Pretraga

Drugo najveće sveučilište nagradilo najproduktivnije znanstvenike: Provjerite je li vaš profesor među njima

A- A+

Sveučilište u Splitu održalo je svečanu dodjelu svoje Nagrade za znanost za 2022. godinu. Riječ je o nagradi koja se dodjeljuje najproduktivnijim znanstvenicima čiji je rad značajno pridonio prepoznatljivosti Sveučilišta u znanstvenoj izvrsnosti, a ovo priznanje dobilo je 20 znanstvenika u osam kategorija.

Sveučilište u Splitu dodijelilo je Nagrade za znanost u 2022. godini | foto: UNIST

Ovog ponedjeljka na Sveučilištu u Splitu održana je svečana dodjela nagrade najproduktivnijim znanstvenicima tog Sveučilišta. Kako su priopćili sa Sveučilišta, nagrađeno je njih 20, a odabrani su tako da je sukladno znanstvenoj produktivnosti u 2021. godini trenutno zaposlenih znanstvenika na Sveučilištu u Splitu, Sveučilišna knjižnica napravila rang liste sa znanstvenim radovima indeksiranim u WoSCC i Scopus bazama podataka prema znanstvenim područjima kao temelj za dodjelu Nagrade za znanost za 2022. godinu. U obzir su uzimani radovi s afilijacijom Sveučilišta u Splitu.

Nagrađeno 20 znanstvenika u osam područja

– Uz broj objavljenih radova, pojedina povjerenstva primijenila su i dodatne kriterije znanstvene izvrsnosti poput kvalitete časopisa, doprinosa radu (glavni i dopisni autor). Za dodjelu nagrade u kategoriji znanstveni novaci, asistenti i poslijedoktorandi uzimani su u obzir kandidati s minimalno tri objavljena rada u WoSCC ili Scopus bazi, a kao dodatni kriteriji kvaliteta časopisa i doprinos kandidata radu. Povjerenstva su predložila određeni broj kandidata za Nagradu za znanost Sveučilišta u Splitu za 2022. godinu, vodeći računa o ukupnom broju znanstvenika iz pojedinog područja. Senat Sveučilišta u Splitu usvojio je listu na sjednici održanoj 15. prosinca 2022. godine, priopćeno je sa Sveučilišta u Splitu.

U području biomedicine i zdravstva nagrađeni su:

prof. dr. sc. Katarina Vukojević s Medicinskog fakulteta
prof. dr. sc. Ozren Polašek s Medicinskog fakulteta
izv. prof. dr. sc. Zenon Pogorelić s Medicinskog fakulteta.

U području društvenih znanosti nagrađeni su:

dr.sc. Šime Veršić s Kineziološkog fakulteta
doc. dr. sc. Ante Mandić s Ekonomskog fakulteta
izv. prof. dr. sc. Ina Reić Ercegovac s Filozofskog fakulteta

U području tehničkih znanosti nagrađeni su:

doc. dr. sc. Katarina Rogulj s Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije
doc. dr. sc. Luka Vukić s Pomorskog fakulteta
prof. dr. sc. Dražan Jozić s Kemijsko-tehnološkog fakulteta
izv. prof. dr. sc. Josip Lorincz s Fakulteta elektrotehnike strojarstva i brodogradnje

U području prirodnih znanosti nagrađeni su:

prof. dr. sc. Igor Jerković s Kemijsko-tehnološkog fakulteta
prof. dr. sc. Valerija Dunkić s Prirodoslovno matematičkog fakulteta

U području biotehničkih znanosti nagrađena je :

doc. dr. sc. Željka Trumbić sa Sveučilišnog odjela za studije mora

U interdisciplinarnom području nagrađen je:

Prof. dr. sc. Nikša Jajac s Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije

U humanističkom području nagrađena je:

prof. dr. sc. Eldi Grubišić Pulišelić s Filozofskog fakulteta

U kategoriji mladi znanstvenici nagrađeni su:

Marko Kumrić s Medicinskog fakulteta
Toni Modrić s Kineziološkog fakulteta
Marija Nazlić s Prirodoslovno matematičkog fakulteta
dr. sc. Ana Šušnjara s Fakulteta elektrotehnike strojarstva i brodogradnje)
Martina Čagalj sa Sveučilišnog odjela za studije mora

Izdvojeni članak
znanstvenica u laboratoriju

Tko su ljudi koji se potpisuju na znanstvene radove, a nisu na njima radili? Za srednja.hr objašnjava dvoje profesora

Rektor Ljutić: ‘Odlično smo pozicionirani na ljestvicama’

Rektor Sveučilišta u Splitu, Dragan Ljutić, ističe kako je ovo sveučilište mnogima vrlo privlačno za suradnju, a najbolji ambasadori i Sveučilišta u Splitu i grada, ali i županije i države su upravo znanstvenici. Upravo mu je zato, naglasio je, drago što je Sveučilište u mogućnosti nagraditi ih.

– Koliko je splitsko sveučilište prepoznatljivo svjedoči činjenica da nam se nudilo da budemo ne samo članovi maritimne asocijacije, već i vrlo starih uglednih sveučilišta. Mi smo se odlučili za mediteransku povezanost unutar SEA EU- alijanse. Odlično smo pozicionirani na ljestvicama, što nije uopće lako uzimajući u obzir bogatstvo, ne samo zemalja, već regija i gradova iz kojih se sveučilišta pozicioniraju. Drugi možda imaju jaču industriju ili najnoviju tehnologiju, ali mi imamo mudrost i našu pamet koji nas plasiraju visoko na ljestvicama, istaknuo je Ljutić.

Dodjeli je prisustvovao i gradonačelnik Ivica Puljak, koji je obećao potporu sveučilištu.

– Mi smo po relevantnim rang listama zaista najbolje sveučilište u regiji, a to je prvenstveno zbog vas i vaših vrhunskih rezultata i produktivnosti. Pozivam sve vas da još više i još snažnije sudjelujemo u razvoju grada, da to što smo najbolji preslikamo i na naš grad, županiju i našu zemlju, poručio je Puljak.

Profesorica Valerija Dunkić uime nagrađenih istaknula je da su znanstvenici timski igrači koji pridonose razvoju poticajne sredine za razvoj mladih snaga, naših studenata i asistenata, ‘baš onako kao što su to radili naši nastavnici za nas’.

– Hvala Sveučilištu u Splitu što je stalnim zalaganjem i stalnim radom na suradnji s drugim znanstvenim institucijama te financiranjem istraživanja doprinosi našem znanstvenom radu. Hvala predlagateljima i Senatu što nas je odabralo istaknula je Dunkić u ime nagrađenih, poručivši da se nada kako će dogodine nagrađeni imati još bolje znanstvene radove koji će omogućiti još bolji plasman Sveučilišta na rang ljestvicama.