Pretraga

Faks razvio jedinstvenu aplikaciju za studente: Cilj je da postane mjesto za umrežavanje s poslodavcima

A- A+

Nakon što je još prije 10-ak godina bio jedan od prvih fakulteta koji je digitalizirao proces obavljanja stručne prakse studenata, Fakultet organizacije i informatike (FOI) ponovno je napravio iskorak u povezivanju svojih studenata s poslodavcima. Naime, FOI-jev Centar za podršku studentima i razvoj karijera (CPSRK FOI) ove je akademske godine zajedno s partnerima na projektu Study4Career, razvio novu aplikaciju koja na jedinstven način direktno povezuje studente i poslodavce kroz zajedničke aktivnosti. Provjerili smo o čemu je riječ.

cpsrk app

CPSRK APP prva je aplikacija na nekom sveučilištu koja direktno povezuje studente i poslodavce u izvannastavnim aktivnostima | Foto: Unsplash

Osigurali su si europska sredstva, raspisali projekt te osmislili i zajedno s partnerima dizajnirali i programirali jedinstvenu aplikaciju koja do sada nije postojala na hrvatskim sveučilištima. Stipendije, natjecanja, konferencije, radionice, posjete poduzećima – sve informacije za studente dostupne su na jednom mjestu, a prijava omogućena u svega par klikova!

Djelatnici Centra za podršku studentima i razvoj karijera koji pomaže studentima FOI-ja da započnu s razvojem vlastitih karijera svojih studenata informatičkog i ekonomskog usmjerenja, koristeći vlastitu ekspertizu na Fakultetu – suradnike iz FOI-jevog Centra za razvoj programskih proizvoda te u suradnji s partnerskom tvrtkom Northwest Agency (koju vode FOI alumniji!), s početkom ove akademske godine na raspolaganje studentima stavili su CPSRK APP.

cpsrk app

Početni zaslon za studente CPSRK aplikacije | Foto: printcsreen; FOI

Radi se o aplikaciji u kojoj studenti, nakon što se ulogiraju svojim AAI identitetom, mogu na jednom mjestu pratiti (i dobivati obavijesti) o svim izvannastavnim aktivnostima, prilikama i poslovima objavljenima od strane partnerskih poduzeća. Prijava na aktivnosti moguća je u svega par klikova putem aplikacije, a sve aktivnosti automatski se evidentiraju na studentskom profilu koji studentima služi kao digitalni CV putem kojeg se direktno povezuju s poslodavcima. Više od 70 poslodavaca s kojima CPSRK FOI ima dogovorenu suradnju u tekućoj akademskoj godini također ima svoje profile unutar aplikacije te im je omogućen uvid u profile studenata koji sudjeluju na njihovim aktivnostima.

cpsrk foi

Aktivnosti za studente vidljive u aplikaciji | Foto: printcsreen; FOI

– Studenti tako mogu unutar aplikacije vidjeti koje prilike za njih poslodavac nudi, poput mogućnosti za obavljanje studentskih poslova, pohađanja ljetnih škola i akademija, sudjelovanja na radionicama i slično, kaže voditeljica CPSRK-a i projekta Study4Career doc.dr.sc. Katarina Pažur Aničić te dodaje da je cilj bio omogućiti njihov neposredan kontakt – „matching. Na taj način će dodatno smanjiti administraciju i posredništvo treće osobe, jer se studentima tako omogućuje iskustvo kakvo ih očekuje nakon završetka studiranja na tržištu rada.“

Aplikacija će postati ‘dnevni date site’ za unaprjeđenje karijere

U aplikaciju, koja je dizajnom vrlo atraktivna, poslodavci sami unose svoje aktivnosti koje su namijenjene studentima, a oni o tome dobivaju notifikacije putem e-maila, što im omogućuje da budu u toku sa svim aktivnostima od interesa. Aplikacija ujedno omogućuje stvaranje velike baze kontakata alumni (bivših) studenata, s kojima će Fakultet moći u budućnosti direktno komunicirati i moći ih aktivnije uključivati u daljnji rad Fakulteta.

cpsrk app

Profil poslodavca unutar aplikacije | Foto: printcsreen; FOI

Važno je naglasiti da se aplikacija razvija u suradnji i sa studentima i s poslodavcima jer se osluškuju njihove povratne reakcije i unaprjeđuju funkcionalnosti kako bi aplikacija postala „dnevni date site na kojeg studenti odlaze pogledati kako danas mogu unaprijediti svoju karijeru. Aplikacija svakom studentu nudi uvid u prosjek aktivnosti u kojima sudjeluje, kao i prosjek aktivnosti njegovih kolega, što studente dodatno motivira na izvrsnost i dodatno uključivanje u izvannanstavne aktivnosti.

– One će studentima poslužiti za stjecanje dodatnih relevantnih znanja i vještina, što je jako važno u procesu poslovnog sazrijevanja te im kasnije služi kao dodatna prednost na tržištu rada, dodaje docentica Katarina Pažur Aničić.

cpsrk foi

Statistika za studente | Foto: printcsreen; FOI

Studentima i poslodavcima će aplikacija posebno biti korisna prilikom prijave na aktivnosti 11. Tjedna karijera na kojem ove godine sudjeluje 70 tvrtki. Tjedan karijera će se održavati od 23. do 27. svibnja 2022. u Varaždinu.


Fakultet organizacije i informatike (FOI) provodi projekt Study4Career u partnerstvu s tvrtkom Pixel Industry d.o.o., Tehnološkim parkom Varaždin i Institutom za razvoj i inovativnost mladih (IRIM). Razdoblje provedbe projekta je od 9. ožujka 2020. do 9. ožujka 2023, a ukupna vrijednost projekta je 3.939.784,99 kn. Iznos koji sufinancira EU je 3.348.817,24 kn.