Pretraga

Top lista: Pogledajte koje su fakultete upisali učenici koji su najbolje riješili državnu maturu

A- A+

Kako smo nedavno objavili, učenici s najboljim prosjekom ocjena iz srednje škole upisivali su farmaciju. No, kada je riječ o onim koji su ostvarili najbolji prosjek na samim ispitima državne mature, takvi su pohrlili na zagrebački Fakultet elektrotehnike i računarstva.

indeks

Indeks studenata Sveučilišta u Zagrebu | foto: srednja.hr

Prema podacima Agencije za znanosti i obrazovanje, koje smo nedavno objavili, najvišu prosječnu srednjoškolsku ocjenu na proteklim upisima imali su  maturanti koji su upisali Farmaceutsko-biokemijski fakultet. No, situacija je nešto drugačija kada je riječ o prosjeku ocjena na ispitima državne mature.

Podaci Ministarstva znanosti i obrazovanja obavljeni u trećoj verziji e-Rudnika, kazuju kako su najviši prosjek ocjena na maturi imali učenici upisani na Fakultet elektrotehnike i računarstva u Zagrebu. Ondje upisani brucoši na ispitima državne mature imali su prosjek čak 4,29.

Drugo je na ovom popisu visokoškolskih ustanova Sveučilište u Rijeci i to kao visokoškolska ustanova koja je izvođač dvaju studija – logopedije i politehnike, budući da se ti studiji ne izvode na zasebnim sastavnicama. Na riječkom studiju logopedije prosjek ocjena upisanih maturanata je 4,39, ali gledajući Sveučilište u Rijeci kao izvođača spomenuta dva studija, prosjek ocjena upisanih bio je 4,10 jer su upisani na politehniku na maturi imali prosjek samo 2,42.

Treće mjesto na ljestvici visokoškolskih ustanova koje su upisali najuspješniji pristupnici državne mature dijele Farmaceutsko-biokemijski fakultet u Zagrebu i Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet, čiji su upisani na maturi ostvarili prosječnu ocjenu 4,09. Na četvrtom mjestu po prosjeku upisanih na državnoj maturi nalazi se Medicinski u Zagrebu (4,07), a na petom Prirodoslovno-matematički fakultet u Zagrebu s prosječnom ocjenom brucoša na maturi od 3,83.

U nastavku možete vidjeti kompletnu tablicu s prosjecima upisanih na svakom od studija. Napomenimo kako se na popisu nalazi šest visokoškolskih ustanova, jer su na dvije brucoši imali jednak prosjek na državnoj maturi.

 

Izvor: e-Rudnik vol. 3 Ministarstva znanosti i obrazovanja