Pretraga

Filozofski u Zagrebu pokreće dva nova studija: Studenti će moći na usavršavanja u Istočnu Aziju

Sinologija i japanologija. Ta dva studija pokreće Filozofski fakultet u Zagrebu od akademske godine 2024./25. Točnije, oni su već postojali na fakultetu kao slobodni studiji, no sada postaju redovni studiji koje će moći upisivati maturanti. Novi studiji moći će se kombinirati sa svim ostalim dvopredmetnim studijima na Filozofskom.

Filozofski fakultet u Zagrebu | foto: Ramona Ščuric, srednja.hr

Od akademske godine 2024./25. maturanti će na Filozofskom fakultetu u Zagrebu (FFZG) moći upisivati studije sinologije i japanologije. Takvi programi zapravo su već postojali na tom fakultetu, ali kao slobodni studiji. Njih su mogle upisati osobe koje su redovno upisane u najmanje peti semestar sveučilišnoga ili stručnog studija na nekom od fakulteta Sveučilišta u Zagrebu ili oni koji su već završili neki četverogodišnji ili petogodišnji sveučilišni ili stručni studij.

Studenti će moći na usavršavanja u Japan

Usto, na slobodnom studiju plaća se i školarina te studenti nakon njega ne dobivaju završnu diplomu, već certifikat. Kako nam je rekla Iva Lakić Parać, predstojnica Katedre za japanologiju FFZG-a, i na sinologiju i na japanologiju planira se upisati 30 studenata na prijediplomski studij te 25 na diplomski.

– Unatoč naoko nepovoljnim prilikama za naš slobodni studij godinama je vladao veliki interes i upisivali su ga mahom entuzijasti privučeni japanskom tradicijskom ili suvremenom kulturom. Godinama je upisna kvota od 20 studenata bila popunjena, a vjerujemo da će se takvi pozitivni trendovi nastaviti i dalje, kazala nam je Lakić Parać.

Slobodni studij japanologije na FFZG-u postoji od 2004. te je zapravo njegovo otvaranje prvi korak prema osnivanju redovnog studija. Osnivanje redovnog studija, smatra Lakić Parać, logičan je korak za očuvanje i poboljšanje već uspostavljene znanstvene i stručne prakse.

– Novi studiji moći će se kombinirati sa svim ostalim dvopredmetnim studijima na FFZG-u pa će tako moguća biti i kombinacija sinologije i japanologije. Naš studij japanologije nudi raznolik program koji uz jezične kolegije obuhvaća i one iz japanske povijesti, književnosti, religije, filozofije, umjetnosti te popularne kulture. Ostvarili smo suradnju s brojnim japanskim sveučilištima i naši studenti već sada imaju brojne mogućnosti stipendiranog studijskog usavršavanja u Japanu, objasnila je Lakić Parać.

Izdvojeni članak
prozirni model ljudske lubanje s mozgom i živčanim sustavom

FER i Filozofski pokreću studij koji bi u budućnosti mogao biti jako tražen: Najesen upisuju prve studente

Posao nakon faksa – sve tvrtke koje žele suradnju s Istočnom Azijom

Dodala je da je cilj studija osposobiti studente koji će biti stručni za jezično posredovanje te će svojim jezičnim kompetencijama i dubinskim poznavanjem japanske kulture moći potaknuti nove prilike i nova zapošljavanja u Hrvatskoj. Nakon završenog studija japanologije oni će moći obavljati poslove u svim hrvatskim tvrtkama koje žele suradnju s Japanom, ali i drugim zemljama Istočne Azije.

Ivana Gubić s Katedre za sinologiju kazala nam je da je Kina zemlja fascinantne kulture i povijesti te zemlja čiji se globalni utjecaj danas ne može zanemariti. Stoga, napomenula je da su svakom društvu potrebni stručnjaci koji će dobro poznavati kineski jezik, kinesku prošlost i sadašnjost. Oni će doprinijeti boljem razumijevanju Kine te kulturnoj i ekonomskoj suradnji s njom.

– Za kineski jezik i sinologiju postoji znatan interes što potvrđuje i broj studenata koji su kroz godine upisali slobodni studij, kao i veliki broj polaznika Konfucijevog instituta. Predviđeno je da studenti biraju i određene kolegije sa studija japanologije, kao i iz fakultetske ponude. Time će moći situirati Kinu u širi kontekst Istočne Azije s jedne strane, te dijelom poraditi, primjerice, i na osnovnim lingvističkim ili književnim teorijama, pojasnila je Gubić.

Za očekivati je, istaknula je Gubić, da će dio studenata neko vrijeme provesti i na jezičnom usavršavanju u Kini jer kineska vlada svake godine nudi određeni broj stipendija studentima sinologije. Za vrijeme prijediplomskog studija studenti će dostići višu srednju razinu iz standardnog kineskog jezika.

Izdvojeni članak
prazne klupe u učionici

FER i FSB pokreću jedinstveni studij u Hrvatskoj: Profesor nam otkrio gdje će se zapošljavati oni koji ga završe

‘Kolegiji će studentima pokazati kako je Kina postala ono što je danas’

– Budući da se u Hrvatskoj za vrijeme obveznog školovanja još uvijek malo uči o Kini, a jezik se teško može izučavati i usvajati bez pripadajućeg kulturno-povijesnog konteksta, u program su uvršteni i kolegiji iz povijesti, kulture, odnosno društva te književnosti. Ti će kolegiji studentima pokazati kako je Kina postala ono što je danas, dodatno ih jezično osposobiti, ali im dati i širu perspektivu, spomenula je Gubić.

Ako fakultet studenti nastave na diplomskom studiju, moći će dostići naprednu razinu iz standardnog kineskog jezika. Studenti će na diplomskom studiji raditi na praktičnim prevoditeljskim, pedagoškim i akademskim vještinama koje će im biti korisne u nizu poslova.

Gubić je zaključila je da će se nove studije moći upisati od 2024./25. jer je proces akreditacije još u tijeku. Procedura vrednovanja novi studijskih programa koju provodi Sveučilište u Zagrebu je završena, a sada još slijede procedure Agencije za znanost i visoko obrazovanje te Ministarstva znanosti i obrazovanja, upis u Upisnik studijskih programa RH te dobivanje dopusnice.