Pretraga

Drugo najveće sveučilište nagradilo najbolje znanstvenike, provjerite je li vaš profesor na listi

A- A+

Splitski znanstvenici su i ove godine prepoznati u svojem radu i zalaganju. Sveučilište u Splitu je nagradilo 11 znanstvenika i znanstvenica koji su najbolje rangirani u bazama podataka u skladu s njihovom produktivnosti. Nagrade će dobiti u Vijećnici Senata 13. veljače.

Spomenik Marku Maruliću u Splitu

Spomenik Marku Maruliću u Splitu | foto: Canva

Nakon sumiranja svih aktivnosti u prošloj godini, Sveučilište u Splitu (UniST) objavilo je popis znanstvenika koji su osvojili Nagradu za znanost Sveučilišta u Splitu za 2023. godinu. Odabrano je 11 znanstvenika iz osam područja znanosti, a svečana dodjela nagrade se održala 13. veljače u 11 sati u Vijećnici Senata Sveučilišta u Splitu ‘Don Frane Bulić’, u zgradi rektorata. Cilj nagrade je pohvaliti i potaknuti daljnju znanstvenu izvrsnost i produktivnost splitskih znanstvenika.

Izdvojeni članak

Drugo najveće sveučilište nagradilo najbolje znanstvenike, pogledajte je li na popisu vaš profesor

Gledala se rangiranost u bazama podataka

– Rektor prof. dr. sc. Dragan Ljutić uručio je priznanja najbolje rangiranim autorima/icama – znanstvenicima Sveučilišta u Splitu u WoSCC i Scopus bazama podataka, sukladno njihovoj znanstvenoj produktivnosti i radovima koji su značajno pridonijeli prepoznatljivosti Sveučilišta u Splitu u svjetskoj znanstvenoj zajednici, poručili su sa Sveučilišta.

Sudeći prema popisu dobitnika, u 2023. godini Split je bilo fantastično mjesto za područje Tehničkih znanosti. U tom je polju nagrađeno čak četvero znanstvenika. Jedan od njih je izvršni profesor na Pomorskom fakultetu Joško Šoda i profesorica Željana Nikolić sa Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije. Uz njih, nagradu za svoj rad su dobili i dva profesora s Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje, Dragan PoljakSandro Nižetić.

 

Nagrade za društvene i prirodne znanosti

U području biomedicine i zdravstva, Splitsko sveučilište je prepoznalo izvrsnost dviju znanstvenica i jednog znanstvenika s tamošnjeg Medicinskog fakulteta. Tako su nagrade osvojili profesorice Ana Marušić te Natalija Filipović, kao i izvršni profesor, Joško Božić. U području društvenih znanosti. također je nagrađeno troje osoba. Dobitnici su redom profesori  Damir Sekulić sa Kineziološkog fakulteta, Dario Miočević s Ekonomskog fakulteta i izvršni profesor, Ivan Peronja s Pomorskog fakulteta. U prirodnim znanostima, nagrade su dobili izvršni profesor na Kemijsko-tehnološkom fakultetu, Ante Prkić te izvršna profesorica Jadranka Šepić s Prirodoslovno matematičkog fakulteta.

Izdvojeni članak
studentski predstavnici Sveučilišta u Splitu

Studentski zbor u Splitu ima staro-novog predsjednika: Izbori za sveučilišnu listu još se čekaju

U nekim područjima, prepoznati su svega po jedan znanstvenik. Tako se u Splitu na području biotehničkih znanosti istaknula dr. Vida Šimat, profesorica na Sveučilišnom odjelu za studije mora. Za svoj doprinos interdisciplinarnom području, nagrađena je profesorica Vlasta Bonačić-Koutecký.  Nagradu je dobio i profesor Ivan Bodrožić s Katoličko-bogoslovnog fakulteta zbog svojih doprinosa u Humanističkom području.