Pretraga

Erasmus: Ovo se mijenja kad Hrvatska uđe u Europsku uniju

A- A+

Dobre vijesti stižu za sve studente koji odlaze na studijski boravak u inozemstvo preko Erasmus međunarodne razmjene. Više neće biti potrebno plaćati skupe police zdravstvenog osiguranja, jer će ulaskom Hrvatske u Europsku uniju svi studenti imati pravo na besplatnu Europsku karticu zdravstvenog osiguranja.

Mnogi studenti koji u narednoj akademskoj godini idu na Erasmus program međunarodne razmjene studirati u stranu zemlju, našli su se pred brojnim pitanjima.

Izdvojeni članak

Zbog čega se program Erasmus naziva baš tako?

Po ulasku Hrvatske u EU sve osigurane osobe Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje osvarivat će pravo na besplatnu Europsku karticu zdravstvenog osiguranja osnovom koje će na području država članica EU moći koristiti zdravstvenu zaštitu neodgodive naravi.

– Za akademsku godinu 2013 / 2014 studenti više neće trebati sklapati police putnog osiguranja za studij u državi članici EU, potvrdili su iz HZZO – a, javlja nam Ured za međunarodnu suradnju pri Sveučilištu u Zagrebu.

Konkretnih informacija o studentskim vizama još nema, no ono što neslužbeno doznajemo jest da će postupak viza ovisiti i o samom inozemnom sveučilištu na koje student ide. Ti uvjeti bi onda ovisili od sveučilišta do sveučilišta. Međutim informacije o studentskim vizama svi će studenti koji odlaze na studijski boravak saznati na vrijeme.

Osim viza i zdravstvenog osiguranja, od sljedeće godine bi se i cijeli Erasmus program trebao mijenjati. Hrvatski studenti će izvući dodatnu mogućnost zbog ulaska domovine u Europsku uniju, jer će sam boravak preko Erasmus stručne prakse biti otvoren i za zemlje koje nisu članice EU.

Tako će, vjerojatno već od akademske godine 2014 / 2015 studenti moći odlaziti na stručnu praksu u Tursku, Norvešku, Švicarsku ili pak na Island.
Međutim odlazak na studijski boravak i dalje će biti ograničen samo za zemlje koje su punopravne članice Europske unije.