Pretraga

Zbog propusta faksa maturanti ne mogu prijaviti popularni studij: ‘Nadamo se da ćemo to uskoro riješiti’

A- A+

Proteklog utorka započele su prijave studijskih programa za maturante i druge pristupnike koji planiraju upisati fakultet u ljetnom roku. No, dio maturanata ostao je iznenađen kada su uočili da na popisu studija koje mogu prijaviti nema Kineziološkog fakulteta u Splitu. Razlog je administrativne prirode i dekan tog fakulteta uvjerava da će problem biti uskoro riješen.

Foto: M. Gelenčir/srednja.hr

Prema podacima Središnjeg prijavnog ureda, među studijima kineziologije koji se nude u Hrvatskoj, lani je najpoželjniji kod maturanata bio onaj na Kineziološkom fakultetu u Splitu. Prilikom utvrđivanja kriterija poželjnosti u obzir se uzima ukupna upisna kvota i broj maturanata kojima je to prvi izvor. Tako se na kineziologiju KiF-a u Splitu lani upisivalo 75 brucoša, bio je to prvi izbor za njih 166, a ukupno ga je na popisu u sustavu Postani student imalo prijavljeno 440 maturanata.

Maturanti ne mogu prijaviti splitski KiF

Prijave studija za ovu godinu započele su u utorak, a nemali broj maturanata ostao je iznenađen – Kineziološki u Splitu nije jedan od fakulteta koje mogu prijaviti! U ponudi su im samo onaj u Zagrebu te u Osijeku. Pričali smo s dekanom KiF-a u Splitu, Damirom Sekulićem, koji nam kaže da je razlog administrativne prirode – fakultet nije na vrijeme riješio potrebnu papirologiju.

– Istina je da je fakultet trenutno u pribavljanju papira koji su bitni po zakonu da bi se osiguralo upisivanje u narednoj akademskoj godini. Nadamo se da će se to uskoro riješiti jer se uključilo i Sveučilište koje nam u tome pomaže. Mi smo najmlađa sastavnica splitskog sveučilišta i nakon nekog vremena trebalo je obnoviti neke papire. Moram preuzeti odgovornost, zaista nisam znao, nisam bio upućen da to treba odraditi, u tom smislu kasnimo s pribavljanjem tih papira, ali kažem, Sveučilište nam pomaže, mislim da ćemo to uspjeti riješiti u vrlo skoro vrijeme.

Izdvojeni članak

Pazite da ih ne propustite: Objavljeni svi važni rokovi za one koji upisuju faks u 2022.

Prijave bi trebale biti omogućene uskoro

Na naš upit kada maturanti mogu očekivati otvaranje mogućnosti prijave na splitski KiF, dekan kaže:

– Nadam se da će tijekom veljače sve biti finalizirano, ističe Sekulić i dodaje kako maturanti ne moraju strahovati da za ovu godinu neće moći prijaviti KiF.

Dekan nam kaže i kako fakultet nema u planu mijenjati kriterije upisa niti kvote za ovu godinu, sve bi ostalo isto kao prošlih.

– Vjerojatno bi sve bilo i prije riješeno, međutim zbog COVID-a je cijela procedura jako usporena, sjednice se ne održavaju u dinamici kakva je bila prije, dolazi do zastoja u proceduri koju moramo ispoštovati i toga smo svjesni, zaključuje dekan.

Podsjetimo za kraj, prijave studija u većini su slučajeva moguće do objave konačnih rezultata mature, što je ove godine 18. srpnja. Fakulteti koji imaju prijemne ispite, a među kojima je i Kineziološki u Splitu, obično imaju nešto ranije rokove prijave, lani je to bio početak srpnja. Stoga bi maturanti redovito trebali pratiti web stranice fakulteta koje imaju na listi, kako ne bi propustili neki važan rok.


Za sve pristupnike mature ili one koji će se na upisima ponovno okušati u 2022., pokrenuli smo novu Facebook stranicu Maturanti 2022. Ondje i u Facebook grupi Maturanti 2021./2022. moći ćete pratiti sve novosti vezane uz maturu u idućoj godini, kao i upise na fakultete. Kalkulator bodova za upise na fakultete možete isprobati ovdje.

Pitanja s prijašnjih matura možete rješavati u sustavu kvizovi.srednja.hr te tako provjeriti jeste li spremni za nadolazeće ispite.