Pretraga

Erasmusovci u Zagrebu ne mogu raditi preko studentskih ugovora

A- A+

Iz godine u godinu Zagreb, ali i ostali dijelovi Hrvatske broje sve više stranih studenata koji dolaze preko Erasmusa. Međutim, spomenuti studenti nisu potpuno jednaki domaćim studentima. Uz činjenicu da za sobe u studentskim domovima izdvajaju znatno više novca, nemaju ni mogućnost zaposliti se preko studentskog ugovora.

Prije nego što se odlučite prijaviti na međunarodni program razmjene Erasmus i izaberete željenu državu, dobro se raspitajte o tome kakva ćete tamo imati studentska prava. Strani studenti koji preko spomenutog programa dođu u Zagreb, nisu u svakom pogledu jednaki domaćim studentima. Prmjerice smještaj u studentskim domovima plaćaju po znatno višoj cijeni nego što ga plaćaju Hrvati. Provjerili smo po čemu se još erasmusovci razlikuju od hrvatskih studenata koji su uspisali fakultet u Zagrebu.

Status redovnog studenta

Prema odredbama Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju, pod statusom redovitog studenta podrazumijeva se student koji studira prema programu koji se temelji na punoj nastavnoj satnici, čije se trošak redovitog studija, dijelom ili u cijelosti pokriva iz državnog proračuna RH.

Studentski poslovi: Pravila nisu za sve jednaka

Studenti koji su hrvatske gradove zahvaljujući Erasmusu zamijenili njemačkim Regensburgom do sad su bez ikakvih problema ostvarivali pravo na zaposlenje preko studentskih ugovora, međutim nije vrijedilo obrnuto.

– Pravilnik o posredovanju pri zapošljavanju redovitih studenata regulira posredstvom studentskih servisa povremeno i privremeno zapošljavanje redovitih studenata hrvatskih visokih učilišta, objasnio je voditelj Student servisa u Zagrebu Tomislav Jurkić. Nadodao je kako je spomenuti Pravilnik u vezi sa Zakonom o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju.

Međutim, zapošljavanje stranih studenata nije regulirano navedenim, niti nekim drugim, propisima. Voditelj Jurkić je objasnio kako bi strani studenti koji bi htjeli raditi preko servisa trebali bi imati status redovitog studenta.

Iznosi na X-icama i cijene pokaza

– Erasmus studenti mogu na svojoj sastavnici (fakultetu ili akademiji) ovjeriti ZET-ov obrazac i platiti cijenu studentske mjesečne karte, ističu iz Sveučilišta u Zagrebu.

Izdvojeni članak

Erasmus: Ovo se mijenja kad Hrvatska uđe u Europsku uniju

Drugim riječima po pitanju prijevoza ostvaruju ista prava kao i domaći studenti. No kad je riječ o iznosima na X-icama, erasmusovci su izjednačeni redovitim hrvatskim studentima dodiplomskog studija sa stalnim mjestom prebivališta izvan županije u kojoj je sjedište fakulteta.

Točnije dnevna i maksimalna dnevna subvencija su duplo veće od onih na koje imaju pravo studenti koji žive u Gradu Zagrebu. Ukoliko donesu MZOS-ovu odluku o strancima, dnevna subvencija će iznositi 26,60 te maksimalna dnevna 98,40 kuna.

HZZO mijenja pravila po ulasku u EU

Ulaskom hrvatske u Europsku uniju, HZZO će izdavati besplatnu Europsku karticu zdravstvenog osiguranja uz koju će svi osigurni na području država članica moći koristiti zdravstvenu zaštitu neodgodive naravi. Zbog te izmjene studenti akademske godine 2013./201. neće morati sklapati police putnog osiguranja za studij u državi članici EU.