Pretraga

Drama na Filozofskom: Rektor Boras suspendirao dekanicu, svog prorektora postavio na čelo fakulteta

A- A+

Zagrebački rektor Damir Boras upravo je suspendirao dekanicu Filozofskog fakulteta u Zagrebu Vesnu Vlahović Štetić. Kako rektor navodi u Odluci, dekanica je suspendirana u prvom redu zbog presude Županijskog suda u Zagrebu prema kojoj je dekanica pravomoćno osuđena za šikaniranje, odnosno mobing prorektora Ante Čovića, tada zaposlenika Filozofskog fakulteta. Privremeno će je zamijeniti Miljenko Šimpraga, prorektor Sveučilišta za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije, koji je istom odlukom imenovan za obnašatelja dužnosti dekana Filozofskog. On će upravljanje fakultetom preuzeti s pravima i obvezama ravnatelja ustanove. Vijest je ovo koja dolazi tek nekoliko mjeseci nakon što je Senat Sveučilišta odbio prihvatiti program predloženika za dekana Filozofskog, profesora Nevena Jovanovića.

Vesna Vlahović Štetić i Damir Boras
Foto: srednja.hr

Ljetne odluke Sveučilišta u Zagrebu već su postale tradicija. Danas je tako rektor Damir Boras suspendirao dekanicu Filozofskog fakulteta Vesnu Vlahović Štetić, čijim prestankom obnašanja dužnosti prestaje i obnašanje dužnosti prodekana koje je Fakultetsko vijeće izabralo na njezin prijedlog. Kako rektor navodi u odluci, dekanica je u prvenstveno suspendirana zbog pravomoćne presude Županijskog suda prema kojoj je, kao čelnica Filozofskog fakulteta, izvršila šikaniranje, odnosno mobing nad prorektorom Antom Čovićem, tada zaposlenikom Filozofskog fakulteta.

JOŠ JEDNA DRAMA U NIZU
Podsjetimo, u travnju je Senat Sveučilišta odbio program predloženika za dekana Filozofskog, profesora Nevena Jovanovića. Nakon toga, Filozofski fakultet je predložio Dragana Bagića, inače prodekana Filozofskog, za obnašatelja dužnosti dekana dok se ne odabere novi. No, nakon ove Odluke rektora Borasa, čini se da Bagić neće dobiti priliku obnašati dužnost dekana.

Miljenko Šimpraga obnašat će dužnost dekana

Izdvojeni članak

Filozofski predložio obnašatelja dužnosti dekana: Hoće li Boras i njega odbiti?

U Odluci rektora koju raspisuje na sedam stranica detaljno se navode razlozi ovakve odluke koja se, kako smo spomenuli, u prvom redu temelji na presudi o mobingu nad prorektorom Čovićem koji je u vrijeme tih zbivanja bio zaposlenik Filozofskog. Kako se ističe u Odluci rektora, ali i u pravomoćnoj presudi Suda, suspendirana dekanica izvršila je mobing nad Čovićem u sferi komuniciranja, održavanja socijalnih odnosa i kvalitete profesionalnog statusa.

Istom Odlukom određeno je da će je, kao obnašatelj dužnosti dekana Filozofskog, privremeno zamijeniti Miljenko Šimpraga, prorektor za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije, koji će na tu dužnost stupiti s pravima i obvezama ravnatelja ustanove. Šimpraga je 2014. godine na prorektorsku funkciju došao s Veterinarskog fakulteta u Zagrebu.

Podsjetimo, prema Zakonu o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju, Odluku rektora mora potvrditi Senat Sveučilišta u roku od mjesec dana. Nakon što ju Senat potvrdi, počinje istjecati rok od 3 mjeseca unutar kojih će se provesti postupak za izbor čelnika. U tom postupku čelnik koji je razriješen dužnosti ne može biti kandidat za izbore.

Na posljednjih pet stranica rektor detaljno raspisuje dodatne razloge zbog kojih je suspendirao dekanicu Vlahović Štetić, ističući pojedinačne primjere u kojima su joj izrečena upozorenja. Cijelu Odluku rektora, koja podliježe potvrdi Senata Sveučilišta, pročitajte na dnu teksta.

Vlahović-Štetić iselit će svoje stvari i pričekati prorektora

Kratko smo razgovarali i sa, sada već suspendiranom dekanicom Vlahović Štetić. Rekla nam je kako je prestala s obnašanjem dužnosti te kako će do kraja dana iz svog ureda iseliti stvari.

– Mislim da profesor Čović nije bio mobingiran već da su to bili normalni poduzeti koraci na Fakultetu. Ima nekih stvari koje su mi stavili u odluci, da sam ja optužena, no nisam ja nego Filozofski fakultet kao institucija. Upravo sam prestala obnašati dužnost, iselit ću svoje stvari pa ćemo pričekati prorektora Šimpragu da preuzme funkciju, rekla nam je kratko Vlahović Štetić.

Na Facebook stranici Inicijativa za Filozofski osvanula je i poruka dekanice koju je uputila zaposlenicima i studentima Filozofskog.

– Vjerujem da smo moji prodekani i ja dobro i uspješno radili svoj posao, unatoč iznimno nepovoljnim okolnostima koje su nas pratile ove tri godine. Zahvaljujem svima n asuradnji i želim vam sve najbolje ubuduće, stoji u objavljenom pismu dekanice.

Sa Sveučilišta smo dobili nekoliko dokumenata, uključujući Odluku rektora o suspenziji dekanice te pravomoćnu, ali i prvostupanjsku presudu Županijskog suda u Zagrebu. Te dokumente možete pregledati ispod teksta (ako vam se dokument ne prikazuje ispravno, potrebno je osvježiti stranicu).

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [622.38 KB]

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [1.26 MB]

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [3.00 MB]