Pretraga

Na fakultetima postoje tri razine studija: Maturanti, znate li koju upisujete?

A- A+

Na fakultetima u Hrvatskoj postoje ne jedna, već tri razine studija. Znate li koje su to i koju ćete vi upisati nakon srednje?

dvorana za predavanje

Foto: Unsplash; Dom Fou

Mnogi se od vas sada upisuju na faks, no koliko vas uopće zna da se na svakom fakultetu mogu upisati studii na ukupno tri razine? Evo koja je razlika.

Preddiplomski studiji

Ukratko, to je ona razina studija koju upisuješ nakon što završiš srednju školu. Traje tri ili četiri godine, završetkom stječeš 180 ili 240 ECTS bodova, a nakon što dobiješ diplomu postaješ prvostupnik struke koju si studirao ili studirala. Malo čudan naziv, ali tako su naši zakonodavci odlučili. Ne brinite, ‘vani’ vas tretiraju kao da ste diplomirali svoje područje jer – realno – i jeste.

Diplomski studij

Ukratko, to je studij koji upisuješ nakon što završiš tri ili četiri (ovisno o programu) godine preddiplomskog studija. Vani se to zove magistarski ili master studij, traje godinu ili dvije, a završetkom stječeš naziv magistra ili magistre struke koju završiš. Tu kao službeno, po našem, diplomiraš, iako realno i titula ti kaže da si magistar, a ne diplomirani.

Poslijediplomski studij

Ukratko, ova se razina studija upisuje nakon što diplomiraš. Dijeli se na dvije vrste studija, specijalističke i doktorske. Specijalistički obično traju oko godinu dana (osim u medicini gdje u pravilu traju znatno više), a nakon završetka takvog studija dobiješ titulu sveučilišnog specijalista za neko uže područje. Doktorski studij traje minimalno tri godine, a to je ujedno i najviši stupanj formalnog obrazovanja u Hrvatskoj. Nakon završetka i obrane doktorske disertacija, postaješ doktor, odnosno doktorica znanosti i, realno, baš badass u svojoj struci. Barem bi to tako trebalo biti.