Pretraga

Neviđeno beskičmenjaštvo na FFZG-u: Kako bi izbjegli političke konotacije, otkazana tribina o pitanju roda i spola

A- A+

U dvorani VII na Filozofskom fakultetu u Zagrebu je sutra, 18. travnja, trebala biti održana tribina Aporije psihe: Psihologija identiteta: pitanje roda i spola. Organizatori su jutros poslali kružni mail studentima i u događaj na Facebooku objavili kako je tribina ipak otkazana zbog navodnih političkih konotacija koje su htjeli izbjeći.

Foto: pixabay.com

Tribinu koja se neće održati su organizirali Hrvatsko bioetičko društvo i Suradnički krug studenata Znanstvenog centra izvrsnosti za integrativnu bioetiku. Kao gosti tribine su najavljene prof. dr. sc. Nataša Jokić Begić  i prof. dr. sc. Željka Kamenov, s Odsjeka za psihologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, te dr. sc. Ana Maskalan s Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu.

Tribina je trebala biti usmjerena prema psihologijskom i filozofijskom rezoniranju, a najavljeno je i sudjelovanje transrodne osobe u govorničkoj postavi. Ništa od toga se ipak neće dogoditi, zbog navodnih političkih konotacija u kojima ne žele sudjelovati.

Otkazivanje bez pokrića

Mail koji je stigao jutros je identičan objavi organizatora u Facebook događaju, a prenosimo ga u cijelosti:

‘Cijenjene i cijenjeni,
uz isprike i žaljenje, obavještavamo vas da otkazujemo tribinu ‘Aporije psihe: psihologija identiteta; pitanja roda i spola’ koja se trebala održati u srijedu, 18. travnja 2018., od 18 sati na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Tema tribine bila je predviđena cjelogodišnjim programom Aporija psihe, no zbog trenutnih širih društvenih zbivanja od same njene najave intenzivno su joj pripisivane političke konotacije koje smo upravo po namjeri tribine htjeli izbjeći i anulirati. Odlučili smo da efekte pogrešno shvaćenih namjera ne želimo potencirati te da racionalni dijalog želimo očuvati na način na koji smo to do sada radili.

S poštovanjem,

Organizacijski tim’

Zamolili smo Hrvatsko bioetičko društvo za dodatno pojašnjenje o razlozima otkazivanja tribine, a oni su odgovorili da smatraju kako objava o otkazivanju tribine sadrži dovoljno informacija za obavještavanje šire publike i svih zainteresiranih za sudjelovanje na tribini.

Ni profesorima nije jasno

Nismo bili jedini koji su zaključili da objašnjenje koje su dali ipak nije dovoljno za otkazivanje ovakve tribine. Na mail su se javila i trojica profesora s Filozofskog fakulteta u Zagrebu sa sličnim dvojbama.

– Dakle, na FFZG se ne može održati znanstvena tribina zbog “pripisanih političkih konotacija”? Pročitao sam obavijest nekoliko puta i dalje ne razumijem. Nisam više siguran je li FF mjesto gdje se mladi ljudi obrazuju u duhu znanosti i argumentiranog dijaloga ili pak mjesto gdje ih učimo kako se izmicati “intenzivnim” pritiscima?, oglasio se prof. dr. sc. Aleksandar Štulhofer s Odsjeka za sociologiju.

Njegovom pitanju se pridružio i prof. dr. sc. Neven Budak s Odsjeka za povijest te rekao kako bi volio pročitati detaljnije objašnjenje.

Čuđenje kolega Štulhofera i Budaka dijeli i prof. dr. sc. Nenad Ivić s Odsjeka za romanistiku i u mailu je napisao kako smatra da Filozofski fakultet, kao znanstvena institucija, zaslužuje detaljno objašnjenje.

U vrijeme zaključivanja teksta se organizatori nisu detaljnije oglasili po pitanju otkazivanja tribine niti su odgovorili na pitanja profesora.

Više o daljnjem razvoju cijelog događaja i reakciji uprave Filozofskog fakulteta pročitajte na poveznici.