Pretraga

Drugo najveće sveučilište nagradilo najbolje znanstvenike, pogledajte je li na popisu vaš profesor

A- A+

Drugo najveće u Hrvatskoj, Sveučilište u Splitu, dodijelilo je ovih dana Nagrade za znanost za 2021. godinu. Ona se dodjeljuje najproduktivnijim znanstvenicima čiji je rad značajno pridonio prepoznatljivosti Sveučilišta i to u sedam kategorija.

Dobitnici Nagrade za znanost Sveučilišta u Splitu za 2021.|Foto: Sveučilište u Splitu

Sa Sveučilišta u Splitu priopćeno je kako je ovih dana održana dodjela Nagrade za znanost tog sveučilišta, koja se inače ‘dodjeljuje najproduktivnijim znanstvenicima čiji je rad značajno pridonio prepoznatljivosti Sveučilišta u znanstvenoj izvrsnosti’.

Temelj su znanstveni radovi indeksirani u dvjema bazama

– Sukladno znanstvenoj produktivnosti u 2020. godini znanstvenika trenutno zaposlenih na Sveučilištu u Splitu, Sveučilišna knjižnica je napravila rang liste sa znanstvenim radovima indeksiranim u Web of Science Core Collection i Scopus bazama podataka prema znanstvenim područjima kao temelj za dodjelu Nagrade za znanost za 2021. godinu. Uzimani su u obzir radovi s afilijacijom Sveučilišta u Splitu. Formirana su povjerenstva za svako pojedino područje, koja su sačinjavali prodekani, odnosno zamjenici pročelnika nadležni za znanost na pojedinoj sastavnici na kojoj su zaposleni znanstvenici iz tog znanstvenog područja, stoji u priopćenju Sveučilišta.

Naglašavaju kako prošlogodišnji dobitnici, bez obzira na postignute rezultate u 2020. godini, nisu mogli sudjelovati u istoj kategoriji/području.

– Uz broj objavljenih radova, pojedina povjerenstva primijenila su i dodatne kriterije znanstvene izvrsnosti poput kvalitete časopisa, doprinosa radu (glavni i dopisni autor) i odjeka radova. Povjerenstva su, također, predložila određeni broj kandidata za Nagradu za znanost, vodeći računa o ukupnom broju znanstvenika iz pojedinog područja, stoji u priopćenju Sveučilišta.

Nagrada dodijeljena u sedam kategorija

Nagrade su dodijeljene u sedam kategorija, a dobitnici za 2021. su:

  • područje biomedicine i zdravstva: Natalija Filipović s Medicinskog fakulteta, Joško Božić  s Medicinskog fakulteta, Tina Poklepović Peričić s Medicinskog fakulteta
  • područje biotehničkih znanosti: Vida Šimat  sa Sveučilišnog odjela za studije mora
  • interdisciplinarno područje: Darko Hren s Filozofskog fakulteta
  • područje prirodnih znanosti: Ivica Blažević s Kemijsko-tehnološkog fakulteta, Ilja Doršner s Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje
  • područje tehničkih znanosti: Dragan Poljak s Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje, Matko Erceg s Kemijsko-tehnološkog fakulteta, professor emeritus Frano Barbir s Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje, Lovre Krstulović-Opara s Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje
  • područje društvenih znanosti: Damir Sekulić s Kineziološkog fakulteta, Dario Miočević s Ekonomskog fakulteta, Maja Ljubetić s Filozofskog fakulteta
  • kategorija mladih znanstvenika: Barbara Gilić s Kineziološkog fakulteta, Josip Bašić s Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje, Mija Marinković s Medicinskog fakulteta

Rektor Ljutić se u svom govoru zahvalio nagrađenim znanstvenicima naglasivši kako su dali veliki obol u prepoznatljivosti splitskog sveučilišta.

– Baviti se znanošću i objavljivati radove u svjetskim časopisima iz pozicije Splita, velika je stvar i upravo je to naša snaga. Drugima pokazujemo smjer kojim treba ići jer za stvaranje vrhunske znanosti nije potrebno živjeti u svjetskoj metropoli, važna je kvaliteta rada koja je upravo u našem gradu na zavidnoj razini, rekao je prilikom dodjele nagrade splitski rektor Dragan Ljutić.

Nagrada kao poticaj za daljnji rad

Dodaje kako brojna rangiranja prepoznaju rad znanstvenika splitskog sveučilišta u svim područjima. Zahvalio se i svim laureatima, kazavši kako su upravo oni zaslužni što se svijetom pronosi dobar glas Sveučilišta u Splitu, doprinose dobrim pozicijama na znanstvenim ljestvicama, ali i osjećaju zajedništva s obzirom da u svom nastavnom radu studentima prenose ljubav prema  znanosti.

– Čast mi je obratiti vam se u ime nagrađenih znanstvenika Sveučilišta u Splitu i hvala vam na iskazanom povjerenju. Čestitam kolegama dobitnica nagrade za znanost. Izniman je ovo i važan dan za nas koji primamo nagradu za znanstveni rad od svog Sveučilišta. Svima nam ova nagrada izuzetno puno znači. Kroz naše karijere će nesumnjivo biti još nagrada ili ih je već bilo, ali dobiti nagradu od svog Sveučilišta, svojih kolega je ipak nešto posebno. Ovom prigodom želim iskazati našu zahvalnost svima koji su na bilo koji način tome doprinijeli. Pri tome misli mi prvenstveno idu prema kolegama s kojima radimo i surađujemo jer bez takvih kolega i timova mi danas ne bi bili ovdje. Stoga hvala našim učiteljima, mentorima, kolegama znanstvenicima na ustanovama kao i van njih, ali ništa manje hvala našim laborantima, asistentima, studentima, poslijedoktorandima, rekao je u ime nagrađenih Matko Erceg s Kemijsko-tehnološkog fakulteta.

Zahvalio je i sveučilištu na svemu što čini u području poboljšanja znanstveno-istraživačke strukture, financiranju projekata, integraciji sastavnica i djelatnika, te na ‘stvaranju pozitivnog okruženja za razvoj znanstvene djelatnosti’.

– I na kraju hvala predlagateljima i svima koji su prijedlog podržali. Ovo je jedan od onih događaja i dana u životu kojih ćemo se uvijek s ponosom i radošću sjećati. Ova nagrada kao i sjećanje na ovaj dan nas obvezuju i potiču da nastavimo i dalje raditi na dobrobit naših ustanova, našeg sveučilišta i naše domovine. Vjerujemo da ćemo doprinijeti uspjesima naših kolega i da ćemo se radovati s njima kao što se oni danas raduju s nama, kazao je Erceg.