Pretraga

eStudent ujedinjuje sve studentske udruge u Zagrebu

A- A+

Udruga eStudent pokrenula je projekt Unium, kojim želi ujediniti sve studentske udruge Sveučilišta u Zagrebu, kako bi razmijenili svoja iskustva, znanja i ideje te si time olakšali ostvarivanje svojih ciljeva.

Studentske udruge Sveučilišta u Zagrebu važan su segment razvoja obrazovanja. Njihovi projekti, inicijative i znanje pomažu zagrebačkim studentima u realiziranju ideja, ostvarivanju interesa i povezivanju s budućim poslodavcima.

U Zagrebu trenutno djeluje nekoliko desetaka studentskih udruga, koje do su do sada vrlo rijetko surađivale pri ostvarivanju svojih ciljeva. Kako bi se ova slika promijenila eStudent je pokrenuo inicijativu Unium, projekt kojim žele ujediniti sve udruge zagrebačkog Sveučilišta.

Izdvojeni članak

Studentske udruge iz cijele Hrvatske zajedno odradile volontersku akciju u Splitu

Na prvom sastanku svi su se složili kako je potrebno uspostaviti bolju suradnju

Početkom ožujka održan je prvi sastanak na kojem se pojavilo dvadesetak predstavnika studentskih udruga. Kako bi nastavili suradnju dogovoreno je da će od sada se redovito sastajati, ali i da je važno uspostaviti adekvatnu komunikaciju pa će za sada pokrenuti mailing listu preko koje će moći dijeliti svoje ideje, projekte i druge sadržaje.

– Svi pripadamo jednom Sveučilištu ili jednom gradu, a i jednoj državi koja nije toliko velika. Dogovaranjem i utvrđivanjem zajedničkih stavova i potreba možemo povećati izglede da se one i ostvare. I u slučaju da se bavimo sličnim projektima i u slučaju da se bavimo različitim projektima, sigurno ćemo imati koristi od suradnje, jer postoji ogroman potencijal za međusobnim potpomaganjem, razmjenom znanja i iskustava, objasnio nam je Ivan Domagoj Škoflić, predsjednik FER ogranka eStudenta, studentske organizacije koja posljednjih godina organizira popularne projekte, kao što su Case Study Competition ili Zlatni indeks.

Udruživanjem mogu pokrenuti kvalitetne interdisciplinarne projekte

Razmjenom znanja mogu si olakšati i ubrzati provedbu nekih osnovnih potreba i problema s kojima se većina susreće. Međusobno će se upoznavati s načinom funkcioniranja, promocijom i regrutacijom novih članova. S obzirom na to kako udruge potječu s različitih fakulteta i znanstvenih područja, znanje koje posjeduju je jako široko pa efikasna suradnja može pomoći na nekoliko razina.

– Vrlo smo zadovoljni sastankom i velikim odazivom udruga. Mislimo da je to dobra ideja jer svi nailazimo na slične probleme poput financiranja, marketinga, pronalaska prostora i slično. Razmjena iskustva svima će pomoći da napreduju, a vjerujemo da će se iz ove inicijative roditi brojni zajednički projekti, najavila je Vedrana Vazdar iz Udruge Mladi nadareni matematičari ‘Marin Getaldić’.

‘Boljom koordinacijom izbjeći ćemo međusobno kanibaliziranje projekata’

Iz Saveza studenata FER-a također su nam odgovorili kako su zadovoljni sastankom. Bruno Vunderl smatra kako je inicijativa koju je pokrenuo eStudent dobra, jer udruge zajednički mogu raditi na većim projektima, koje samostalno ne bi mogle provesti.

– Podržavamo inicijativu jer smatramo da možemo puno naučiti jedni od drugih. Također, ovime će se umanjiti rivalstvo među udrugama i njihovim članovima i postići bolja koordiniranost pa će se izbjeći međusobno ‘kanibaliziranje’ održavanjem projekata u isto vrijeme, pozitivno su reagirali i u Hrvatskoj studentskoj asocijaciji, koja organizira Međunarodni tjedan Zagreb, brucošijadu Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, dobrovoljno darivanje krvi i brojna predavanja te susrete studenata.