Pretraga

Objavljena imena svih dobitnika STEM stipendije, evo u kojem ih je području najviše podijeljeno

A- A+

Među državnim stipendijama koje svake godine dodjeljuje Ministarstvo znanosti i obrazovanja nalazi se i STEM državna stipendija. Do sada su samo studenti u zasebnom sustavu i pod posebnom šifrom mogli provjeriti jesu li na listi dobitnika, a nakon podjele svih stipendija Ministarstvo je objavilo imena svih dobitnika.

Foto: Srednja.hr

Točno 3.400 studenata čiji se studiji nalaze u STEM području i ove je godine moglo ostvariti pravo na posebnu državnu stipendiju u toj kategoriji. STEM stipendija iznosi 1.200 kuna mjesečno, dodjeljuje se za ukupno devet mjeseci akademske godine, dakle dobitnicima ukupno na račun sjeda 10.800 kuna godišnje. Zbog pomicanja crte na rang-listi dobitnika, a kako bi se podijelile sve stipendije, održano je ukupno šest krugova dodjele.

Najviše stipendija podijeljeno studentima tehničkih znanosti

Sukladno Pravilniku o dodjeli ove stipendije, rang-liste izrađuju se odvojeno za svako područje, a u svakom području posebno za studente prve godine te posebno za studente ostalih godina. U sklopu pojedinog područja za studente prve godine dodjeljuje se do 40% od ukupnog broja stipendija za to područje. Pravilnik propisuje i postotak stipendija koje se dodjeljuju u svakom od STEM područja.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavilo je da je najviše stipendija, 1.700 ove je godine podijeljeno u području tehničkih znanosti (prvostupnicima informatike, informacijskih znanosti i informatologije). Ukupno 680 studenata prirodnih znanosti dobilo je ovu stipendiju, dok ih je u području biotehničkih znanosti te biomedicine i zdravstva podijeljeno po 510.

Broj podijeljenih STEM stipendija u svakom od područja u 2021./2022.|izvor: MZO

U jednom slučaju stipendija se vraća

Stipendiju su ove godine mogli dobiti samo redoviti studenti koji su prvi puta upisali prvu godinu studija ili oni koji prvi puta upisuju drugu ili treću godinu studija. Kao i kod socio-ekonomskih stipendija, Ministarstvo će od sada i za STEM stipendije vršiti naknadnu provjeru točnosti podataka temeljem kojih su studenti ostvarili pravo na stipendiju.

Kako piše u pravilniku, ‘ako se naknadnom provjerom utvrdi da podaci na temelju kojih je student ostvario pravo na državnu stipendiju u STEM područjima znanosti nisu točni, studentu koji je ostvario pravo na državnu stipendiju u STEM područjima znanosti obustavlja se isplata državne stipendije, a student je dužan izvršiti povrat do tada isplaćenih novčanih sredstava’.

U nastavku možete vidjeti imena svih ovogodišnjih dobitnika, a ako vam dokument nije vidljiv, potrebno je osvježiti stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [2.25 MB]

Share via
Copy link
Powered by Social Snap