Pretraga

Koliko je, uopće, korisna stručna praksa? Pitali smo studente i poslodavca njihova mišljenja

A- A+

U idealnom svijetu, djelić slagalice koji nedostaje kako bismo povezali naučenu teoriju s pravim stanjem u struci, je stručna praksa. Kroz praksu vidimo kako stvari zapravo funkcioniraju, poklapaju li se s onim što smo učili te naposlijetku, sviđa li nam se to što vidimo. Kako bismo ispitali koliko je praksa zapravo korisna, potražili smo dvije perspektive: onu studenata fakulteta koji ulaže u kvalitetnu praksu te poslodavca kod kojeg su radili.

stručna praksa fpz

Što kažu studenti, a što poslodavci: je li stručna praksa korisna, i ako da, zašto? | Foto: Unsplash

Studenti Fakulteta prometnih znanosti u Zagrebu imaju čak 200 sati prakse još na preddiplomskom studiju. Andrija i Vedrana njihovi su studenti koji su nedavno s tim završili, stoga su im iskustva još svježa.

Vedrana Đukić je studentica treće godine Prediplomskog studija Promet na smjeru Poštanski promet, a Andrija Džalo je student treće godine Prediplomskog studija Inteligentni transportni sustavi i logistika na smjeru Logistika. Oboje se slažu da im je praksa koju su odradili u tvrtki Overseas Express bila jako korisna, ali zanimalo nas je zašto.

– Upoznao sam ljude koji su predani svom poslu i ljude koji će znati odgovor na svako moje pitanje. U svakom trenutku moje stručne prakse na raspolaganju sam imao stručne i sposobne ljude kojima ću uvijek biti zahvalan na golemom znanju koje sam stekao u tako kratkom roku, rekao je Andrija.

Na praksi vidjela da je spremna za rad

Vedrana je također istaknula mentore koji su bili spremni odgovoriti na sva njena pitanja. Na praksu je, kaže, dolazila s voljom jer je htjela što više naučiti, a zauzvrat je dobila potvrdu da je spremna za izazove koji ju čekaju nakon diplome. Stručna praksa je itekako ispunila njena očekivanja, rekla je.

– Dolaskom na mjesto gdje se odvijaju procesi koje sam učila iz raznih literatura sve se nekako posložilo. Povezale su mi se teorija i praktični dio. Prolaskom kroz sve faze koje pošiljka prolazi shvatila sam da mi je to sve poznato, i to me baš razveselilo. Potvrdila sam si da sam na Fakultetu naučila puno toga i da sam na svojevrsni način ipak spremna za izazove koji me čekaju nakon završetka studija. Znam da treba još puno učiti, ali prvi koraci su već tu, ispričala je Vedrana svoje iskustvo.

Fakultet prometnih znanosti

Studenti Fakulteta prometnih znanosti, osim što imaju puno prakse, kroz faks naučeno vježbaju i u labosima | Foto: FPZ

Naši sugovornici su se složili i oko toga da je praksa studentima iznimno važna jer je najbolji način za dobiti uvid u svoj budući posao.

– Smatram da je praksa odličan uvid u posao koji nas čeka nakon završetka Fakulteta. Osobno sam dobila još jasniju sliku onoga što bi mogao biti moj posao i moram priznati da sam zadovoljna viđenim, rekla je Vedrana.

– Znanje stečeno na kolegijima kroz predavanja, auditorne i laboratorijske vježbe kao i seminarima samo se upotpuni kada se naučeno vidi u praksi, dodao je Andrija.

Izdvojeni članak

Studenti Fakulteta prometnih znanosti velik dio nastave provode u laboratorijima: Evo kako to izgleda

Izazov: uskladiti faks i praksu

Jedan od izazova s kojim se svi studenti suoče je uskladiti praksu i obveze na faksu. Andrija je uspio u naumu da sve obveze riješi prije početka prakse, pa mu je bilo nešto lakše. Vedrana je, ispričala nam je, paralelno obavljala praksu i obveze za faks. Priznala je da je to bilo izazovno, posebno jer su se približavali ispiti i drugi rokovi koje je morala ispoštovati.

Fakultet prometnih znanosti

Stručna praksa na trećoj godini traje čak 25 dana | Foto: FPZ

Unatoč tome, savjetuje svim studentima da se stručnoj praksi posvete maksimalno, bez obzira na druge obveze.

– Cijela praksa jako brzo prođe i ako si dovoljno zainteresiran dobiješ puno znanja, ali i upoznaš puno osoba koje ti to znanje nesebično prenesu. Jako je zanimljivo i poučno, a to iskustvo koje se stekne ostaje zauvijek, rekla je Vedrana.

Stručna praksa dobra za budućnost tvrtke

Iz Overseas Expressa su rekli kako su odlučili dovesti studente na praksu jer je to dobro za budućnost i razvoj njihove tvrtke. Htjeli su, kažu, dovesti mlade i obrazovane ljude koji imaju teorijsko znanje potrebno za suočavanje s izazovima uvođenja novih tehnologija i promjena na tržištu.

– Ideja je bila okrenuti se prema budućim stručnjacima koji svoje znanje stječu upravo na Fakultetu prometnih znanosti. Jako smo zadovoljni dosadašnjom suradnjom i nadamo se da će ona postati samo još bolja, napomenuli su.

Izdvojeni članak
promet

Autonomna vozila i pametni gradovi: Fakultet koji obrazuje studente za poslove budućnosti

Dakle, prema iskustvu ove tvrtke, studenti su veliko pojačanje u suočavanju s izazovima budućnosti. No istaknuli su još jednu važnu korist koju imaju od uključivanja studenata u svoj rad: prilika da odaberu najmotiviranije studente i razviju njihove vještine, a zauzvrat im ponude stalan posao.

– Ideja je da bi oni najbolji, nakon usvajanja određenih praktičnih znanja kroz praksu i studentski rad, u konačnici mogli postati stalni članovi našeg tima, rekli su iz Overseas Expressa.

Studenti na vježbama postaju prava ekipa za očevid za izradu seminara | foto: Fakultet prometnih znanosti

Studenti koji kod njih rade praksu prolaze sve odjele kako bi vidjeli sve procedure, a uz mentore dobivaju i koordinatora koji prati njihov boravak. Njihovo dosadašnje iskustvo bilo je vrlo pozitivno, rekli su. Studenti kroz rad uspoređuju teoriju i praksu, zainteresirani su za posao te zahvaljujući tome lako odrađuju zadatke. No imaju i savjet – pitajte, ali i recite svoje mišljenje jer ono može poboljšati neki proces rada.

– Savjet svim studentima koji dolaze na praksu, pogotovo u ovako veliki sustav, je da se opuste. Svi su kolegijalni i bez problema će vas uputiti i pojasniti vam sve nejasnoće. Bez ustručavanja pitajte sve ono što vas zanima te uvijek iznesite svoje mišljenje, jer je ono možda važno te može biti prihvaćeno kako bi se neki proces poboljšao, rekli su ih tvrtke.

Zaključak: praksa korisna ako je organizacija dobra!

Iskustvo naših sugovornika pokazalo je da je praksa korisna ne samo studentima, već i budućim poslodavcima. Ona nas priprema za posao, brusi znanja i vještine koje smo stekli kroz faks, povezuje s potencijalnim poslodavcima pa nije neobično niti da kroz praksu shvatite o čemu želite pisati završni ili diplomski rad.
Pri tome, najvažnija je dobra organizacija. Potražite one fakultete koji, kao Fakultet prometnih znanosti, ulažu u kvalitetnu stručnu praksu.

Fakultet prometnih znanosti

Studenti Fakulteta prometnih znanosti | Foto: FPZ

Na Fakultetu prometnih znanosti možete studirati na tri preddiplomska sveučilišna programa: Promet, Inteligentni transportni sustavi i logistika te Aeronautika (a možete ih i nastaviti studirati na diplomskoj razini). Neovisno koji odaberete, na trećoj godini preddiplomskog studija imat ćete praksu u trajanju od 25 radnih dana.

Praksa na Fakultetu prometnih znanosti dio je Inicijative privatnog sektora za mlade, projekta kojeg je pokrenula Hrvatska udruga poslodavaca s ciljem da se mladima kroz kvalitetnu stručnu praksu olakša put do posla. Također, studente se potiče i šalje na međunarodnu stručnu praksu u sklopu i izvan programa ERASMUS+, CEEPUS i dr.

Više o mogućnostima studiranja na Fakultetu prometnih znanosti potražite na web stranici Fakulteta.


Tekst je nastao u suradnji Native studija portala srednja.hr i Fakulteta prometnih znanosti