Pretraga

Na faksu ćete osim predavanja imati seminare i vježbe: Evo koja je ključna razlika

A- A+

Svi znaju da kad krenu na faks da će imati predavanja. No, koliko vas zna da to nije potpuno točno, jer ćete uz predavanja tu biti i seminari i vježbe?

faks student učenje

Foto: Unsplash; Green Chameleon

POV: nedavno ste upisali faks i skontali da ćete osim predavanja imati seminare i vježbe. I to vas je malo zbunilo. Što je seminar? Nije li to ono što pišeš, kao referat? Što su vježbe, pa ne studiraju svi kineziologiju?

Izdvojeni članak
dvorana za predavanje puna studenata

Na fakultetima postoje tri razine studija: Maturanti, znate li koju upisujete?

Predavanja

Predavanja su nešto najsličnije onome što ste imali u srednjoj školi. Predaje se teorija, uglavnom profesor vodi glavnu riječ, a ovisno o njemu, predavanja će biti više ili manje interaktivna. Neki predaju ex cathedra dok neki vole pitati mišljenja studenata. No, bilo kako bilo, ovo je dio gdje se nove informacije uglavnom izlažu studentima.

Seminari

Seminari su još jedan oblik nastave i nju, uz profesore, mogu držati i njihovi asistenti. Seminar se razlikuje od predavanja uglavnom najviše po participaciji studenata. Za seminare se uglavnom nešto mora pročitati i vodi se diskusija na temelju pročitanoga. Ponekad studenti sami izlažu prezentacije odabranih dijelova literature. Veći je naglasak na onome što rade, govore i prezentiraju studenti, a manje na profesorima. (Možda ste nekada čuli nekoga da seminarski rad naziva seminarom, no to je nešto skroz drugo, to je zapravo pisani referat na neku temu).

Vježbe

Vježbe su potpuno praktični oblik nastave koji uključuje sve od jezičnih vježbi, programiranja pa do rada u labosu ako ste na nekom kemijsko-biološkom studiju. Na vježbama se praktično odrađuje ono što se uči na predavanjima i uglavnom je sastavni dio konačne ocjene. Ponekad postoje cijeli odijeljeni predmeti na kojima se odrađuju samo vježbe pa se onda to zovu praktikumi. Bilo kako bilo, na vježbama ćete morati demonstrirati koliko se praktično snalazite u materiji koju studirate.