Pretraga

Fakultetsko Vijeće Filozofskog protiv suradnje s Katoličko-bogoslovnim fakultetom

A- A+

Nakon višemjesečnih previranja unutar fakulteta, Filozofsko vijeće FFZG-a danas je glasalo o spornoj suradnji s KBF-om. Plenum Filozofskog objavio je rezultate prema kojima su čak 54 člana Vijeća protiv, a 19 za suradnju.

foto: Ivan Božić| www.srednja.hr

Dekanat Filozofskog fakulteta u Zagrebu već je 2014. godine krenuo s realizacijom suradnje između FFZG-a i Katoličko-bogoslovnog fakulteta. Dio ugovora se izmjenjuje nakon gotovo godinu dana pritiska, ali studenti i dio profesora nastavlja se otvoreno protiviti suradnji za koju smatraju da ih diskriminira te im ugrožava status na tržištu rada.

Novi dekanat Filozofskog početkom godine ponovno kreće s inicijativom za uspostavljanje suradnje pa se studenti organiziraju u Plenum, kroz koji iznose svoj stav o ugovoru s KBF-om, ali i o pristupu kojim se ta suradnja želi progurati.

Izdvojeni članak

Plenum Filozofskog izašao s objavom za medije, oglasio se i dekan KBF-a

Odluka o ugovoru s KBF-om na izvanrednoj sjednici

Provode i anketu u kojoj se više od 70 posto studenata izjasnilo protiv sklapanja bilo kakvog ugovora s Katoličko-bogoslovnim fakultetom, a zbog micanja transparenata s pročelja fakulteta na tri su sata blokirali ured dekana Vlatka Previšića.

Nakon višemjesečnog pritiska studenti uspijevaju u štetnost ugovora uvjeriti i ostale članove Fakultetskog vijeća FFZG-a pa se na današnjoj izvanrednoj sjednici glasalo protiv suradnje s KBF-om.

Prema objavi Plenuma, 54 članova Vijeća izjasnilo se protiv, 19 za, a dva su glasa nevažeća.

Izdvojeni članak

Fakultetsko vijeće FFZG-a protiv smjene prodekanice Galić

Nova sjednica Fakultetskog vijeća održat će se sredinom srpnja

– Održana je izvanredna sjednica jer je dekan obećao da će se o ugovorima raspravljati na posebnoj sjednici na kojoj će to biti jedina točka dnevnog reda. Filozofski je ovime još jednom pokazao da nikada neće pristati na autokraciju i podilaženje uskim interesima privilegiranih elita, rekla nam je članica Studentskog zbora Filozofskog fakulteta u Zagrebu Zrinka Breglec te dodaje kako je ova odluka Vijeća obvezujuća za sve odsjeke.

Osim jasnog stava protiv suradnje, Plenum Filozofskog fakulteta u Zagrebu još je u travnju glasao i za smjenu dekana Vlatka Previšića.

Na prethodnoj sjednici, održanoj sredinom lipnja, Fakultetsko vijeće pokreće postupak za razrješenje, koje prema statutu fakulteta traje 60 dana. Više informacija o statusu dekana znat će se nakon sljedeće redovne sjednice fakulteta, koja će se održati 14. srpnja 2016. godine.