Pretraga

Filozofski fakultet u Zagrebu se ogradio od sramotnog otkazivanja tribine o rodu i spolu

A- A+

Nakon što je jučer ujutro putem grupnog maila otkazana tribina ‘Aporije psihe: psihologija identiteta; pitanja roda i spola’ koja se trebala održati na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, u mail su se priključili brojni profesori s pitanjima o detaljnim razlozima otkazivanja tribine. Organizatori tribine su bili Hrvatsko bioetičko društvo i Suradnički krug studenata Znanstvenog centra izvrsnosti za integrativnu bioetiku, pa se sinoć i dekanica javila putem maila da pojasni ulogu FFZG-a u cijeloj priči.

FFZG foto:Ivan Božić|srednja.hrffzg

Danas se na Filozofskom fakultetu u Zagrebu neće održati nikakva tribina o pitanjima roda i spola zbog ‘pripisivanih političkih konotacija’ koje se organizatorima nisu svidjele pa su iz tog razloga otkazali tribinu, ili su barem tako rekli u Facebook objavi i u mailu kojeg u cijelosti možete pročitati na linku.

Detaljno objašnjenje o razlozima otkazivanja je izostalo i nakon našeg upita i nakon upita brojnih profesora, a ugled Filozofskog fakulteta je zbog cijelog događaja pomalo ukaljan.

Propuštene prilike

Kako bi naglasila da Filozofski fakultet nije igrao nikakvu ulogu niti u organizaciji niti u otkazivanju tribine, sinoć se putem maila javila i prof. dr. sc. Vesna Vlahović-Štetić, dekanica Filozofskog fakulteta. Njezin mail prenosimo u potpunosti:

‘Poštovane kolegice i kolege,

želim pojasniti da je tribinu “Aporije psihe: psihologija identiteta;pitanja roda i spola” organiziralo Hrvatsko bioetičko društvo i Suradnički krug studenata Znanstvenog centra izvrsnosti za integrativnu bioetiku.

Uprava Fakulteta nije imala veze s organizacijom a niti s otkazivanjem tribine. Možemo samo reći kako je otkazivanjem propuštena prilika da se javno čuje znanstveni pristup toj temi.

S poštovanjem

Vesna Vlahović-Štetić’

Novo svjetlo na razvoj događaja

Prof. dr. sc. Nataša Jokić-Begić je trebala biti jedna od govornica tribine, a na kraju jučerašnjeg dana je i ona dala svoj doprinos mail dopisivanju. Iz njezinog se maila moglo saznati ipak malo više informacija o konkretnijim razlozima otkazivanja tribine:

‘Poštovane kolegice i kolege,

Izdvojeni članak

Neviđeno beskičmenjaštvo na FFZG-u: Kako bi izbjegli političke konotacije, otkazana tribina o pitanju roda i spola

kao jedna od predavačica na otkazanoj tribini imam potrebu opisati našu poziciju.
Organizatori su nas u ponedjeljak popodne obavijestili o otkazivanju tribine. Ta je odluka bila konačna. Obrazloženje koje nam je dano otprilike se svodi na ono koje je danas poslano na [email protected]. Rečeno nam je i da su organizatori dobili ‘više mailova s najavama određenih grupacija koje planiraju opstruirati tribinu ideološkim sedimentima i jeftinim politizacijama’.

Kako nas nisu konzultirali o otkazivanju, mogli smo izraziti samo žaljenje. Temom roda i spola se u svom znanstvenom i stručnom radu bavimo već godinama i upravo smo to željele približiti publici. Uz nas je trebao biti i gost koji bi pitanje razlikovanja roda i spola opisao iz iskustvene perspektive.
Sigurno će biti prilike da se ova tribina i dogodi, ali uz nekog hrabrijeg organizatora;)

Srdačno,

Nataša Jokić-Begić’

Već sada postoje neke naznake da će se tribina o pitanjima roda i spola na FFZG-u ipak održati, samo pod nečijim tuđim, malo hrabrijim krilom.

U vrijeme zaključivanja ovoga teksta, organizatori se nisu javili s detaljnijim informacijama o otkazivanju tribine, niti o tome tko im je prijetio namjernim blokiranjem održavanja tribine.