Pretraga

Drugo najveće sveučilište objavilo upisne kvote: Maturanti još uvijek ne mogu prijaviti popularni faks

A- A+

I drugo najveće, Sveučilište u Splitu, objavilo je ovog četvrtka natječaj za upise u prvu godinu preddiplomskih i integriranih studija. Ove godine ukupno se na sastavnice tog Sveučilišta upisuje malo manje studenata nego lani, njih 4.609. No, do ovog trenutka maturanti još uvijek ne mogu prijavljivati studije Kineziološkog fakulteta, od kojih su neki proteklih godina bili među poželjnijima. Podsjetimo, tom je faksu nakon provedenog vanjskog vrednovanja Ministarstvo znanosti i obrazovanja izdalo zabranu upisa studenata u 2022./2023. godinu.

foto: Ana Šoda | Srednja.hr

Sveučilište u Splitu objavilo je ovogodišnji natječaj za upis studenata u prvu godinu preddiplomskih i integriranih preddiplomskih i diplomskih studija. Sastavni dio natječaja je i tablica s upisnim kvotama za svaki od studija.

Ukupan broj mjesta je 4.609

Ukupno će se na tamošnje studije moći upisati 4.609 studenata, od čega 3.893 redovitih i 716 u izvanrednom statusu. Na nekim je studijima određena posebna kvota za hrvate iseljenike, a ona iznosi 21 mjesto.

Kada je riječ o fakultetima s višom upisnom kvotom, na Ekonomski na sveučilišne studije upisuje 430 brucoša, a na stručne njih 210. Sveučilišne studije Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje može upisati 474 novih studenata, a stručne njih 122. Na Filozofski se upisuje 318 novih studenata, na Medicinski njih 210, a splitski Prirodoslovno-matematički fakultet upisuje 318 novih studenata. Kvota na Pravnom fakultetu je 270 mjesta za upis sveučilišnih studija, dok se na stručne upisuje 175 novih studenata.

U nastavku možete vidjeti natječaj za upise Sveučilišta u Splitu, kao i detaljan broj mjesta na svakom od studija. Napomena: ako vam dokument nije vidljiv, osvježite stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [975.11 KB]

Maturanti još uvijek ne mogu prijavljivati studije na KiF-u

Ono što ‘upada’ u oko jest činjenica da je u natječaju određena i kvota za upis studija Kineziološkog fakulteta u Splitu, uz napomenu da je taj studij ‘u akreditacijskom postupku’ te da će ‘nove informacije biti pravodobno objavljene’. No, maturanti studije KiF-a Split, od kojih su neki prijašnjih godina bili među najpopularnijima, i dalje ne mogu prijavljivati u sustavu Postani student.

Podsjetimo, nakon provedenog vanjskog vrednovanja tom je fakultetu Ministarstvo znanosti i obrazovanja izdalo zabranu upisa studenata u 2022./2023. godinu. Dogodilo se to nakon što je provedeno vanjsko vrednovanje kvalitete KiF-a Split, koji je u brojnim kategorijama ocijenjen minimalnom ocjenom kvalitete.

Mogućnost upisa studenata nije do kraja zatvorena jer je Ministarstvo KiF-u izdalo pismo očekivanja s ‘rokom uklanjanja nedostataka od tri godine za obavljanje djelatnosti visokog obrazovanja i znanstvene djelatnosti te zabranom upisa studenata na sve studijske programe koji se izvode na fakultetu u 2022./2023.’ Pismo očekivanja potpisano je početkom siječnja, a fakultet mora u roku od šest mjeseci donijeti akcijski plan u cilju uklanjanja nedostataka.

Iako su s KiF-a u Splitu još  početkom veljače potvrdili da su ‘trenutno u pribavljanju papira’, a dekan Damir Sekulić izrazio je i nadu da će tijekom veljače maturanti moći prijavljivati studije na KiF-u Split, to se do sada nije ostvarilo.


Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2022. i u grupi Maturanti 2021./2022. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura. Više tekstova o maturi čitajte u tekstovima na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.

Za maturu se možete pripremati kroz pitanja s prošlih ispita u kvizovi.srednja.hr, gdje smo pokrenuli posebnu grupu za maturante kojoj se možete pridružiti ovdje.