Pretraga

EFZG uvršten među najbolje svjetske studije poslovne ekonomije: Pogledajte što to znači za studente

A- A+

Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu u srpnju je dodijeljena AACSB akreditacija. Ovo je velika vijest, budući da se svega 5 posto visokoškolskih institucija na svijetu može pohvaliti ovom akreditacijom, čime se zagrebačka ekonomija smjestila uz bok američkom Stanfordu. Kako bi se traženi uvjeti za dobivanje akreditacije ispunili, Ekonomski fakultet je unazad nekoliko godina radio na unaprjeđivanju kvalitete i podizanju standarda na svjetsku razinu. Sve to dovelo je do znatnog poboljšanja uvjeta studiranja, a studentima zagrebačkog Ekonomskog otvorilo brojna vrata za daljnji razvoj karijera.

Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

The Association to Advance Collegiate Schools of Business (AACSB) osnovano je 1916. godine s ciljem unaprjeđenja kvalitete u području poslovnog obrazovanja i ekonomije. Do danas broji preko 1.500 pridruženih institucija iz gotovo 90 zemalja, što ovo društvo čini najstarijom i najvećom međunarodnom institucijom na području ekonomije.

Dobivanje AACSB akreditacije predstavlja najviši svjetski standard postignuća za visokoškolske institucije s programima ekonomije i poslovne ekonomije. Do sada je akreditirano 796 institucija, od kojih je oko 500 u SAD-u, među kojima se nalaze renomirana sveučilišta poput Harvarda, Yalea i Stanforda. Među njima se od srpnja ove godine nalazi i Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu. Uzevši u obzir brojku od otprilike 15.000 obrazovanih institucija iz cijelog svijeta na području ekonomije, može se ustvrditi kako je svega 5 posto takvih institucija uspjelo doseći najviše standarde za dobivanje akreditacije.

Jedini fakultet u Hrvatskoj s ovom akreditacijom

Ekonomski fakultet u Zagrebu jedina je sveučilišna visokoškolska institucija u Hrvatskoj koja je akreditirana AACSB akreditacijom. Osim ovoga, Ekonomski se može pohvaliti i međunarodnom EPAS akreditacijom koju je 2011. godine dobio za sveučilišni studijski program na engleskom jeziku Bachelor Degree in Business.

– Ekonomski fakultet u Zagrebu već gotovo 100 godina snažno utječe na izgradnju i oblikovanje nacionalne, ali i šire regionalne ekonomije i ekonomske politike. Dodijeljena AACSB akreditacija je potvrda kvalitete djelovanja i utjecaja Fakulteta, što će dalje osnažiti ulogu i važnost Fakulteta u nacionalnom, regionalnom i europskom obrazovnom i gospodarskom kontekstu, istaknuo je dekan Pavičić prilikom dodjeljivanja AACSB akreditacije.

Svjetska sveučilišta s AACSB akreditacijom

  • Cardiff Business School, Cardiff University, Wales, Ujedinjeno Kraljevstvo
  • CUHK Business School, Hong Kong and Shenzhen, The Chinese University of Hong Kong, Hong Kong
  • Harvard Business School, Harvard University, SAD
  • Graduate School of International Management, International University of Japan, Japan
  • School of Business and Economics, Maastricht University, Nizozemska
  • Stephen J.R. Smith School of Business, Queen’s University, Kanada
  • Graduate School of Business, Stanford University, SAD
  • Haas School of Business, University of California, Berkeley, SAD
  • Faculty of Business, Economics and Informatics, University of Zürich, Švicarska
  • School of Management, Yale University, SAD

Što ova akreditacija znači za sve studente?

Studiranje na fakultetu s AACSB akreditacijom znači studiranje prema najvišim svjetskim standardima. Svi zaposleni na ovoj instituciji usmjereni su prema stalnom poboljšanju kvalitete, što za studente znači suvremen pristup učenju, dostupnost prostora i svih materijala za što kvalitetnije stjecanje znanja te studiranje na faksu sa svjetskim ugledom.

Naime, akreditirani fakulteti su prepoznati i u akademskoj i u poslovnoj zajednici. Budući da je samo 5 posto fakulteta na svijetu s ovom akreditacijom, studenti su u svojevrsnoj prednosti pored ostalih kolega s drugih ekonomskih fakulteta, što znači da su i lakše zapošljivi. Osim toga, to znači i da studenti mogu jednostavnije i lakše svoje obrazovanje nastaviti negdje drugdje, ako to žele.

Ekonomski fakultet u Zagrebu pokazao je visoke standarde obrazovanja

Cijeli proces dobivanja akreditacije trajao je od 2015., a još od prije toga, pred najveći hrvatski fakultet bili su postavljeni uvjeti za ispunjavanje standarda koji se odnose na ključna područja djelovanja visokoškolske institucije. Riječ je o 15 standarda koji pokrivaju četiri ključna područja: strateški menadžment institucije i inovacije, sudionike u procesima institucije od studenata do nastavnog i nenastavnog osoblja, osiguravanje ciljeva učenja te akademski i profesionalni angažman.

Nakon dodjele akreditacije, stručni AACSB akreditacijski tim i tijela istaknuli su kako je Ekonomski fakultet ispunio sve zahtjeve te su posebno istaknuli izvrsnost u sljedećim područjima: visoka kvaliteta djelovanja i predanost Fakulteta pretočene u snažne misiju, viziju i strategiju razvoja Fakulteta; kvaliteta obrazovnog procesa i izvrsno iskustvo studiranja; izvrsni studenti koji stječu vrhunske kompetencije i vještine za razvoj karijera u domaćem i međunarodnom poslovnom okruženju; kompetentni nastavnici koji imaju odlične rezultate u znanstvenom istraživanju i njegovoj primjeni u poslovnoj i razvojnoj praksi; internacionalizacija Fakulteta po osnovi 6 studijskih programa na engleskom jeziku, ugovorima o suradnji s oko 140 stranih inozemnih znanstvenih institucija i strukovnih organizacija, velikog broja stranih studenata i multikulturalnog iskustva studiranja te snažan utjecaj na gospodarstvo i širu društvenu zajednicu.

Kako bi se održala postignuta kvaliteta, AACSB provodi reakreditaciju svakih pet godina gdje iznova provjeravaju jesu li svi standardi na nivou. Istovremeno AACSB postavlja nove standarde i parametre stalnog unaprjeđivanja poslovnog obrazovanja. Tijekom godina standardi postaju sve viši, a od svih sudionika se traži da stalno podižu standarde kroz stalne provjere. Na taj način je zagarantirana najviša kvaliteta obrazovanja na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu.

Provjerite koliko znate o Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu

_________________________________________________________________________

Tekst je nastao u suradnji native studije portala srednja.hr i Ekonomskog fakulteta u Zagrebu.