Pretraga

FER se pohvalio postotkom brucoša koji su dobili STEM stipendiju, kriterij je bila izvrsnost na maturi

A- A+

Najboljim studentima čiji se studiji nalaze u STEM području Ministarstvo znanosti i obrazovanja i ove je godine dodjeljivalo državnu STEM stipendiju. Posebne rang-liste izrađuju se po područjima te se dijele na studente prve i viših godina studija. Kada je riječ o brucošima, stipendija im se dodjeljuje temeljem uspjeha na maturi iz matematike. S Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER) pohvalili su se kako je značajan broj njihovih brucoša dobio ovu stipendiju.

foto: FER

– Više od 72 posto studenata FER-a, koji su ovoj akademskoj godini prvi puta upisali 1. godinu preddiplomskog studija, ostvarilo je pravo na STEM stipendiju iz područja Tehničkih znanosti koju dodjeljuje Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Od toga je njih 68 posto i prihvatilo stipendiju. Naime, dio naših brucoša dobiva stipendije i iz drugih izvora. Također, od ukupno 680 stipendija iz područja Tehničkih znanosti koje Ministarstvo brucošima dodjeljuje na državnoj razini, čak 68 posto pripalo je upravo studentima FER-a, priopćeno je s FER-a.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja i ove je godine dodjeljivalo 3.400 stipendija najboljim studentima čiji se studiji nalaze u STEM području. Od ukupnog broja stipendija njih 50% dodjeljuje se u području tehničkih znanosti, a u koje među fakultetima u Hrvatskoj ulazi i FER. U sklopu svakog područja za studente prve godine dodjeljuje se 40% ukupnoga broja stipendija toga područja.

Izdvojeni članak
indeks, sveučilište u zagrebu

Top lista: Pogledajte koje su fakultete upisali učenici koji su najbolje riješili državnu maturu

FER itekako ima povod za pohvaljivanje svojih brucoša. Kada je riječ o studentima prve godine prilikom dodjele stipendije uzima se u obzir postotak ostvaren na državnoj maturi iz matematike. Prema Pravilniku Ministarstva, ako više studenata prve godine ostvari isti broj bodova na rang-listi, prednost za ostvarivanje prava na državnu stipendiju imaju studenti koji su ostvarili bolji rezultat na ispitima državne mature iz izbornih predmeta fizike, kemije i/ili biologije.

– Koliko su brucoši FER-a dobri i kvalitetni svjedoči i podatak da od kada MZO analizira i objavljuje podatke u publikaciji Školski e-Rudnik, među visokoškolskim ustanovama u Republici Hrvatskoj, FER zauzima prvo mjesto prema prosjeku na ispitima državne mature. Taj prosjek ove godine bio je 4,29, podsjetili su s FER-a.

Napomenimo za kraj kako je i ove godine održano nekoliko krugova dodjele STEM stipendije, nakon čega je Ministarstvo objavilo i popis dobitnika koji možete vidjeti ovdje.