Pretraga

FER organizira najbolju ljetnu praksu: Mnoge tvrtke ponude stalan posao praktikantima nakon diplomiranja

A- A+

Sudjelovanje u Programu ljetne prakse FER-a studenta se itekako isplatilo. Osim što su stekli iskustvo, upoznali se s radom te zaradili četiri ECTS-a, polovici ispitani su tvrtke u kojima su odradili praksu ponudile stalan posao po završetku fakulteta. Do potonjeg saznanja se došlo provođenjem ankete među FER-ovcima koji su prošle godine odrađivali ljetnu praksu. Postotak studenata koji su nastavili honorarno surađivat s tvrtkama ili su im poslužili za diplomski rad je iznad 30.

Program ljetne prakse FER-a koji traje od 1. srpnja do 30. rujna provodi se dvije godine, a riječ je o prilici koju rijetko koji student želi propustiti. FER-ovci koji se odreknu ljetnog odmora te se prijave u spomenuti Program, pa nakon prakse postanu bogatiji iskustvom te ostvaruju četiri ECTS boda. No veliki broj studenata po završetku fakuleta dobije stalni posao upravo u tvrtkama u kojima su odrađivali ljetnu praksu.

Izdvojeni članak

FER: Preko 160 studenata dobrovoljno žrtvuje ljeto zbog prakse

Anketa pokazala iznimnu korist od ljetne prakse

Koordinator Programa ljetne prakse Hrvoje Džapo rekao nam je kako je ovog ljeta čak 80 tvrtki uključeno u Program, a prijavilo se 160 studenata na oko 200-tinjak slobodnih mjesta. S obzirom da je ovakav tip ljetne prakse uveden 2012. godine, provedena je anketa među prošlogodišnjim sudionicima čiji su se rezultati pokazali zadivljujuće dobro po studentima.

– Cilj ankete bio je dobiti povratnu informaciju na koji način su prakse pomogle studentima u povezivanju s poduzećima i prilikom dobivanja prvog zaposlenja. Zanimalo nas je jesu li studenti nastavili nakon praksi honorarnu suradnju s poduzećem, jesu li povezali praksu s diplomskim radom, je li im tvrtka ponudila posao nakon diplome i je li praksa bila honorirana, istaknuo je Džapo.

Izdvojeni članak

Student FER-a (22) odlazi u London odraditi praksu u Facebooku

Skoro polovica ispitanika dobila stalno zaposlenje u istim tvrtkama

Na anketu se odazvalo 55 posto prošlogodišnjih studenata koji su odrađivali praksu u tvrtkama preko FER-ova Programa, a ista je provedena u srpnju. Čak 35 posto studenata nastavilo je honorarno surađivati s tvrtkama i nakon završetka prakse, a skoro isti postotak je imao velike korisit od tih poduzeća prilikom izrade diplomskog rada.

Iako je riječ o praksi, 48 posto FER-ovaca je dobivalo honorar za vrijeme trajanja. – Posebno su interesantni odgovori na pitanje i o zaposlenju gdje se može vidjeti da je gotovo polovici studenata koji su se odazvali na anketu bio ponuđen posao u firmi u kojoj su radili praksu, ističe koordinator Programa. Dodao je također da se radi o studentima kojima je to bila zadnja godina studija, stoga nije ni čudno da se ove godine prijavio veći broj studenata, i uključilo više tvrtki koje na taj način dobivaju kalitetne zaposlenike.