prometna kultura Osječana jer skoro nitko nije prolazio na crveno preko zebre, iako nije bilo automobila na vidiku. Uz to, Osječani s kojima smo komunicirali bili su iznimno ljubazni i pristupačni.

Održali smo i jedan poseban panel gdje su učenici i studenti imali priliku izraziti svoje mišljenje o politici i medijima. Vratili smo se s mnogo priča koje ćete imati priliku čitati i gledati na našem portalu u narednim tjednima. Kako su se u sve ovo što smo napravili uklopili jedna harmonika i kviz sa šutljivim Tuđmanom, pogledajte u videu ispod.