Pretraga

‘Dva sata prije zaključavanja upisa promijenila sam odluku’: Priče studenata koji su o faksu odlučili u zadnji tren

A- A+

Trenutak kada će odluke o upisu faksa na jesenskom roku postati finalne, opasno je blizu. Monika, Jelena, Ivan i Luka studenti su Fakulteta prometnih znanosti koji su svoj faks upisali na jesenskom roku. Kako bi pomogli onima koji su neodlučni do zadnjeg trena, osvrnuli su se na svoje razmišljanje tada, otkrili nam jesu li požalili, a podijelili su i nekoliko važnih savjeta.

Razgovarali smo sa studentima FPZ-a koji su o upisu faksa odlučili u zadnji tren, a za sve u njihovoj situaciji imaju savjete | Foto: Pexels

Liste za upis fakulteta na jesenskom roku uskoro se zaključavaju, trenutak konačne odluke se bliži, a vi nemate pojma čime se zapravo želite baviti ostatak svog života? Monika, dvadesetogodišnja studentica koja sada upisuje drugu godinu preddiplomskog studija Promet na Fakultetu prometnih znanosti u Zagrebu, u točno je toj situaciji bila prošle godine.

Monika je jedna od naših sugovornika koji su FPZ upisali na jesenskom roku, a bili su neodlučni do zadnjeg trena – dva sata prije zaključavanja upisa promijenila je odluku i na prvo mjesto stavila FPZ, rekla nam je. Toj je dramatičnoj odluci prethodilo puno premišljanja, ispričala je Monika.

Svaki dan imala nove ideje za studiranje

– Završila sam Poštansku i telekomunikacijsku školu. O fakultetu sam počela razmišljati još u drugom razredu srednje i tu se puno izbora izmijenjalo. Svaki dan sam imala nove ideje za studiranje pa sve do ideje da se uopće ne upišem na fakultet nego da krenem raditi. Dosta sam razgovarala s roditeljima i profesorima iz srednje koji su bili za to da upišem fakultet i barem pokušam, tako mi je profesor koji mi je u srednjoj predavao poštanski promet probudio želju za studiranjem prometa, objasnila nam je Monika.

Fakultet prometnih znanosti

Studenti Fakulteta prometnih znanosti | Foto: FPZ

Iako je zavoljela taj predmet, bila je nesigurna, a odvlačilo ju je što nije poznavala nikoga tko će upisati taj fakultet, dodala je. Nakon godinu dana studiranja shvatila je da je njena odluka bila ispravna. Njena kolegica i naša druga sugovornica, Jelena iz okolice Varaždina, koja također upisuje drugu godinu na smjeru promet, bila je u ponešto drugačijoj situaciji. Završila je za tehničara cestovnog prometa i u tom smjeru je htjela nastaviti, a dvoumila se između studija u Zagrebu i Rijeci.

– Donošenje odluke o upisu na fakultet nije lagana odluka. Neki odluče upisati samo zato da odu u drugi grad i maknu se od svojih te da se zabavljaju, ali ima onih koji upišu fakultet jer u životu žele nešto postići. Žele dalje učiti nove stvari, čitati nove knjige i otkrivati novi svijet. Ja spadam u ovu drugu skupinu. Mogu reći da volim učiti, ispričala je Jelena.

Izdvojeni članak
promet

Autonomna vozila i pametni gradovi: Fakultet koji obrazuje studente za poslove budućnosti

Dobro informiranje je ključno

Jelena je jasno odredila svoj cilj, a za FPZ se odlučila nakon što se dobro informirala o njihovim studijskim programima. Ivan, njihov kolega koji dolazi iz Otočca, također nam je ispričao da je dobro informiranje bilo ključno za donošenje njegove odluke. Zbog zdravstvenog problema nije mogao izaći na ispit u ljetnom roku državne mature. Pričekao je jesen, riješio maturu i uhvatio se u koštac s odabirom fakulteta.

– O svojem budućem zanimanju počeo sam razmišljati početkom 4. razreda opće gimnazije. U organizaciji škole smo posjetili Smotru fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, te sam tamo napravio kratak popis fakulteta na koje sam se orijentirao. FPZ se nalazio na tom popisu pa sam pogledavši video materijale koji opisuju studiranje na fakultetu lako odlučio svoj daljnji put u obrazovanju, objasnio nam je Ivan.

Fakultet prometnih znanosti

Predavanje na FPZ-u | Foto: FPZ

Također je odabrao preddiplomski studij prometa, a njegov smjer nudi širok spektar ostalih grana prometa za odabir u daljnjem nastavku studija, dodao je. Činjenica da smjer omogućuje kasnije dodatno usmjeravanje, odnosno da ne odlučujete baš sada svoju životnu sudbinu, mnogima će biti korisna.

Njihov kolega Luka je student druge godine aeronautike na FPZ-u. Taj je faks upisao nakon što je, nakon dužeg razmišljanja, shvatio da je Aeronautika jedino što ga zanima.

– O faksu sam počeo razmišljati krajem 3. razreda. Znao sam da se želim baviti nekakvim inženjerstvom, ali nisam znao kakvim niti gdje. Razmatrao sam opcije o studiranju u inozemstvu i bio na više predavanja o tome. O svemu sam najviše razgovarao s prijateljima, ali i oni su također bili nesigurni oko toga što točno žele upisati. Ipak, nakon što sam proučio sve opcije, shvatio sam da želim biti pilot i da se ostale opcije ne mogu mjeriti s time. FPZ je jedini fakultet koji ima taj smjer, ispričao nam je Luka.

Fakultet prometnih znanosti

Studenti Fakulteta prometnih znanosti, osim što imaju puno prakse, kroz faks naučeno vježbaju i u labosima | Foto: FPZ

Birajte faks zbog sebe, ne zbog društva

Na faksu mu se najviše sviđa letačka obuka, a njegov je savjet svim neodlučnim maturantima da suze izbor svih fakulteta i smjerova koji ih zanimaju, a zatim provjere mogućnosti zapošljavanja i vrste poslova koje će jednog dana raditi.

– Odaberite onaj koji se najviše preklapa s vašim interesima i životnim stilom, poručio je Luka, a Monika se nadovezala s još jednim ključnim savjetom: ne upisujte fakultet samo jer ga upisuju vaši prijatelji.

– Razmislite što vas zapravo zanima u životu te samo po tome birajte fakultet, a ne zbog društva. Na fakultetu ćete svakako upoznati puno novih i zanimljivih ljudi, istaknula je Monika koja je i sama imala nedoumice jer FPZ nije upisivao nitko od njenih poznanika.

Fakultet prometnih znanosti, FPZ

Odaberite onaj koji se najviše preklapa s vašim interesima i životnim stilom, poručio je Luka | Foto: Fakultet prometnih znanosti

Svoj izbor nije požalila, doznali smo. Iako joj ponekad nije lako, sada je položila sve ispite i jako joj je drago što nije odustala. Jelena je pak poručila: budite sigurni u sebe. Odgovorite si na pitanje upisujete li faks jer to stvarno želite ili se bojite da ne razočarate druge, a dodala je i konkretne savjete kako istražiti faks koji vas zanima.

– Dobro se informirajte o tom fakultetu, primjerice, ima li on točno što vi tražite, koji su predmeti, ima li faks laboratorije, sudjeluje li u kakvim projektima i slično. Što se mene tiče, nikad nisam požalila što sam nastavila ovim putem upisavši Fakultet prometnih znanosti u Zagrebu. Bilo je malo težih dana, ali treba uprijeti, dati svoj maksimum i sve se lako riješi, ispričala nam je.

Izdvojeni članak

Studenti Fakulteta prometnih znanosti velik dio nastave provode u laboratorijima: Evo kako to izgleda

Ako vas zanimaju različite grane prometa, dođite na FPZ

Ako ste osoba koja se želi baviti nekim od poslova budućnosti u različitim granama prometa, logistike i aeronautike, Monika vam savjetuje da upišete FPZ. Na Fakultetu prometnih znanosti možete studirati na tri preddiplomska sveučilišna programa: Promet, Inteligentni transportni sustavi i logistika te Aeronautika (a možete ih i nastaviti studirati na diplomskoj razini). Studiranje tamo uključuje velik broj sati provedenih u laboratorijima, radu na simulatorima i različitim uređajima te na stručnoj praksi – već na trećoj godini preddiplomskog studenti imaju čak 25 dana stručne prakse.

Više o mogućnostima studiranja na Fakultetu prometnih znanosti potražite na web stranici Fakulteta.


Tekst je nastao u suradnji Native studija portala srednja.hr i Fakulteta prometnih znanosti