Pretraga

Filozofski opet kreće u borbu: ‘Gladni smo i hoćemo menzu na svom faksu’

A- A+

Dvorana D1 na Filozofskom fakultetu u Zagrebu u večerašnjim je satima bila puna studenata koji su se složili oko jednoga – FFZG treba dobiti svoju menzu. Oko 60-ak studenata kao i članovi Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu te prodekanica za nastavu Tanja Bukovčan zajedno su krenuli u još jedan u nizu pokušaja da priskrbe filozofima subvencioniranu prehranu te ih poštede gužve u FER-ovoj ili FSB-ovoj menzi.

Foto: Srednja.hr

Studenti Filozofskog fakulteta u Zagrebu večeras su u 19 sati u dvorani D1 okupili sve zainteresirane kao i one kojih se tema direktno tiče da rasprave o ideji otvaranja menze koja bi se nalazila u dosadašnjoj, za studentski džep preskupoj, kantini FFZG-a. Dvoranu je popunilo 60-ak studenata, članova Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu, vlasnik kantine, ali i ostali zainteresirani gosti koje je ohrabrila i pozdravila prodekanica za nastavu FFZG-a Tanja Bukovčan.

Izdvojeni članak

Diplomci navode da ih FFZG oštećuje, a dekan tvrdi da se dobrohotno odnosi prema svim studentima

Morate krenuti u to, ali neće biti lako

Tribini održanoj prije par sati prethodilo je upozorenje nezadovoljne i gladne studentice koja je na prošloj sjednici Studentskog zbora Filozofskog fakulteta iznijela tezu kako bi jedan od najvećih fakulteta u Hrvatskoj trebao imati svoju menzu. Istaknula je da bi trebao doći kraj naguravanju u FER-ovoj menzi gdje je nemoguće pojesti obrok i ne zakasniti na predavanje kada studenti imaju pauzu od 45 minuta.

Stoga su iz Zbora, prije bilo kakve odluke ili dopisa, odlučili o toj temi raspraviti i upoznati širi krug svojih kolega na fakultetu. Međutim, ne radi se o prvoj takvoj inicijativi.

– Ovo je ozbiljan problem i najbolje te najpametnije je da krenete u to kao studentska inicijativa. Mi smo prošli put pali na normativima i tehničkim detaljima kao što je visina stropa i slično, no te su se stvari riješile. Prvo moramo dobiti potporu od Studentskog zbora FFZG-a, a zatim krenuti na Sveučilišni zbor. Neće biti lako, ali ja ću vam pomoći u tome koliko god mogu, rekla je prodekanica Bukovčan koja se i sama hranila u Cassandri dok je studirala na FFZG-u.

Izdvojeni članak

Tajvanac na Filozofskom: ‘Hrvatski studenti su puno profesionalniji i točniji od mojih kolega domovini’

Zbor FFZG-a se mora javno izjasniti po pitanju menze

Među 60-ak okupljenih svi su bili na istoj strani i složili se oko toga da FFZG treba dobiti restoran subvencionirane prehrane pa čak i vlasnik kantine koji je istaknuo da je zajedno s dekanom Damirom Borasom u više navrata kontaktirao MZOS, no nije dobio odgovor. Potonje je potvrdila i prodekanica Bukovčan koja je zatim istaknula da se očito treba krenuti drugim putem, jer dekanov način nije urodio plodom.

– Filozofskom hitno treba menza za koju licencu daje MZOS. Kad smo prije o tome raspravljali s Ministarstvom, tretirali su me kao tenisku lopticu, to jest slali od jednog do drugoga i na kraju nije ništa postignuto. Nama treba napismeno nekoliko mišljenja koje ćemo na sastanku s MZOS-om moći predstaviti stoga se Zbor FFZG-a javno mora izjasniti po pitanju menze, izjavio je Vedran Dodig, član lokalnog povjerenstva za kontrolu prehrane studenata.

S obzirom da na tribini nije bio nijedan student koji zastupa suprotno mišljenje, to jest da se protivi otvaranju menze, članovi Studentskog zbora FFZG-a su najavili da će već večeras izglasati i napismeno ustupiti svoj stav Studentskom zboru Sveučilišta u Zagrebu kako bi na sutrašnjoj sjednici mogli dogovoriti sljedeće korake kojima će biti bliže ostvarivanju želje o otvaranju menze.