Pretraga

Faks zagrebačkog Sveučilišta razvija aplikacije za lakše praćenje online nastave

A- A+

Fakultet organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu, za svojih više od 2.800 studenata koji od ponedjeljka 28. rujna pohađaju nastavu, ima spremno više od 400 e-predmeta. Studenti pohađaju nastavu prema hibridnom modelu, što znači da dijelom slušaju nastavu u online okruženju, a dijelom u prostorima Fakulteta.

brucoši FOI

Brucoši FOI-ja na uvodnom predavanju | foto: FOI

Iako je 650 brucoša FOI-ja u posljednjem polugodištu svoje posljednje školske godine pratilo nastavu većinom putem online platformi, akademska razina ipak donosi puno novih izazova, na koje je ovaj Fakultet spremno odgovorio.

Zbog fizičkog ograničenja prostora, kao i poštivanja svih protuepidemijskih mjera, predavanja su se na FOI-ju počela izvoditi na daljinu (online), dok se seminarska nastava i laboratorijske vježbe izvode u kombinaciji nastave na daljinu i kontaktne nastave. Pomno osmišljenim rasporedom prilagođenim za rad u manjim grupama, dodatno se doprinosi smanjenju broja istovremeno fizički prisutnih studenata i nastavnika u zgradi Fakulteta. „Naši nastavnici, kao i stručni tim za podršku nastavi na daljinu, nastavit će činiti sve kako biste, uz potrebnu podršku i kvalitetnu nastavu, postigli željene rezultate. Uz više od 400 e-predmeta, spremili smo digitalne nastavne materijale u sustavu za e-učenje koji će biti korisni svakom od vas, a posebice visokorizičnim (ranjivim) skupinama koje neće moći prisustvovati kontaktnoj nastavi“ – poručila je dekanica prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep ovogodišnjim brucošima prilikom susreta na uvodnom predavanju prošlog petka, 25. rujna.

S ciljem što kvalitetnijeg provođenja nastave, razvojni inženjeri iz FOI Centra za razvoj programskih proizvoda u vrlo kratkom roku odgovorili su na sve izazove nastave na daljinu te razvili aplikacije koje studentima olakšavaju snalaženje u online servisima za praćenje nastave, kao i niz digitalnih materijala.

Naime, u sustavu za e-učenje Moodle-u, brucošima je dostupan e-predmet ‘Vodič kroz FOI’, a koji sadrži digitalne nastavne materijale, interaktivne resurse, kvizove samovrednovanja, video materijale te sve potrebno kako bi se studenti upoznali sa studiranjem na FOI-ju. Kroz e-predmet im je također omogućeno da u svakom trenutku mogu postaviti pitanje u forumskom dijelu e-predmeta, na koji će dobiti odgovor od svojih starijih kolega ili djelatnika stručnih službi (referade, tehničke podrške..). Svrha ovog e-predmeta je da se kroz korištenje sustava Moodle student upozna s njegovim mogućnostima te dobije sve informacije o studiranju na FOI-ju. E-predmet se sastoji od 3 glavne cjeline: O FOI-ju, Nastava na FOI-ju, Što znači biti FOI-jevac?, a završava listom provjere spremnosti za prvi dan nastave. Uspješnim završetkom predmeta, što podrazumijeva različite aktivnosti u e-predmetu, studenti dobivaju značku FOI Brucoš.

dekanica FOI

Dekanica FOI-a dočekala je nove studente | foto: FOI

Osim aplikacija za upise, kojom se uveliko olakšao i ubrzao proces upisivanja brucoša na ljetnom i jesenskom roku, ali i njihovih starijih kolega (upisi u više godine studija te na diplomske studije), FOI je u okviru već postojeće aplikacije Nastava omogućio digitalnu evidenciju prisustva studenata na nastavi preko mobitela ili drugih vrsti digitalnih uređaja. U aplikaciji FOI nastava studenti mogu pregledavati svoj raspored nastave, a koji im uvelike olakšava snalaženje u akademskim obavezama. Dodatno, kako bi se na zanimljiv način upoznali sa službama i uredima na Fakultetu, saznali zanimljivosti o Fakultetu, ali dobili i informacije o mnogim izvannastavnim aktivnostima, Centar za podršku studentima i razvoj karijera FOI-ja pripremio je za brucoše digitalni Escape room.

FOI je ove godine također uložio znatna sredstva (više od 200 tisuća kuna) u nove servere za izvođenje nastave, čime je značajno unaprijedio infrastrukturu usmjerenu na vlastite resurse, što znači da su tehničke poteškoće u samom provođenju nastave – minimizirane.

Cijelu infrastrukturu koju je FOI pripremio za svoje studente za lakše snalaženje u online akademskom okruženju, upotpunjava svima dostupan portal FOI Online nastave, koji na jednom mjestu sadrži materijale i savjete osmišljene za visokoškolske nastavnike i studente za uspješno online učenje i poučavanje, kao i poveznice na važne resurse i servise.