Pretraga

Evo trebaju li studenti koji dolaze u Hrvatsku iz drugih država u samoizolaciju

A- A+

Budući da su propusnice ukinute, studenti ih više ne moraju imati za dolazak u studentski dom. Što se tiče prelaska preko graničnih prijelaza, ukidanje privremene zabrane odnosi se i na studente te oni mogu doći u Hrvatsku bez obveze na samoizolaciju.

foto: Dimitri Karastelev za Unsplash

Hrvatski studentski zbor na svojoj Facebook stranici napisao je da im je Stožer civilne zaštite potvrdio da studenti hrvatski državljani mogu doći u Hrvatsku te ne trebaju ići u samoizolaciju.

– Na upit Hrvatskog studentskog zbora i Ministarstva znanosti i obrazovanja, Stožer civilne zaštite odgovorio je potvrdno, odnosno odluka donesena 9. svibnja o ukidanju privremene zabrane prelaska preko graničnih prijelaza odnosi se i na studente. Dakle, svim studentima hrvatskim državljanima, omogućen je dolazak/ povratak u Republiku Hrvatsku bez obveze provođenja mjera samoizolacije! Ipak imajte u vidu da se i dalje svi moramo pridržavati uputa i poštivati opće i posebne epidemiološke mjere, stoji u objavi HSZ-a na Facebooku.

Što se tiče dolaska u zagrebačke domove, studenti više ne moraju imati e-propusnicu prilikom dolaska u studentski dom s obzirom na to da su iste ukinute.

U slučaju da trenutno niste fizički prisutni u studentskome domu, a želite se u njega vratiti potrebno je ispuniti slijedeće kriterije:

1. Prije povratka u studentski dom prethodno se najaviti upravi studentskog doma.

2. Povratak u studentski dom moguć je samo uz potpisanu izjavu o zdravstvenom stanju prilikom useljenja u studentski dom kojom stanar dokazuje da nije pod mjerama samoizolacije niti da trenutno pokazuje znakove respiratorne infekcije – povišena temperatura, suhi kašalj, kratki dah. Izjava se potpisuje na porti/recepciji studentskog naselja.

3. Sukladno odluci Uprave za visoko obrazovanje MZO-a, nije dozvoljeno korištenje studentskog doma za samoizolaciju.

4. Boravak u studentskom domu mora biti sukladan propisanim preventivnim mjerama zaštite od COVIDa-19.

Ovaj naputak potrebno je poštivati i u slučajevima kada student dolazi po osobne stvari te se ne planira zadržavati u studentskome domu.