Pretraga

Država je za novo sveučilište osigurala 24 milijuna kuna: Poznato je kada će upisati prve studente

A- A+

Sveučilište obrane i sigurnosti deseto je po redu javno sveučilište. Trenutno je još u fazi nastanka, a privremena rektorica i posebno povjerenstvo koje je osnovao MORH pripremaju propise i dokumente potrebne za početak rada Sveučilišta u pravom smislu. Otkrili su kada će biti prvi upisi studenata.

dvorana za predavanje, sveučilište

Foto: Unsplash

Prije godinu dana Hrvatski je sabor izglasao osnivanje novog, desetog po redu javnog sveučilišta – Sveučilišta obrane i sigurnosti. Zakon o osnivanju predvidio je da će Sveučilištem u nastanku prvo rukovoditi privremeni rektor ili rektorica, čiji je zadatak osnovati prvi statut te provesti pripremne radnje za početak rada novog sveučilišta poput konstituiranja senata. Ljetos je za privremenu rektoricu izabrana Ivana Čuković Bagić, profesorice Stomatološkog fakulteta i aktualna prorektorica za studente zagrebačkog sveučilišta.

Privremena rektorica ništa ne govori

Privremena rektorica svoje zakonski definirane zadaće mora obaviti u roku od godine dana. Kako taj rok istječe za manje od četiri mjeseca kontaktirali smo profesoricu Čuković Bagić te ju upitali u kojoj su fazi pojedini procesi. Konkretno, je li donesen privremeni Statut Sveučilišta obrane i sigurnosti, što je s pripremnim radnjama te ima li Senata na vidiku. Od nje smo dobili dosta neočekivan odgovor.

Za pitanja vezana uz Sveučilište obrane i sigurnosti nadležan je osnivač, a prava i dužnosti osnivača obavlja Ministarstvo obrane, stoji u njenom odgovoru portalu srednja.hr, pa nas je uputila da se obratimo službi za informiranje resornog ministarstva. Poslušali smo privremenu rektoricu te uputili pisani upit na MORH. Iz MORH-a nam kažu da je uz privremenu rektoricu ministar obrane Mario Banožić osnovao i posebno povjerenstvo.

Izdvojeni članak

Baketa: Osnivanjem Sveučilišta sigurnosti i obrane Sveučilište u Zagrebu gubi novac, a pitanje je dobiva li išta

Studenti za dvije godine

Posebno povjerenstvo također ima određene zadaće. U prvom redu to se odnosi na ‘definiranje organizacijskih, personalnih, financijskih i ostalih aspekata’ vezano za početak rada novoga sveučilišta. Osim toga, članovi će toga povjerenstva pripremati prijedloge dokumenata potrebnih za početak rada Sveučilišta obrane i sigurnosti, izraditi prijedloge akata vezanih za imovinu i infrastrukturu, pripremu dinamičkog plana kojim će se prenijeti studijski programi sa splitskog i zagrebačkog na novo sveučilište.

– Povjerenstvo intenzivno radi na stvaranju uvjeta za početak rada Sveučilišta i angažirano je na izradi privremenog Statuta Sveučilišta koji će obuhvatiti sve elemente potrebne za djelatnost upravljanja i druga važna pitanja za rad toga Sveučilišta. U narednom razdoblju, podnijet će se prijava za upis Sveučilišta obrane i sigurnosti kao ustanove u sudski registar Trgovačkog suda u Zagrebu, za što su pripremljeni potrebni dokument. Senat će se kao stručno tijelo Sveučilišta konstituirati kada Sveučilište bude imalo zaposlenike u znanstveno-nastavnom, nastavnom i suradničkom zvanju., kažu nam iz Ministarstva obrane.

Prvi studente ne očekuju upisati prije akademske godine 2023./2024.. U državnom su proračunu, hvale se iz MORH-a, za Sveučilište obrane i sigurnosti ove godine osigurana 24 milijuna kuna.